Vintertårta med frostad frukt och änglar i snön…

Juuuulen är hääär…

…nja, inte riktigt äääven om det faktiskt snöade lite idag. Så, varför en vintertårta med frostade frukter? Jo, Ingrid på mitt gamla jobb frågade om jag kunde baka tårtor till hennes mammas födelsedag. Jag har väldigt svårt för att säga nej till tårtkalas…och Ingrid också för den delen, så jag sa ja.

Jag ville att det skulle vara två spektakulära tårtor, sånna man kippar efter andan när man ser. OCH jag ville att de skulle vara vintriga. Det enda jag hade att gå på var att födelsedagsbarnet gillade rosor och änglar, så självklart fick hon det…även om jag aldrig tidigare har pysslat med rosor.

Vi börjar med själva tårtan som består av chokladbottnar, kirschsirap, vaniljbavaroise, hallonsylt, chokladganache och marängfingrar (kallar jag dem i alla fall). Jag tänkte lite nonchalant: ”Varför har ingen gjort en ”Charlotte” med maräng istället för ladyfingers!?” Well, nu vet jag. Marängen sög upp vaniljbavaroisen som tvättsvampar. Det gör inget för smaken, men tårtan tål inte mer än en kyss och en nätt klapp.

På toppen är det rosor i vit choklad och frostade frukter och bär, men det kommer jag till lite senare i inlägget.

Vintertårta med frostade frukter

Marängfingrar
150 gram äggvita
150 gram strösocker
150 gram florsocker

Vispa äggvita och strösocker på vispens näst högsta hastighet. 2-3 minuter räcker. Vispa ner florsockret och sluta när marängen är hyfsat fast. Den kommer inte att bli så fast så att du kan vända bunken över ditt huvud utan att råka ut för en katastrof, men den ska vara tjock.

Spritsa ut 8 cm långa ”fingrar” på bakplåtspapper och grädda i 110 grader i 60-90 minuter.

Chokladbottnar (kopierat från Nigella)
6.5 dl vetemjöl
2.75 dl strösocker
1.25 dl brun farin
1 dl kakaopulver av bästa kvalitet
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0.5 tsk salt
3 st ägg
1.5 dl gräddfil
1 msk vaniljsocker
175 g osaltat smör, smält och avsvalnat
1.25 dl majsolja
3 dl iskallt vatten

Värm ugnen till 180°. Smörj och ströa botten i två 20 cm stora runda bakformar. Rör samman mjöl, socker, farinsocker, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en stor skål. Vispa ägg, gräddfil och vaniljsocker i en annan skål eller kanna tills allt är väl blandat. Med en elvisp eller stavmixer rör du samman det smälta smöret och majsoljan tills de precis har blandats (du behöver en stor skål till det här också), vispa sedan i vattnet. Tillsätt alla de torra ingredienserna på en gång och kör elvispen på lägsta hastighet när du blandar ihop det. Tillsätt äggblandningen och blanda igen till en slät smet och häll den i de förberedda bakformarna. Du kan faktiskt göra det här lika bra för hand, det är bara det att jag gillar mina leksaker och tycker att de ger mig en tröst bara genom att finnas.

Grädda i 50–55 minuter, stick en baknål i kakan. Om den är torr när den dras ut är kakan klar.

Vaniljbavaroise
10 gelatinblad
6 äggulor
60 gram strösocker
5 dl mjölk
7,5 dl vispgrädde

Lägg gelatinbladen i blöt i 10 min.
Vispa äggulor och strösocker fluffigt. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna och låt värmas upp med mjölken. Det ska nästan koka.
Vispa ner en tredjedel av mjölken i äggblandningen och häll sedan tillbaka allt i mjölkkastrullen. Låt stå på låg värme samtidigt som du rör konstant. Det får inte börja koka! Ta av från plattan när krämen har tjocknat.

Häll över den varma blandningen i en skål. Krama ur gelatinbladen och blanda ner. Jag ställde skålen i ett vattenbad och rörde i fem minuter för att det inte skulle bli klumpar. Låt svalna i kylen. Innan den stelnat helt så vispar du den med elvisp så att den blir krämig. Vispa grädden fast och vänd sedan ner i äggkrämen.

Kirschsirap
0,5 dl strösocker
1 dl vatten
1 msk kirsch, eller annan körsbärslikör

Koka upp strösocker och vatten. När sockret har löst upp sig så tar du kastrullen från plattan och smaksätter med kirschen.

Chokladganache
100 gram mörk choklad
1 dl vispgrädde
2 msk honung

Koka upp grädden med honungen. Ta kastrullen från plattan och rör ner chokladen. Blanda tills du får en mörk, sammetslen chokladkräm.

Hallonsylt
Den godaste du kan hitta! (om du inte har hemmagjord på lager)

Montering
Börja med att klä in sidan av en springform eller monteringsring med marängfingrar. Dela chokladbotten och tryck ner den ena delen i botten på formen. Droppa över lite av kitschsirapen. Bred ett lager med hallonsylt och fyll på med vaniljbavaroisen. Lägg på den andra chokladbotten och droppa på lite mer av kirschsirapen. Bred ut chokladganachen. Ställ tårtan i kylen så att vaniljbavaroisen får bli fast.

Toppa med frostad frukt och chokladrosor (se recept nedan).

Okej, nu till dekorationerna.

Chokladrosor
Jag hatar sugarpaste men är däremot är jag väldigt välvilligt inställd till modelleringschoklad. Det är choklad blandat med glykos som får samma konsistens som lera och gör att man kan göra fantastiska dekorationer SOM SMAKAR GOTT!

Proportionerna som jag använde var 400 gram vit choklad + 0,75 dl glykos. Smält chokladen, häll över i en skål och blanda ner glykosen. Knåda tills den blir fin och sammetslen och låt sedan svalna.

För att göra rosorna tipsar jag om att ni kollar in den här sidan, det var den jag följde för att fixa till dem. Och nej, det var inte svårt. Tänk på att rosor inte är perfekta i naturen så därför behöver inte dina heller vara det.

Frostad frukt
Jag har alltid tyckt att frostad frukt är lite tacky, men i rätt sammanhang är det galet effektfullt. Tror att problemet har varit att jag inte förstått meningen med att ha en skål stående på bordet med bara frostad frukt. Ska den ätas? Ska den inte ätas?

Fördelen är såklart att det är superenkelt. Bara pensla frukterna med lätt uppvispad äggvita och strö sedan över florsocker. Låt torka någon timme innan du dekorerar tårtan. Jag blandade frostad och ofrostad frukt på tårtan för att få snygga kontraster.

Och nu till änglarna. Jag vet att jag tjatar ut er med samma förbannade recept som vanligt, men det är fantastiskt! Det är från ”Sommarens söta” och kakorna håller formen så förbaskat bra att jag är kär! Kolla in mina små kak-bebisar för att få receptet.

Jag använde mig av min Springerle-form som jag helt hade glömt bort. De här änglarna blir ju så klockrena!

Ett tips för att de inte ska flyta ut är att låta kakorna ”torka” i kylen en timme före du gräddar dem. Då får de en liten yta som gör att de håller formen bättre.

Jag kunde såklart inte låta bli att pensla dem med ätbart glitter…förlåt, jag menar snö! ;)

Det här inlägget postades i Kakor, Tårtor. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Vintertårta med frostad frukt och änglar i snön…

 1. Jättefin tårta! Tycker de frostiga bären/frukterna blev riktigt snygga!

 2. Vilken tårta! Den ser helt fantastisk ut och verkar vara supergod! Receptet på modelleringschoklad ska jag testa, har letat efter att bra sådant till just vit choklad!

 3. Here Comes Sugar skriver:

  *kippar efter andan* :) Superfina!!! Bra jobbat!

 4. Mattias skriver:

  Tack!!!

 5. Mattias skriver:

  Den här modelleringschokladen blev perfekt! Och inte så galet mycket glykos som det kan vara i andra recept.

 6. jenny skriver:

  Helt genialt att lägga i ett helt päron… Så vacker!

 7. Emilia blixt skriver:

  Hej hoppas allt är bra med dig:) tänkte ge dej ett tips pensla den sidan av marängen som ska va mot tårtan med choklad :)

 8. Natalia skriver:

  Jisses vilken fin tårta! Riktigt vacker!

 9. Mattias skriver:

  Tack Emilia för tipset, att jag inte tänkte på det!

 10. Mattias skriver:

  Tack! =)

 11. Lena skriver:

  Wow vilken tjusig tårta!!

 12. Diana skriver:

  Vilka fantastiska rosor! Gäller samma proportioner när man blandar med mörk choklad? Och spelar det någon roll om jag väljer blockchoklad, finchoklad, hög kakaohalt osv (förutom den uppenbara smakskillnaden då…)? Tack för en FAB blogg!

 13. Mattias skriver:

  Jag vet att det är en viss skillnad, men jag har inte testat själv. Vågar inte svara, men jag tänkte sätta igång med det snart!

  Googla är mitt tips, det är alltid så jag börjar! =)

 14. sandra skriver:

  vet du hur länge den vita modelleringschokladen håller sig och hur kan man förvara den??

 15. Mattias skriver:

  Hm. Den ska förvaras i rumstemperatur. Hur länge den håller vet jag inte, men det lär ju vara minst lika länge som chokladen du använder. :)

 16. Pia skriver:

  Vilken tjusig tårta, jag måste helt enkelt prova att göra en liknande!

 17. Pingback: Ett oväntat enkelt sätt att imponera på svärmor… ;) |

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>