Panik, ångest och stress är min kreativa motor…

Gårkvällen blev ett drama utan dess like. Eftersom jag spenderade onsdagen med rosévin så var jag tvungen att hetsbaka tårtor till Jonas mormors födelsedagskalas som är ikväll. Ikväll då jag beger mig till Malmö för familj och marknad.

Tårtorna gick…sådär.

Jag blev inspirerad av Sanas heeelt fantastiska rulltårta. Dum som jag är ska jag alltid göra allt svårare än vad det är, helst när jag har som minst tid. Mönstret blev därefter…grrrr.

Tårtan är fylld med bavarian cream och toppad med vad som skulle vara vackra solfjädrar av vit choklad målade med guld, men som blev desperat hopplock av flisor och svett. Aaaaah…haha.

Nu till receptet, för det kan ju faktiskt gå bättre för er. Eller för mig, nästa gång jag ger mig på det här.

Tårta minus ångest

Génoise

120 gram vetemjöl
120 gram potatismjöl
10 ägg
250 gram strösocker

Sikta vetemjöl och potatismjöl. Dela äggen, vitor och gulor var för sig. Vispa äggulorna med hälften av sockret till det blir vitt och pösigt. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vispa ner resterande socker. Vänd ner äggvitorna i ägguleblandningen och avsluta med att försiktigt vända ner vetemjölet.
Spritsa ut två rundlar på bakplåtspapper och en hel plåt med smet (som om du skulle göra en rulltårta). Baka i 175 grader i 10 min.

Dekoration

Om ni vill försöka er på att göra ett mönster så är det väldigt enkelt…egentligen. Proportionerna är desamma, det är bara att öka eller minska mängden.

50 gram smör, rumstempererat
50 gram florsocker
50 gram vetemjöl special
50 gram äggvita
karamellfärg

Vispa smör och florsocker krämigt. Vispa ner vetemjöl special och till sist äggvitan. Färga smeten om du så önskar och spritsa sedan ett mönster på bakplåtspapper innan du häller på sockerkakssmeten.

Bavarian cream

250 gram jordgubbar
5 gelatinblad
3 äggulor
75 gram strösocker
100 gram standardmjölk
150 gram vispgrädde

Rensa jordgubbarna. Lägg gelatinbladen i blöt. Vispa äggulor och strösocker vitt och pösigt. Värm mjölken till den grad att den nästan kokar. Häll hälften av den värma mjölken över ägguleblandningen samtidigt som du vispar (annars blir det äggröra). Häll över allt i mjölkkastrullen och låt sjuda på låg värme till den tjocknar. Ta av från värmen. Krama ur gelatinbladen och rör ner. Låt krämen svalna något innan du mixar ner jordgubbarna. Låt nu krämen svalna helt.

Dags att sätta ihop skapelsen

Jag använder mig av en mettalring som håller ihop hela tårtan. Börja med att skära två långa remsor av sockerkaka. Klä runt kanten på ringen, det här är den del som jag har mönster på. Lägg sedan en rund sockerkaka i botten.
Vispa grädden fast och vänd ner i jordgubbskrämen. Fyll sockerkaksformen med den. Lägg på nästa rundel av sockerkaka. Fyll på med lite extra vispad grädde och dekorera med vit choklad.

Den riktiga katastrofen

Jepp, så är det. Denna skapelse fick mig att gråta av frustration. Det skulle bli en lekfull tårta men samtidigt stylish. Mini-munkar skulle gå som en bord runt tårtan och toppas med ännu fler. Så blev det inte.

Jag hatar recept med tokiga proportioner! Det var så lite smörkräm att de mörka chokladbottnarna lös igenom och bunkarna vägrade att fastna. Jag fick panik…panik…och slängde på kokos runt kanterna istället.

Munkarna var också ett kapitel för sig. De vägrade lossna ur munkformarna hur mycket jag än smörade dem. Till slut fick jag galenpanna och slet ur dem. Tror att 12 klarade sig hela och 24 blev smulor.

Jaja, grattis mormor Jonas.

Marknad i Gärdslöv

Kom till kulturhuset i Gärdslöv i morgon, 11.00-14.00! Jag hoppas att alla mina kakor inte krossas under flygresan. Annars finns det mycket annat ni kan köpa där ;)

Det här inlägget postades i Inspiration. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Panik, ångest och stress är min kreativa motor…

 1. Monica skriver:

  Pf. Kakene ble kjempefine! Det er bare du – som vet hvordan det egentlig skulle bli – som synes de er mislykkede. Utrolig kult med mønster på ”rullekaken”! Det må jeg teste en vakker dag.

  God helg – lykke til på markedet!

  M:)

 2. Även om det inte blev riktig som du ville så tycker jag det blev tokfint, kul ide med bagels ovanpå tårtan

 3. Camilla skriver:

  Tack såååå mycket för tokigt goda tårtor, sprutar snart ur öronen! Vackra var de också!

 4. Pingback: Serverstrul, men nu är jag tillbaka med en sockerfri Stig Lindberg-tårta! « Bake My Day |

 5. Pingback: Kunglig Dansk och Kagekrydda… |

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>