Idag firar vi World Bread Day och ställer tre frågor till Moses Isik, VD Bake My Day


Internationella bröddagen: En intervju med Moses Isik, VD för Bake My Day

I samband med internationella bröddagen har vi pratat med Moses Isik, VD för Bake My Day, ett av Mälardalens största bagerier och en del av Applied Value Group. Här delar han med sig av sina tankar om brödets betydelse och ett särskilt möte i Kiambu, Kenya.

Moses – vad betyder bröd för dig?

För mig betyder bröd gemenskap och tradition. Det är något vi människor samlas kring, bryter tillsammans och delar i både vardag och fest.

Utöver dess enande kraft ger bröd näring och skapar arbete för miljontals människor världen över. På Bake My Day levererar vi dagligen mellan 20 och 25 ton bröd och skapar sysselsättning för 320 personer.
Bröd är inte bara en produkt, det är ett verktyg för att förena och försörja.

Är det något särskilt du vill lyfta fram idag på internationella bröddagen?

Idag är jag särskilt stolt över vårt långsiktiga samarbete med Hand in Hand Sweden, där brödet spelar en central roll. Genom utbildning och stöd hjälper Hand in Hand människor att starta och driva små företag, många inom just bageribranschen.

Tack vare Hand in Hands arbete får miljontals människor i några av världens mest utsatta områden möjlighet att skapa en bättre framtid för sig själva och sina familjer genom egenföretagande och en stabil inkomst.

Ett minnesvärt ögonblick från Kenya

Jag påminns även om ett minnesvärt ögonblick när jag förra året besökte Hand in Hands verksamhet i Kenya. I Kiambu, strax utanför Nairobi, besökte jag Peniel Centre, en plats för yrkesutbildning som stöttas av Hand in Hand. Där ges unga människor yrkeskunskaper inom bageribranschen.

Området har tidigare präglats av hög arbetslöshet, avhopp från skolan och kriminalitet, men centret har blivit en plats för hopp och utveckling. Där träffade jag Jane Njeri, 22 år, som berättade hur centret inte bara förändrat hela området, utan även hennes eget liv.

När Jane började visste hon knappt hur man kokar ett ägg, men efter att ha genomgått centrets utbildning kan hon nu baka tårtor i flera våningar och tar emot regelbundna beställningar från kunder i området. Med fortsatt stöd från centret och Hand in Hand planerar hon att öppna sitt alldeles egna bageri och bygga sin egen framtid i ett tryggt område.

Slutligen, Moses – har du något favoritbröd?

För tillfället skulle jag säga att jag har två favoriter. Bake My Days nya surdegsbröd, som bakas med en ny, mer avancerad teknik för att skapa ett ännu saftigare och godare resultat. Brödet har en mild syrlighet som balanseras av en rik, härlig nötaktig ton från mjölet. En annan favorit är vårt nya lingonbröd, ett otroligt gott sirapsbröd som bakas med saftiga lingon.

Läs mer om Hand in Hands arbete här.

Jane Njeri (C) a trainee at Peniel catering school in Gachie Kiambu county and a group of other students practicing how to bake cookies and white bread.<br /> Peniel has been taught on product development and business modelling and has trained over 500 young people to start their own enterpises in baking.

Jane Njeri (C) a trainee at Peniel catering school in Gachie Kiambu county and a group of other students practicing how to bake cookies and white bread.<br /> Peniel has been taught on product development and business modelling and has trained over 500 young people to start their own enterpises in baking.

Moses Isik CEO Bake My Day in Sweden and Bruce Grant Hand in Hand Chairman interacting with members of Peniel catering school in Gachie Kiambu county. Peniel has been taught on product development and business modelling and has trained over 500 young people to start their own enterpises in baking.

15 oktober 2024