Veganska macaroner!!! …med gris…

Jag kämpar på i jakten efter veganska macaroner och nu har jag kommit ännu en bit på vägen. De första gångerna slutade med en plåt fyllt av smält socker…ja, och blandat med mina tårar såklart, men nu jäklar. Konsistensen blev nästan perfekt, det är bara tjockleken på smeten som jag måste jobba på och att få till ”fötterna” på skalen. Hmmm…

Måste väl tillägga att mitt sökande kommer att ta en paus eftersom jag i ett vredesutbrott slängde min mixer i golvet och nu vill den inte vakna till liv. Rätt åt den, synd om mig.

Jag orkar inte gå igenom alla mina misslyckanden utan tar det från morgonen då jag fick ett eureka-ögonblick. Macaroner är i princip maräng blandat med mandel och florsocker, så  jag gjorde vegansk maräng! Låter det enkelt? haha. Vegansk maräng är faktiskt väldigt enkelt och i princip omöjlig att misslyckas med. Det som krävs är No-egg eggreplacer och finns att köpa i välsorterade butiker.

Och här kommer receptet! Oops, det står i cups eftersom det inte är heeelt klart än, ska jobba fram ett i deciliter och gram så fort jag är nöjd hela vägen.

Veganska macaroner

0,5 cups no-egg eggreplacer
0,5 tsk Melatin (finns bland bakgrejerna)
1 cup kallt vatten
1 tsk vaniljsocker
0,75 cup florsocker

1 cup florsocker
1 cup mandelmjöl

Blanda no-egg med melatin i en bunke. Vispa ner vattnet och vispa sedan i 5 minuter. Tillsätt vaniljsocker och florsocker och vispa ytterligare 5 minuter.
Sikta florsocker och mandelmjöl och vänd ner i ”marängen”. Spritsa ut på plåt, slå på plåten för att få ut bubblorna, och låt sedan stå i rumstemperatur i 1 timme. Baka av i ugnen i 12 minuter.

Jag fyllde dem med mörk chokladtryffel och använde mig av vegangrädde. Hade inte större fantasi bara.
Mitt mål är att göra en blandning av de vita och de rosa. De vita hade bäst konsistens i smeten och de rosa bäst när de var bakade.

De vita dekorerades även med rosa små grisar, vad annars ska man dekorera veganska macaroner med? ;)

Det här inlägget postades i Macaroons. Bokmärk permalänken.

25 kommentarer till Veganska macaroner!!! …med gris…

 1. Sandra skriver:

  Härligt! Jag försökte också göra med noEgg vid ett tillfälle, men jag tyckte de blev för hårda! Men det kanske funkar bättre om man använder det här melatinet. Det vet jag inte vad det är! Ska testa! :)

 2. Mattias skriver:

  Hej!
  Mina blev verkligen jättebra. Jag har inte heller en aning om vad Melatin är, men det är typ som pektin. I receptet stod det att man skulle använda sig av pektin men ICA hade slut på det så jag tog det näst bästa.

 3. Sandra skriver:

  Ahaaa! Ja, men pektin är ju som fruktens naturliga geléringsmedel! Då är det väl det melatin är också – typ! Så bra, det har jag hemma till och med!

 4. Jennie skriver:

  Vore också kul om du kunde tipsa om ett bra recept på macaroons för nötallergiker. Min kille är nämligen det och får han i sig nötter kan han dö, så jag vågar inte riskera baka vanliga macaroons hemma då han är en lika stor gottegris som jag. Dessutom firar vi 6 månader snart, och jag ville baka någonting lite mysigt, lite annorlunda. Vore tacksam om du hade något tips! Toodles!

 5. Freddie skriver:

  Du får jobba lite med utseendet på de där macaronerna. Fransmännen skulle nog hugga av en kroppsdel på dig om de fick se de där ;) Gillar din experimentlusta!!!

  Mäkta imponerad av fjärilarna du gjorde till din gamla ”lärare” ( i vad ;) ! De måste testas!!!!

 6. Lina skriver:

  Vad kul att det gick att ersätta med NoEgg, har gjort vanliga maränger med noegg tidigare och de blev helt okej. Har inte hunnit ta mig an macaroner än eftersom jag har fullt upp med kakboksbakande men jag har redan beställt boken så här ska också provas på! Fast nu har ju du iofs postat receptet så köpet var ju nästan onödigt;)

 7. Mattias skriver:

  Haha, jag veeet! Fransmännen skulle iof. mörda mig för att gör veganska macaroner.

  Han var min lärare på Forsbergs, grafisk design och reklam.

 8. Mattias skriver:

  Jag har testat att byta ut nötter mot mixade kaksmulor, det blir kalasbra. Har bl.a. ett exempel på bloggen med digestivekex!

 9. Carolina skriver:

  Hej!
  Trevlig blogg du har!
  Knepigt med färg om man är vegetarian/vegan. Röd/rosa färgskalor innehåller för det mesta röd färg från löss. Vad anväder du för färg? Syntetisk?

  Trevlig helg!

 10. Mattias skriver:

  Exakt. Syntetisk så in i bänken. Gammal färg jag hade, ska luslösa (no pun intended) de svenska färgerna jag har
  och se om de funkar.

 11. Evve skriver:

  Hej! Bor i stockholm, men jag har inte sett No-egg någonstans, skulle du kunna ge exempel på något ställe där det går att köpa?
  Tack på förhand

 12. Mattias skriver:

  Hej!
  Det finns på Daglivs, Fridhemsplan. Det finns i de flesta välsorterade matbutikerna, står bland allergiprylar.

 13. mirjam skriver:

  Hej! Jag skulle precis ta mig an att baka dessa fina macarones, har varit och handlat rätt ingredienser och allt. Sedan upptäckte jag att det står cups på no-eggen. Hur mycket är en cup? Australiensisk/amerikansk elller engelsk. Ingenting får gå fel!
  Hälsningar Mirjam och hennes vegan-vänner :)

 14. Mattias skriver:

  Hej!
  En cup är 2,34 dl. Jag ska experimentera mer med veganmacaroner i veckan! Lycka till, hoppas det blir fantastiska!

 15. mirjam skriver:

  Dom blev inte fantastiska! (http://miiiirres.blogg.se/2011/october/varldens-fulaste-macarons-veganska.html) Man ska absolut inte använda egenmald mandel vet jag nu! Men goda blev de åtminstone :)

 16. Mattias skriver:

  haha…va!? Vad gick fel? Jag mal alltid min mandel själv. Hmm, min vegankompis kommer på besök nästa vecka så då ska jag experimentera mer med veganmacaroner så håll ut!

 17. Lina skriver:

  Aha nu såg insåg jag att det är receptet på baksidan du använt, trodde först det var receptet från Hannas bok men det är lite annorlunda. Jag testade ju deras med agar och sådär halvlyckat resultat för maränger men nu är jag igång igen… Utan agar och med nya ideer:) I boken finns förresten recept på veganska macaroner med fötter, skicka iväg ett mail om du vill ha en kopia av det receptet för dina framtida försök! Ser fram emot att se vad du kan hitta på med hennes variant.

  Superkul förresten att du testar massor av allergibakverk, vill du utbyta idéer någon dag får du höra av dig så kan vi slå våra kloka huvuden ihop, lite info har jag säkert bakom pannbenet efter tre års intensivt allergibakande:)

 18. Pingback: Äggfria maränger | Kakboken

 19. Mattias skriver:

  Nee, blev tipsad om att göra deras marängrecept. Hannas recept gick inte att göra, hon använder något annat istället för no-egg. Vet inte vad hon har för trick för att få fötter på sina, lite skumt. Men jag har inte gett mig en!

  Absolut, klart vi måste träffas, även om jag inte har lika mycket att säga till om…haha.

 20. Lina skriver:

  Tror jag nog du har – jag har mina gammaldags bakverk (om än i ny tappning) och du dina galet bra idéer! Du har ju dessutom en något mer uppdaterad smakpalett vad gäller ”the real deal”, själv har jag ju t.ex aldrig ätit en tvättäkta macron (hrm, eller är det macaron i singular…) Ska skriva en bok med klassiska bakverk från hela världen nästa år och där har du säkert massor av idéer!

 21. Ellen skriver:

  Hej Mattias! Jag ska iväg på veganbrunch nu på lördag och då tänkte jag baka några macaroner å ge bort.
  Jag tänkte riva ner lite choklad i smeten och sen ha en jordnötsfyllning, tror du det skulle funka?

  Ps. Jag gillar inte att baka men din blogg kan jag inte slita mig ifrån. Det är faktiskt den enda bakblogg som jag följer :) Ds

 22. Mattias skriver:

  Åh, det har jag inte ens testat. På veganmacaronerna kan det säkert funka, de är inte lika känsliga. Jordnötsfyllning är alltid gott, nästan löjligt gott.

  Jag håller för övrigt på att korrigera mitt veganska macaronrecept så att det blir ännu mer likt ”riktiga” macaroner. Men än är det inte klart tyvärr.

 23. Ida skriver:

  Fantastiskt med veganska macarooner!

  Men vilken ugnstemp. ska det vara?

 24. Mattias skriver:

  Oj, har jag glömt det!? Hm…Brukar köra på 160 grader. Ska ta itu med veganmacaroner snart igen, måste komma på ett klockrent recept.

 25. Johanna skriver:

  Mina blev katastrof både att äta och utseende xD Vet inte riktigt vad jag gjorde fel men något var det… haha!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>