Tillbaka från livet på landet…

Jepp, nu är jag tillbaka i storstan efter nästan en vecka av att ”duscha” i sjön, klia myggbett blodiga och somna till ljudet av smattrande regn. Det sista kan låta vackert som violstråkar, men även få ett cementbarn som jag att skrika av frustration. Med det sagt, visst är bakverken ovan fantastiska!? ;) La den bilden överst för att ni skulle fortsätta läsa, det kommer mer om dem längre ner!

Hela veckan spenderades alltså utan för Forshaga i Värmland tillsammans med Jonas föräldrar, hans syster + pojkvän samt hans storebror + fru och barn. Jag tog frivilligt på mig att laga mat för 11 mannalaget under 10 måltider. Vegan. Jonas syster och kille är som bekant veganer och jag och Jonas har också slutat äta kött- och mjölkprodukter…även om vi tillåter oss att fuska när det verkligen kliar (vilket inte har hänt än…förutom när det gäller bakverk…och även lite varmrökt lax har trillat ner). Så ja, makten en kock har över semesterfirare är fenomenal. Vegan it is. Vi gjorde bland annat en paella med ”seitan” över öppen eld som blev galet god.

Vi grillade såklart flera gånger, bland annat grillspetten ovan, även de gjorda på ”seitan” som i sin tur är gjort av vetegluten och är så nära kött i konsistensen att det är läskigt. Som en kritiker vid matbordet sa: ”Om man alltid åt såhär gott skulle jag inte sakna kött…”.

De här fudgebrowniesen är så sjukt goda. Bitarna kanske ser små ut, men gör du större riskerar du att klättra på väggarna hela kvällen som resultat av en brutal sockerchock. Receptet är detsamma som jag gjorde till Buffé, enda skillnaden var att jag använde vanligt vetemjöl den här gången.

Fudgebrownies (vegan)

250 gram mörk choklad
250 gram smör (ev. mjölkfritt från tex. Carlshamn eller Milda)
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
2 tsk bakpulver
3 tsk No-Egg (Äggersättare som går att köpa i välsorterade matbutiker)

Smält choklad och margarin i en kastrull på svag värme. Sikta under tiden ner strösocker, vetemjöl, kakao, bakpulver och No-Egg i en bunke. Blanda ner chokladblandningen. Vispa gärna lätt med en visp så att alla klumpar försvinner. Häll smeten i en brödform och grädda i 175 grader i 40-50 minuter. Kakan ska inte vara torr i mitten.

Ta ut och låt svalna i 30 minuter. Sätt sedan in brownien i frysen i 1 timme så blir den mycket lättare att skära.

Eftersom Jonas brorsbarn var med kände jag ett starkt behov av att bli älskad. Jag har aldrig levt med småsyskon eller krälande barn runt omkring mig och blir därför lätt skrämd och galet stressad kring små människor. Dock vet jag att de älskar socker, skrikiga färger och allt som är onyttigt. Så jag gjorde cakepops. Jag slutade att göra sånna så fort trenden tog fart,  men hey, vad gör man inte för att bli omtyckt.

Recept? Weeell…jag gjorde det enkelt för mig och tog Betty Crockers kakmix som jag gräddade i ugnen (ersatte äggen med No-Egg) och blandade med Betty Crockers chokladfrosting. Båda går att köpa i den amerikanska hyllan i matbutikerna.

Sedan doppade jag allt i ”Candy Melts” (vilka inte är vegan) som går att köpa på tex. Strössel & Annat. Det är nästan-choklad som smakar väldigt neutralt och som inte behöver tempereras dvs. de kladdar inte i rumstemperatur.

Jag gjorde även dessa läskigt kleggiga ”Chocolate Peanut Butter Cups” från Alicia Silverstones faaantastiska kokbok ”The Kind Diet” som alla borde läsa. De här är perfekta för barn och små vuxna (läs = min sambo) och är nästan mer godis än kaka, vilket såklart är ett vinnande argument hur man än vänder på det.

Alicia Silverstone’s Chocolate Peanut Butter Cups

Jag har översatt måtten till svenska, så de blir lite märkliga, men det är inte skrivit i sten. Jag höftade lite och de blev ändå fabulösa.

115 gram smör (ev. mjölkfritt från Carlshamn eller Milda)
1,75 dl crunchy jordnötssmör
1,75 dl smulor av Digestivekex
0,6 dl strösocker
2,5 dl chocolate chips eller hackad mörk choklad
0,6 dl soja- eller rismjölk (eller vanlig om ni känner för det)
1 dl hackade jordnötter

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt jordnötssmör, kexsmulor och strösocker. Låt allt smälta. Ta kastrullen från plattan och fördela sedan smeten i 12 muffinsformar (helst nedstoppade i en muffinsform så att de håller formen bättre). Ställ sedan in i kylen och låt stelna till.

Smält chokladen tillsammans med mjölken i en kastrull på låg värme. Fördela chokladkrämen på jordnötskakorna och strö över hackade jordnötter. Låt kakorna stå i kylen tills det är dags att äta dem.

Just ja, bilarna! Jag visste efter grundlig research att ungarna älskade filmen ”Bilar” och framförallt Blixten McQueen. Så med samma gegga som användes till cakepopsen försökte jag att forma till små bilar som sedan täcktes med röd, gul, svart och vita Candy Melts. Det var minsann inte ett enkelt jobb och alla ser helt otroligt olika ut. Perfektionisten inom mig slog mig själv över fingrarna med en stållinjal, medan den fina killen i mig sa ”så ja, det blev bra”. Men ja, det bästa med att ha barn som målgrupp är att känslan för detaljer inte har infunnit sig än. Med andra ord: De blev succé! ;)

Det här inlägget postades i Allergibak och vegan, Ätbara presenter, Inspiration, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Tillbaka från livet på landet…

 1. Lola skriver:

  Oh, herreminge! Jag svimmar så gott! Och jag är inte ens vegan! Mycket snyggt, som alltid.

 2. Anna skriver:

  Vilka fina bilar!!! :) Önskar jag klarade av det, då skulle jag nog vara en väldigt poppis morsa här hemma… Men ska i alla fall testa fudge, det borde jag väl klara av i alla fall.

  Paellan ser jättegod ut, kommer det recept på den?

 3. Mattias skriver:

  Äh, du skulle inte märka någon skillnad! :)

 4. Mattias skriver:

  Fudgen var minst lika populära! Ungar är lättimponerade. ;)

  Nje, har bara bakrecept här, men håller på att starta en ny sidoblogg där jag ska lägga upp matrecept. Mest för min egen skull, så jobbigt att hålla allt gott man bakar i huvudet. Skriver på bloggen när jag är klar med det. :)

 5. Mattias skriver:

  Just ja…till Paellan fanns det inget recept. Jag stekte en massa hemmagjord seitan med paprika, gul lök, vitlök, ärtor, saffran, paprikapulver…passerade tomater…grönsaksbuljong, salt och ris.

 6. Paolo skriver:

  Du är bäst Mattias ;)
  får försöka impa på min nya kille, yippiehh

 7. Anneli skriver:

  En fråga, vad kan man sätta ist för No-Egg i fudgen? Finns inte att köpa här, och den behöver inte vara veganish =)

  En fråga till, på dina Whoopie pies och macronerna, hur får du strösslet att fastna ovanpå och runt sidan? Penslar du med något först ?

 8. Seitan har jag aldrig ens hört talas om, fy skäms på mig som är nästan-vegetarian! Paellan såg sjukt god ut :D

 9. Vardagsfröjd skriver:

  Men hur har du lyckats forma och färga bilarna??? Hade jag gjort det där hade allt blivit till en sörja i obestämd färg, det känner jag på mig.

 10. Rasmus skriver:

  Underbart att ni har slutat äta kött och mjölk! De här recepten verkar förstås riktigt läckra, som vanligt, och jag ser verkligen fram mot dina matrecept så småningom.
  Korrläsaren inom mig vill förresten påpeka att du missat att skriva in kakao i beskrivningen till brownie-receptet. Jag förutsätter att den ska blandas i samtidigt som övriga torra ingredienser?

 11. Mattias skriver:

  Jag bara tryckte till den så att de liknade en bil. Formen behöver du inte vara jättenoga med, när allt väl täcks med choklad och dekorationer kan man komma undan med ganska mycket.

 12. Mattias skriver:

  Nje, det är vanligare utanför Sverige. Vi är lite långsamma här. Plus att det är relativt dyrt att köpa. Inte dyrare än kött, men ändå.

 13. julia karlsson skriver:

  Har hela släkten strax utanför forshaga! Spännande att höra om sina hemtrakter, det är så sällan folk åker dit! :)

 14. Mattias skriver:

  haha…mjo, det är ju inte den största hålan på kartan. Men fint!

 15. Esters hörna skriver:

  Jag skulle också vilja slå dig på fingrarna med en linjal – för att:
  1, Du är för självkritisk.
  2, Jag blir lite avis på ditt tålamod och din otroliga talang. :P

  Grym som vanligt!

 16. Mattias skriver:

  haha…AJ!

  Jag har noll tålamod! På riktig! Men jag kämpar med det för att jag är en perfektionist. Men fråga min sambo, mitt tålamod är inte min bästa egenskap. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>