Vad bakar man till en brandman som fyller 50 år?

I onsdags ringde Alexandra mig och frågade om jag hade tid och lust att baka tårtor till hennes mans födelsedag…på lördag (igår). Jag vet, det var tre dagar, men jag blev ändå smått stressad eftersom jag alltid vill slå knut på mig själv över sådana tårtor. Göbben fyllde nämligen 50 år. Tadaaa! Och sånt ska fan firas! Till råge på allt är han brandman och sånna vill man ju stryka medhårs, speciellt när jag har ett smått struligt förhållande med min ugn och brandvarnare.

Helst skulle jag vilja att hela tårtan brann, men varken etanol eller aceton gjorde sig så bra ihop med choklad. Då snubblade jag in på amerikanska chokladpajer med maräng. Farligt ohälsosamt och fruktansvärt gott. Perfekt kombination! För att få till en riktigt flammande effekt så färgade jag lite av marängen gul och mixade med den vita, sen brände jag av med en gasbrännare. Åh, och efter att pajen var gräddad så pillade jag av deg runt kanten så att det skulle se trashigt och nedbrunnet ut. Receptet är en fusion av En liten smula och Hembakat.

Chokladpaj med flammande marängtäcke

Chokladmördeg:
85 gram vetemjöl
30 gram kakao
50 gram smör
25 gram florsocker
1 äggula
1 tsk vaniljessens

Fyllning:
100 gram mörk choklad
3 äggulor
1,5 dl strösocker
4 msk maizena
6 dl mjölk

Maräng:
1,75 dl strösocker
0,5 dl vatten
5 äggvitor

Sikta ner mjölet i en bunke. Dela smöret i småbitar och nyp ihop med mjölet. Sikta ner florsockret blanda sedan är det bara att snabbt arbeta in äggulan och vaniljessensen tills du har fått en smidig deg. Plasta in och låt vila i kylen i 30 min. Kavla sedan ut degen på mjölat bakbord och klä en springform med den.

Koka upp mjölken. Under tiden så vispar du ihop äggulorna, strösocker och maizena. Hacka chokladen fint. När mjölken kokar vispar du ner 2 dl av den i äggsmeten. Häll sedan över äggsmeten i kastrullen och ställ tillbaka på plattan. Sänk nu till svag värme, det ska bara bubbla på lätt. Häll ner den hackade chokladen och rör runt konstant tills krämen har tjocknat.

Häll över krämen i det ogräddade pajskalet och grädda i 175 grader i ca 40 minuter, eller tills fyllningen har stannat. Ta ut pajen och låt svalna.
Pssst…jag strödde över lite pekannötter som jag hade hemma innan jag slängde in pajen i ugnen, men det gör ni som ni vill.

Och så marängen. Denna bör göras efter att pajen har svalnat till rumstemperatur. Koka upp strösocker och vatten i en kastrull. Sockerlagen ska nå en temperatur av 122 grader. Vispa under tiden äggvitorna fluffigt fasta och tillsätt strösockret lite i taget. Tänk på att hela tiden vispa. Så fort sockerlagen har nått 122 grader droppar du ner den i äggvitan och vispa tills den svalnat till ca 30 grader.

Färga eventuellt en klick maräng med gul karamellfärg och klicka sedan allt på pajen. Klutta till med fingrar och tillhyggen så att du får ett vilt, flammande utseende och bränn sedan av med en gasbrännare.

Jag gjorde även några minivarianter av degen som blev över. De fyllde jag med lemon curd för variations skull. Visst ser de helt tokiga ut? Som att den ska blåsa iväg med vinden. Tjooo!

 

 

 

Jag ska ärligt säga att jag inte trodde att de skulle bli så snygga. :)

Det här inlägget postades i Tårtor. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Vad bakar man till en brandman som fyller 50 år?

 1. Lisa skriver:

  Choklad inte passa med etanol! Vad är det jag hör? Det gör de la visst!

 2. Alexandra skriver:

  Brandmannen buggar och tackar samt han lovar att ta dig på sina axlar ner för stegen när du är i nöd. Den var så god och läcker vill ha mera idag men tyvärr allt tog slut.

  Stort tack!

  Kurt & Alexandra

 3. Bondhustrun skriver:

  Helt GALET snyggt! Det ser nästan photoshoppat ut! :P Min son önskar sig en minecraftfyrkant i födelsedagstårta, nog för att jag brukar vara kreativ men det låter lite svårt att få det så där pixelsnyggt i färgerna, men nu känner jag mig lite allmänt inspirerad efter att ha gluttat här ett tag.

 4. Alexandra skriver:

  Menar Bugar sorry ;)

 5. Mattias skriver:

  haha…jag förstod det. ;) Kul att ni gillade dem!

 6. Mattias skriver:

  Den är faktiskt inte så photoshopad. Mest direkt solljus. :)
  Här är originalbilden: http://bakemyday.se/wp-content/uploads/IMG_7283.jpg

 7. Bondhustrun skriver:

  Nejjj, jag trodde inte det heller, jag bara menade att det var så himla snyggt! makalöst att det kan se så ”eldigt” ut om maränger!

 8. simone skriver:

  otroligt fin

 9. Mattias skriver:

  Eller hur! Jag är sååå stolt! =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>