Veganfest…suck…stön…och glada miner…

Fokusera på det fina!

Neeeej, inte längre ner…!

Bam! Vegantårtor är inte så duktiga på att åka i bakluckan på en bil genom halva Stockholm. Men den blev en succé. Och nej, det är inte kaviar på!

Jag börjar gnälla direkt, det är inte så förbaskat enkelt att baka veganskt ska ni veta! Kakorna höll inte ihop, smörkrämen blev alldeles för mjuk eftersom veganskt margarin inte alls är lika fast som vanligt smör. Ah, jag har aldrig saknat riktigt smör och ägg så mycket. Aaaah!

Här är källan till allt besvär ;) Elin, min sambos syster tog igår sin läkarexamen, därav det stora leendet. Självklart tackade jag ja till att baka till festen, veganskt! Jag tycker fortfarande det är smått skrämmande med veganbak, men man kan ju inte direkt bli sämre av att öva.

Här är min sambo Jonas. Han är mest med i det här blogginlägget som ögongodis.

Okej, tårtorna blev kanske inte så vackra som jag hade tänkt mig, men som någon sa ”De ser väldigt retro ut”. Retro tror jag syftar på att de är lätt lutande och halvt raserade. Jaja, man kan inte få allt här i världen.

Den bakre är en tårta fylld med citronmousse och hallon, samt toppad med smörkräm och myntablad. Den främre en chokadtårta med choklad, choklad och mer choklad.

Jag gjorde även hallongrottor, kolasnittar och snickerskaka. Snickersbitarna är tydligen i veganvärlden vad Bisca Brownies är för mig dvs. en sådan kaka man ätit sig så trött på att man inte ens kan gå förbi kakgången på ICA. Men de blev goda ÄVEN om veganerna suckade lätt.

Äntligen fick jag använda dessa kakformar. Jag har lite för mycket sådant här liggandes i lådorna…grrr.

Jepp, ni ser rätt, någon försökte sabotera min tårta med ketchup! Men men. Här kommer ett försök till recept, tagit från Hanna Kaminskys bok ”Vegan Desserts”. Jag köpt den primärt för att den innehöll ett recept på veganska macarons, men de kräver ett påhitt som heter ”Ener-G” som jag bara hittat i USA och inte får fraktas till Sverige. Bittert. Om ni vet hur man kan få tag på det, speak up now!

PS. Ni får det rakt av boken, och ja, ni måste köpa cup-mått nu! Det underlättar så galet mycket. Om ni inte har ett så är en cup 2,36 dl. You do the math! ;)

 

Vegansk citrontårta

2,5 cup havremjölk (Det ska egentligen vara sojamjölk men jag tycker det smakar så illa. Dock verkar den reagera med äppelcidervinäger på ett sätt som inte havremjölken gör)
1 msk äppelcidervinäger
0,5 cup neutral olja
1,25 cup strösocker
4 cup vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 tsk vaniljsocker

Blanda havremjölk och äppelcidervinäger, låt stå i 5 min. Vispa sedan mjölkblandningen med strösocker och olja. Sikta de torra ingredienserna och vänd ner i vätskan. Bland väl och fördela sedan i två smorda och mjölade springformar.
Grädda i 175 grader i 20 min.

I originalreceptet ska man använda två 20 cm springformar. Mina är 26 cm i diameter, så jag dubblade receptet och fördelade i tre formar. Jag vill ha en hög tårta! :)

Vegansk Lemon curd

0,5 cup havremjölk
0,25 cup vatten
1 msk maizena
6 msk strösocker
6 msk citronsaft
1 tsk rivet citronskal
5 msk veganskt smör
en nypa salt

Blanda allt i en kastrull och låt koka upp på svag värme. Vispa hela tiden. Låt svalna.

Jag blandade lemon curden med ”veganvisp” som är lite som vispad grädde i konsistensen. Så ja, närmare vegansk citronmousse kommer man nog inte.

Smörkräm

Från ”Hummingbird Bakery”.

250 gram siktat florsocker
80 gram smör, rumstempererat
0,25 dl citronsaft

Vispa allt fluffigt! Jag tog det här receptet gånger fyra för en tårta.

Lägga ihop tårtan

Färska hallon
Myntablad

Lägg en tårtbotten…i botten. Spritsa smörkräm runt kakan som en kant, på så sätt rinner inte fyllningen ut. Fyll med citronmousse och ploppa i några färska hallon. Lägg på nästa botten. Upprepa. Bred ett tunt lager smörkräm över hela tårtan. Spritsa sedan rosor som en galning och dekorera med myntablad. Voila!

 

Från första början hade jag tänkt bre chokladkräm över tårtan sedan tillverka egna små chokladmynt som jag skulle klä den med likt ett chokladigt fjäll. Tidspress ledde till tårar, ledde till sammanbrott, ledde till ett försök att göra en snabb ruffles cake. Det blev sådär, ni tårtfantaster där ute lär ju ha fått ett gott skratt. Jaja, den prisades dock av gästerna, så ibland är kanske inte utsidan allt. ;)

Vegansk chokladtårta

Använd receptet till citronkakan men ersätt 1 cup vetemjöl med 1 cup kakao.

Glasyren är från ”Nigella kort och gott”. Jag dubblade satsen, recept är alltid så snåla när det kommer till glasyr.

175 gram mörk choklad, minst 70 % kakao
250 gram  smör, rumstempererat
4,5 dl florsocker, siktat
1 msk vaniljsocker

Smält chokladen. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker. Blanda ner chokladen och vispa allt fluffigt. Sen är det bara att go crazy med glasyr på de tre tårtbottnarna.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Veganfest…suck…stön…och glada miner…

 1. Olivia skriver:

  Vad jag har förstått det som är ”No Egg ” (http://www.grongava.se/shop/product/no-egg-aggersattning) i princip samma sak som Ener-G. Jag har åtminstone tänkt testa att göra receptet på veganska macarons med det!

 2. Mattias skriver:

  Ja, jag tycker också det verkar samma. Är nog bara bränd sen senast jag försökte mig på macarons med no egg, det blev katastrof. Dock använde jag mig av ett annat recept. Ska testa igen!

 3. Duktiga Tjejen skriver:

  Det ser ju sjukt gott ut! Och jag är förvånad över att din sambo inte är tjock som ett hus med tanke på alla underverk du bakar ;)

 4. Nina skriver:

  Tack du, tårtorna blev sjukt goda! (o jag märkte inte ens att de ramlat på sniskan, vilket kanske berodde på att jag fått i mig ett halvt glas bubbel)

 5. lisa skriver:

  åh så tjusiga tårtor och snickerskaka är så gott. måste baka det nån dag mumsmums!

 6. Tycker allt det blev fint och ser allt himla gott ut också, snickerskakor var längesedan jag åt sist men det är tokgoda och kolasnittar och hallongrottor är gott det med, ser att det inte är helt buslätt att baka så att veganskt, är glad om jag slipper :-)

 7. Sandra skriver:

  Men allt blev ju jättefint! Jag tycker det är roligt att baka veganskt! Att använda noegg till macarons funkar Dock inte alls! Louise tyckte det smakade ok men de blev stenhårda! Mitt senaste experiment gick ut på att använda Linfrön tror jag att jag är ngt på spåren faktiskt! Ska hålla utkik efter det du skrev om här! Finns ju en americaaffär hör i Malmö som kanske har eller vill ta in!

 8. Mattias skriver:

  hmm, linfrö lät ju lite kul. Håll utkik! :)

 9. Cecilia skriver:

  Hej Mattias!
  Jag brukar kolla in på din sida och titta på dina fina (och roliga) bakverk! Måste bara berätta att jag tack vare dig hittade en hel massa ställen i Paris som jag aldrig annars hade gått till, jag satt med papper och penna och skrev ner vad ställena hette, googlade fram adresser och karta och så drog jag runt med min mamma i Paris och provsmakade macroner och diverse annat gott!!! Tack för dom tipsen!!!

 10. Mattias skriver:

  Vad kul! Vilket var er favorit?

  Jag ska dit i höst igen och utöka listan med ”måsten” :)

 11. Cecilia skriver:

  Menmenmen så svårt är det inte att baka veganskt. Jag brukar iofs undvika margarin för att jag inte gillart och även äggersättning eftersom jag föredrar recept som är äggfria från början. Svårt för macarons dock :)

  Diggar rufflen och färgkombon för rosorna!

 12. Cecilia skriver:

  Jag fastnade ju för Ladurées på Champs Elysées, och dom hade då mycket mycket godare macaroner än några jag provade på Larnicol. Och så åt vi en helt fantastisk crème bruée på Place Émile Goudout vid vårt hotell i Montmartre!! Det resulterade i att jag köpte en gasbrännare så fort jag kom hem och provade göra själv :) GOTT!!!

 13. Så himla bra att du vågar lägga ut ickeperfekta tårtor, jag skulle aldrig våga baka vegansk. Ändock tycker jag rostårtan är ytterst charmig och chokladruffletårtan ursnygg!

 14. Mattias skriver:

  haha…tack, mod är min starkaste sida.
  Nje, jag har inget val. ;) Men det är kul om än lite nervöst och tricky.

 15. Mattias skriver:

  yeeey, vad bra. Var köpte du din gasbrännare? Min billiga sak från Clas Ohlson kan knappt tända ett ljus.

 16. Mattias skriver:

  haha, men jag är ny på det här! Sen så är jag känslig för havre- och sojasmak, sånt jag vet att veganer känner av lika mycket.

  Åh, du är ju från Malmö! Var på café Agnez nu senast. :)

 17. Simon skriver:

  Alltså Mattias, Citrontårtan är så sinnessjukt god. Jag har två godislådor kvar av den hemma i frysen och INGEN ska få smaka! HÖR NI DET, INGEN!!!

  Favorit i repris på den på 60års kalaset! \o/

 18. Mattias skriver:

  Härlish! haha…jag upprepar aldrig mig! Fan, nu fick jag prestationsångest igen!

 19. Elin skriver:

  Instämmer med Simon, citrontårtan är hur god som helst! Jag har egna lådor hemma som tur var.

 20. Linda&Ebba skriver:

  Superfina tårtor! Och vansinnigt söta formar till Hallongrottorna!

 21. Mattias skriver:

  tack!

 22. Frida skriver:

  Bara en liten ”varning” – ”luftig visp” från Carlshamn innehåller E-nr som kan (det är alltså inte helt säkert) innehålla fett från djur, t ex gris. Så garanterat veganskt är det inte tyvärr.

 23. Frida skriver:

  never mind – såg att detta inlägg var tre år gammalt :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>