Testing testing: 61-årskalas med gigantisk tårta fylld med jordnötter, kolasås och chokladkräm

Jag delar bara med mig av superduperjättekalasbra recept som jag vet att alla kan lyckas med och blir nöjda över. Därför får du bara recepten på fyllningarna i den här tårtan. Bottnarna blev tyvärr lite för tråkiga för att jag ska lura på er dem. :)   Men så blir det när man experimenterar i köksbunken!

I helgen så fyllde nämligen Jonas pappa 61 år. Grattiiiiis!!! Jag stod för tårtan, vilket jag kanske inte ens behöver skriva. Den här helgen var det inga renodlade veganer på besök, däremot en laktosintolerant och två diabetiker. Sjääälvklart ville jag göra en tårta som alla kunde äta. Efter några sömnlösa nätter blev det tillslut en tårta bestående av jordnötsbottnar, browniebotten, Dulce de leche, chokladkräm och jordnötssmörsfrosting. Puuuh! Varför göra det enkelt för sig?! ;)

Okej, kolasåsen såg du i mitt förra inlägg. Den är så galet bra att det flimrar för ögonen (men inte pga. högt blodsocker). Jag måste verkligen ge det till Xylitolsockret, ruskigt bra.

Nu till varför jag inte ger er receptet på bottnarna…de blev inte bra. Jag tog de från Lomelinos tårtor, men blev inte klok på dem. Bilderna är gaaaalet snygga, men alla recept är typ beräknade på tårtor som är 15 cm i diameter. Vem har så små tårtformar och hur många tårtor ska man behöva göra för att bjuda släkten på kalas!? Jag dubblerade recepten och bakade, men de blev kompakta och torra (dock goda). Men ja, kör på era favoritbottnar tills jag har lyckats ta fram ett par riktiga guldklimpar att dela med mig av.

Som sagt, recept på Dulce de lechen finns här.

Chokladkrämen blev galet god och skulle passa perfekt på glass, pannkakor, fruktsallad eller bara att äta som den är.

Chokladkräm (mjölk- och sockerfri)

3 dl vatten
1,5 dl Xylitolsocker (eller 2 dl vanligt strösocker)
1 dl kakao
1 dl maizena
50 gram mjölkfritt margarin
en nypa salt

Vispa ihop 2,5 dl vatten, socker och kakao i en kastrull. Låta koka upp. Blanda ut maizenan i resterande 0,5 dl vatten och vispa sedan ner i chokladkrämen för att reda av. Vispa konstant tills krämen har tjocknat och ta den sedan av värmen. Blanda ner margariner och saltet. Låt svalna i rumstemperatur.

Jordnötssmörsfrosting

Eftersom Xylitol har en smältpunkt på 93 grader måste man smälta den med lite vatten om den ska in i kalla skapelser som frostingar. I tex. en kaka behövs det inte eftersom den gräddas i ugnen. Om du inte vill köra den sockerfri kan du använda originalreceptet som jag har här.

Jordnötsfrosting

2,25 dl Xylitol + 2 msk vatten
3 dl krämigt jordnötssmör (utan hackade jordnötter), rumstempererat
100 gram smör, rumstempererat (mjölkfritt tex. Milda eller Carlshamn)
en nypa salt
4,5 dl vispgrädde (typ Alpro Airy & Creamy)

Värm xylitolsockret med lite vatten i en kastrull tills det har smält.
Vispa jordnötssmör, smör och lite salt krämigt. Rör ner det smälta sockret.
Vispa i en annan bunke grädden fast och fluffig. Vänd sedan ner den i jordnötskrämen. Låt stå i kylen något för att bli fastare, sen är det bara att spritsa på.

Jag hade hackade jordnötter även i kakorna…och utanpå. Nu i efterhand borde jag ha dubblat receptet på fyllningarna så att det blev riktigt kleggigt. Nu var det dock tillräckligt kleggigt för att min sambo skulle tippa tårtan lätt i kylen så att översta våningen trillade ner på golvet…men men. Alla hade ju redan fått smaka så det var inte värsta katastrofen.

Jag klädde hela tårtan med hackade jordnötter som jag sprayade med guldspray. Sen spritsade jag fjompiga pluppar runt hela. Jaaa, det ser ut som att den är hämtad från ett tjeckisk konditori, men så får det vara!

Det här inlägget postades i Allergibak och vegan, Sockerfritt (Diabetes). Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Testing testing: 61-årskalas med gigantisk tårta fylld med jordnötter, kolasås och chokladkräm

 1. Andreas Ivarsson skriver:

  Och var köper man guldspray Mattias? :-)

 2. Helena skriver:

  Torra bottnar eller ej, den ser skitgod ut! Tack för en tokig, rolig och galet inspirerande blogg! Den kommer att bli min feta död ;)

 3. Emma skriver:

  Ja, som sagt innan. Tårtan ser iaf god ut!

 4. esters hörna skriver:

  Åh, det vattnas i munnen! Har en burk jordnötsmör hemma som jag har funderat på vad jag ska göra med den och detta vore kanske något? :)

 5. Prickelina skriver:

  Jag kanske är sveriges sämsta diabetiker men jag får äta desserter för min läkare. Man är ju ändå så sällan på kalas. På UMAS rekommenderar de inte Xylitol som ersättning erftersom det höjer blodsockret, man kan lika gärna äta vanligt socker. (om man inte är rätt för kalorierna då) men det kanske är olika rekommendationer å olika ställen.
  Har du bakat något på stevia? Verkar vara nya trenden i sockerfritt hörnan…
  Kul att du ger dig på utmaningen att baka till alla! :-)

 6. Sabina skriver:

  Underbar tårta och kul du bakar annorlunda

 7. Madde skriver:

  det räckte att läsa rubriken, för att förstå att jag skulle gilla detta! Choklad och jordnötssmör, vad kan gå fel? (uppenbarligen bottnarna, men herregud…det gör väl inget) Klem från Malmö

 8. Emelie skriver:

  Prickelina:
  Xylitol är rekommenderat för och används av diabetiker i stora delar av världen eftersom kroppen inte behöver insulin för att metabolisera det. Förutom det så har xylitol den underbara egenskapen att faktiskt stabilisera insulinnivåerna i kroppen, vilket är ju till stor hjälp för diabetiker. GI nivån är endast 7, typ som ett salladsblad. Stevia och erytritol (sukrin) är precis också säkert och bra för diabetiker, men har inte alla underbara hälsoeffekter som xylitol har, är inte lika lätt att baka med och smakar inte lika gott som xylitol. Xylitol smakar som socker och är tekniskt sett lika sött som socker (fast upplevs betydligt sötare så jag använder endast ca 50-75% jämfört med socker), steviaextrakt kan vara upp till nästan 500 ggr sötare än socker men kan ha en liten likritssmak och erytritol är endast ca 70 % lika sött som socker och har en liten metallisk smak när den hettas upp, så det är vissa som av de anledningenarna inte tycker om stevia/erytritol. Personligen tycker jag väldigt mycket om stevia, och använder ganska ofta en blandning av stevia & xylitol när jag bakar! :)

 9. Mattias skriver:

  Den var god!

 10. Mattias skriver:

  Jaaa…svår att misslyckas med! Och god även för personer som jag som inte är gaaalna i jordnötssmör. :)

 11. Mattias skriver:

  haha…tjoohoo. MAAAALMÖ FF!!!

 12. Spännande! Ser jättegott ut!

 13. B. skriver:

  ehm, dum fråga kanske, men som diabetiker undrar jag ju självklart, hur den ”sockerfria” fungerade på diabetikernas blodsocker? Vet du möjligen det? LIksom, steg det inte alls, eller det steg lite, men inte märkbart?

 14. Mattias skriver:

  Oj, har inte hört något från dem. Lovar att fråga nästa gång!

 15. B. skriver:

  tack, annars får jag väl ta tag i att baka en själv och sätta i mig när tid finnes kanske och sitta med blodsockermätaren i högsta hugg.. haha :)

 16. Therese Ahl skriver:

  Hej!
  Att du vågar dig på en jordnötstårta på storkalas är spännande! Själv är jag en manisk fegis just vad gäller jordnötter eftersom så många är allergiska utan att veta om det förrän en stor anafylktisk chock sätter in… Vi hittade av en slump jordnötsallergi på sonen genom ett blodprov angående misstänkt fiskallergi.. Själv skulle jag nog slurpa i mig massor av din tårta =)

 17. Mattias skriver:

  Oj, sånt tänker jag inte på. Men ja, nu lär jag ju göra det…haha. Tack för tipset, det kan vara bra inför större kalas där man inte har koll på alla.

 18. Sofie skriver:

  Hej Mattias!
  Har följt din blogg i snart två år och tycker den är fantastiskt spännande.
  Har nu ställt mig och gjort tårtan här ovan. Undrar nu om det verkligen är så att det ska vara en hel dl maizena i chokladkrämen? min blev nämligen otroligt stabbig och skeleig. Prövade att minska mängden till 1 msk istället och resultatet blev bättre !
  bara en fråga :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>