Vinkokta äpplen att döda för…

Jag har blivit besatt av att koka frukter i vin eftersom det blir så galet gott, och då gillar jag inte ens rödvin. Det är helt enkelt någon häxkraft som ligger bakom fenomenet att så fort man låter några äpplen eller päron bubbla bubbelpool i vingrytan så exploderar smakerna.

Tänk bara på att välja fasta äpplen annars får du äppelmos med rödvin, vilket kanske är ännu godare!? Jag valde i alla fall Golden Delicious.

 

Vinkokta äpplen

4 äpplen
5 dl rödvin
2 dl strösocker
5 st kardemummakärnor
2 st stjärnanis

1 dl rödvinbärsgelé

Först skalade jag äpplena och försökte sedan att skära dem till rosor. Hur man gör kan ni se här. Självklart kan ni behålla dem hela och enbart skalade, de blir (nästan) lika läskiga för det. Sedan lät jag rödvin, socker och kryddor koka upp. Ploppa ner äpplena och låt sjuda tills de är mjuka (men inte för gosiga, då faller de i sönder).

Ta upp äpplena och låt rinna av.

Behåll ca 2 dl av det varma vinet i kastrullen. Blanda ner rödvinbärsgelén och låt koka på hög värme tills det blir en simmig sirap. Droppa över äpplena och de är redo att servera. Jag åt mina som de var men de går säkert galet gott ihop med vispad creme fraiche eller vispgrädde…eller vaniljglass!

Hur sexig dessert är inte det här?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>