tiihihihihihiiiihihiii…så kul man kan ha med ett kuljärn…

pistage1

Kuljärn brukar oftast kosta löjligt mycket pengar för vad det faktiskt är, men jäklar vad kul man kan ha det. Förutom att ta ut kulor ur frukt så brukar jag på sommaren göra små kulor av sorbet och droppa ner i champagneglasen innan jag fyller på med lite bubbel. Okej, det kanske inte är skitkul alla gånger, men det är omöjligt att stöta på kuljärnet i lådan utan att le lite. Köp när du hittar det, men betala inte överpriser, det är bara idiotiskt. ;)

pistage3

Jag öppnade på nytt min favorit, David Lebovitz ”Ready for Dessert”. Är väldans bestämd, jag ska baka allt i den. Eller ja, i alla fall tills jag stöter på något som blir så äckligt att jag inte vågar släppa iväg min sambo med det till sina kollegor.

Den här pistagekakan visade sig inte bara tokigt enkel utan försvinnande god. Men så är jag också svag för pistagenötter och kardemumma. Lätta indiska influenser helt enkelt. Chokladtoppingen ingick inte i originalreceptet, inte heller mina små kulor av kiwi och päron. Välj de frukter ni vill, eller inga alls. :)

David skriver i gram så fram med hushållsvågen!

 

Pistagekaka med chokladtopping och kalasroliga fruktkulor

Pistagekaka med kardemumma
95 g osaltade och skalade pistagenötter
35 g + 110 g vetemjöl
2 tsk kardemummakärnor
115 g smör, rumstempererat
200 g strösocker
3 ägg, rumstempererade
1 tsk bakpulver
en nypa salt

Chokladglasyr
2 dl + 0,5 dl vatten
2 dl strösocker
1 dl kakao
en nypa salt
1 dl maizena

Dekoration
kiwi och päron (eller andra favoriter)
ett kuljärn!

Pistagekaka med kardemumma. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en springform, 20-23 cm i diameter. Mixa pistagenötter och 35 g vetemjöl till ett fint pulver i en matberedare. Stöt under tiden kardemumman i en mortel. Blanda ner kardemumman med pistagepulvret och häll över i en liten skål så länge.
Vispa smör och strösocker krämigt med en elvisp. När det är så fluffigt det går vispar du ner ett ägg i taget. Blanda 110 g vetemjöl, bakpulver och en nypa salt i en bunke. Rör nu ner pistagepulvret och vetemjölsblandningen i ägg- och smörsmeten. Häll ner smeten i den förberedda formen och grädda i ca 40 minuter eller tills kakan är torr i mitten. Ta ut och låt svalna.

Chokladglasyr. Vispa ihop 2 dl vatten, strösocker, kakao och en nypa salt i en bunke. Låta koka upp. Vispa under tiden ut 0,5 dl vatten och maizena i en skål. Vispa ner maizenan i chokladsmeten och vispa konstant tills allt tjocknar ordentligt. Häll över chokladkrämen i en skål och låt svalna.

Dekoration. Ta ut fruktkulor med hjälp av kuljärnet. Spritsa små pluppar chokladfrosting över kakan. Tryck fast fruktkulorna i plupparna. Fortsätt att spritsa större pluppar över hela kakan. Här finns inga regler, bara kör på tills du är nöjd. Servera! :)

pistage2

Seriöst…om ett kuljärn kan göra det här…jag menar…det är ju faktiskt lite kul. ;)

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till tiihihihihihiiiihihiii…så kul man kan ha med ett kuljärn…

  1. Josefine skriver:

    En gf veganversion av den där skulle inte vara fel…. Låter hur gott som helst!

  2. Malin skriver:

    Så roligt med vackra, romantiska Paris. Måste också åka dit snart…

    Jag äter inte mjölkprodukter och håller på att lära mig att baka utan det. Jag får självklart jättemycket inspiration av dig. I början bakade jag ändå med smör, men åt inte själv, men efter att ha hittat din blog har jag vågat prova mjölkfria produkter.

    Men vad är din erfarenhet av att ersätta smör i bakverk? Olja eller mjölkfritt smör? Olja blir så lätt rinnliga smetar, det funkar ju inte alltid. Jag gjorde scones på olja i helgen. Det blev gott, men det smakar ju inte riktigt scones.. Kanske att olja funkar bättre till vissa degar och mjölkfritt smör till andra? Vad säger veganexperten?

    Kram!

  3. Fru P skriver:

    Det låter och ser väldans smaskigt ut, otur att jag vet att mitt tålamod inte räcker till för fem öre……

  4. Mattias skriver:

    haha…klart du har! Testa! :)

  5. Mattias skriver:

    Använd mjölkfritt margarin! Finns från t.ex. Milda och Carlshamn. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>