Tack alla!!!

Jag måste verkligen tacka alla på Moderaternas kansli i Stockholms läns landsting. Jag har haft galet kul med er! Sista dagen idag och jag fick en überfin kakburk som såklart måste fyllas omgående. Fick även ett avskedskort som nästan gjorde mig rörd till tårar. Ett tag trodde att jag hade en tår hängandes i ögonvrån, men tror mest att jag var torr och trött.
Tack Torbjörn, Filippa, Christer, Lars Joakim, Charlotte, Hans-Erik, Gustaf, Clara, Sebastian, Ingrid, Ida, Jonas, Tobias, Jeppe, Katarina, Hannes, Mia, Carl, Lars och Therese!

Jag bjöd gänget på ett sista bakverk, en rabarberpaj med maräng. Rabarberna hade Ingrid Bjurenborg slitit upp med sina bara händer i sin trädgård och de var riktigt goda. Jag valde att baka pajskalet för sig och rabarbern för sig och sedan fylla skalet med rabarbern. Har haft hemska upplevelser av geggig rabarberpaj och vill undvika det.

Jag använde mig av samma pajdeg som till plommonpajen lite längre ner i inlägget. Galet goood, mandelsmak så in i bänken och perfekt crunch. Från David Lebovitz, kärleksförklaringen kommer som sagt längre ner.

Bakade rabarber
500 gram rabarber
150 gram råsocker
1 vaniljstång
Saften och skalet av en citron

Skiva rabarbern. Blanda ihop allt och baka i 150 grader i 25 minuter.

Fyll pajskalet med de bakade rabarbern.

Maräng
6 äggvitor
4 dl strösocker

Vispa äggvitorna med 2 dl strösocker till ett fast skum. Strö i resterande socker och fortsätt vispa till ett fast och sammetsblänkande skum. Klicka eller spritsa över rabarbern och bränn av med en gasbrännare eller i ugnen.

Jag vill bli grym på att spritsa och dekorera med maräng. Såg ett klipp med thailändska konditorer som gjorde helt galna saker med maräng, har inte nåt dit än, men det är väldigt kul att pilla med.

Jag måste även tacka tjejerna i receptionen som jag har gaggat med under alla månader och alla nere på LSF som hjälpt mig med alla ärenden och gud vet vad. Nina, Birgitta, Marita, Anna-Britt, Elisabeth och hela högen, tack! Och tack för växten ovan som jag ska försöka hålla vid liv även om jag är usel på att nära allt levande. Jag fick även en ärendeakt som är ett så internt skämt att det inte ens behöver förklaras. Kul var det i alla fall!

Bjöd såklart dem på en plommonpaj som tack för min tid i huset. Plommonpajen kommer från David Lebovitz bok ”Ready for Dessert” och om ni inte har den så köp! Den är så förbaskat, jäkla bra. Den är på engelska men så länge ni vet att ”sugar” betyder socker så är det inte så svårt. Alla recept står i cups och gram, Farenheight och Celsius. Och bäst av allt, recepten blir alltid lyckade! De är så precisa och välgjorda att det inte går att misslyckas, OCH oroväckande goda! Köp! Köp!

 

Plommonpaj

Pajskal
140 gram mjöl
40 gram flagad mandel
0,5 tsk salt
115 gram smör, skuret i små kuber

Mixa ihop mjöl, mandel och salt till mandeln har blivit ett fint pulver. Pulsera sedan i smöret och mixa till degen går ihop. Tryck ut i en pajform och pricka med en gaffel. Låt vila i kylen i 1 timme och baka sedan av i ugnen i 175 grader i 20 minuter.

Fyllning
70 gram mjöl
70 gram farinsocker
85 gram mandelmassa
20 gram flagad mandel
60 gram smör
600 gram urkärnade plommon
1,25 msk maizena
50 gram socker

Mixa ihop mjöl, farinsocker, mandelmassa, mandel och smör till smörbitarna är stora som småsten. Blanda de urkärnade plommonen med maizena och strösocker och fyll sedan pajskalet med det. Fördela smulblandningen över plommonen och toppa, om du vill, med flagad mandel. Baka i ugnen i 190 grader i 30 minuter.

Servera rumstempererad som den är eller med en kula vaniljglass.

Det här inlägget postades i Tårtor. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Tack alla!!!

  1. Åh, rabarberpajen låter helt fantastisk och är galet snygg! Och plommonpajen ser inte fel ut den heller ;) MUMS! Tack för boktipset <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>