Varm choklad med en gigantisk bondkaka som underlägg

4

Idag har jag inte gjort ett skit. Inte av värde i alla fall. Jag har sovit, ätit, städat…och såklart gjort varm choklad och fantastiskt goda bondkakor med hasselnötter. Och jag tänkte, varför inte göra en gigantisk kaka att ställa koppen på så slipper jag rota fram små underlägg. Det visade sig även vara perfekt att spritsa grädden på så kan man själv klicka i den i chokladen efter hand. Smart va? :)

7

Bondkakor är svenska klassiker och omöjliga att sluta äta av. Funderade ett tag på att bjuda mina grannar på dem, men de verkar smått galna så jag slopade den idéen ganska snabbt. Det här receptet kommer från den fantastiskt vackra ”Riddarbageriets söta” och självklart kan du göra små vanliga kakor istället för mina kolossalt gigantiska.

Allergi/vegan: Byt ut smöret mot en mjölkfri variant och kakorna blir vegan.

Bondkakor (jättemånga)

7 dl vetemjöl
250 g smör
2 dl strösocker
2 msk mörk sirap
1,5 dl hasselnötter
0,5 tsk bakpulver

Grovhacka hasselnötterna. Nyp ihop samtliga ingredienser till en deg. Om du vill göra som receptet säger så rulla degen till en rulle och plasta in. Låt vila i kylen i någon timme, helst över natten, och skiva sedan i halvcentimeter tjocka skivor. Lägg på en plåt och grädda i 175 grader i 6-8 minuter.

Jag gjorde inte som receptet utan kavlade ut degen ca 3 mm tjock och placerad en kopp på degen så att jag visste hur stor oval jag skulle behöva skära ut. Sen skar jag ut så många ”koppunderlägg” jag kunde. De gräddades i 175 grader i ca 14 minuter.

6

Den brutalt snygga koppen fick jag av min mamma i julklapp. Den kommer från Sagaform. Jag fick även den brutalt goda varma chokladen av min mamma. Den kommer från Olof Viktors och är helt galet fyllig och chokladig. Säkert svindyr men värd varenda krona!

Mys på nu! Det är söndag!

Det här inlägget postades i Allergibak och vegan, Kakor, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Varm choklad med en gigantisk bondkaka som underlägg

  1. Oj vad mysigt det ser ut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>