Svar på era macaronfrågor!

Här kommer svar på era macaronfrågor! Jag vet att det tagit lite tid för mig att få slickepotten ur bunken, men julen har en hemsk förmåga att få en att vilja sova, slappa och äta godis. :)

Efter nyår så sätter jag igång igen med nya tag och galna idéer!

1. De blev inte alls sådär släta som dina ser ut att vara, utan såg ut att ha en fruktansvärt grov akne på ovansidan. Vad kan det vara för fel? Vi siktade mandeln och florsockret precis som i receptet, kan felet vara att vi inte lät mandeln lufta och torka, utan bakade med den direkt efter att vi malt och silat den?

Svar: Det är mycket möjligt! Mina tenderar att spricka om jag inte låter mandeln torka. Mal mandeln riktigt fint och låt torka nästa gång!

2. I brist på sprits, så spritsade vi med plastpåsar med hål i, och när vi då spritsade ut dom på plåten så blev dem i formen av traditionella maränger, och inte som låga ”pölar”. Vi slog under plåten i övertygelse om att de skulle flyta ut, och bli av med den marängiga ”toppen”. Men de såg fortfarande mer ut som en korsning mellan köttbullar och maränger, än som blivande macroner. Vad gjorde vi för fel? Var smeten för tjock? Var det helt enkelt spritsens bristande närvaro?

Svar: Smeten var för tjock! Rör den mer nästa gång så blir den tunnar! När du rör smeten kan du droppa ner lite smet i bunken och skaka på den. Flyter toppen ut där kommer de även att flyta ut när du spritsat ut dem på plåten (med eller utan sprits).

3. Dessutom så blev macronerna lite svagt bruna, de fick alltså lite färg. Och då hade vi ändå rikligt med karamellfärg, och de hade lagom konsistens. Så tiden och temperaturen borde ju vara lagom – eller?

Svar: Sänk temperaturen! 155-160 grader brukar jag köra. De ska inte få färg!

4. Tre gånger har jag lagat macaroons. Tre gånger har jag misslyckats. Men det heter väll fjärde gången gillt?:D Dina är i alla fall otroligt fina!

Svar: Absolut! Så är det! haha

5. Jag skulle gärna vilja veta vad man ska kolla efter när man blandar ner äggviteskummet i mandelsmeten. Hur tar man reda på redan i det läget huruvida man blandat för lite, tillräckligt eller för mycket? Vilket tecken är det första som börjar antyda på att man närmar sig gränsen..? Ska det bara bli jämt och fint blandat, eller ska det ”bearbetas” också..?

Svar: Man behöver inte vara galet försiktig, smeten ska ju blandas. Det ska bli en relativt trögflytande massa. Jag brukar som sagt droppa smet ner i bunken och skaka lite på bunken. Sjunker toppen ut så är smeten perfekt.

6. Går de att göra veganska?
Svar: Jag har faktiskt hittat recept som jag tänker testa snart! Nyårslöfte!


7. Jag har en fråga! Finns det en chans att kunna baka dem utan mandel? Har en allergisk pojkvän men skulle så gärna vilja baka sång till honom.

Svar: Oj, det vet jag faktiskt, men det borde man ju!? Det går i alla fall att byta ut en del av mandeln mot andra nötter. Lovar att testa snarast!


8. Något recept på mintkrokant förresten?? låter smaskens!

Svar: Köp 100 gram mintkrokant (Marabou tex.). Hacka chokladen. Koka upp 0,5 dl grädde i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och rör ner den hackade chokladen. Voila!


9. Har du några tips på vilka färger som är bäst att använda!? Det är svårt att använda vanlig hushållsfärg, det gör smeten för lös. Ett mysterium. Vad använder du för färg?

Svar: Jag kör allt, men vill man ha riktigt bra färg så är det pastafärger eller pulverfärger som gäller. Jag är just nu kär i Essencefabrikens pulverfärger som ger så klara färger att det sticker i ögonen.


10. Fruktsmakande macaroons är min favvo. Citron och jordgubb. Hur skulle du göra fyllningen till såna? Helt enkelt klicka i lemon curd eller sylt känns fel (skulle möjligen bli för vattnigt också), jag är ute efter nåt fastare, smörkrämsliknande men som ändå smakar frukt. Essencer, eller blanda i sylt i smörkräm?

Svar: Åh, spännande! Jag skulle antingen riva citronskal i macaronsmeten och sedan en fyllning med smörkräm och jordgubbspuré. Ska de serveras omgående hade jag kört på lemon curd (det blir galet gott, har testat ;) ) och tryckt ner en jordgubbe i mitten, sedan på med locket! Inget är så kul som överraskningar. :)


11. Vad gör du med äggulor som blir kvar?
Oftast glass, eller crème brune. De är även perfekta till vaniljkräm och majonnäs! :)

Det här inlägget postades i Macaroons. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Svar på era macaronfrågor!

  1. Henrik skriver:

    Gällande att använda annat än mandel har jag sett ett inlägg om (men inte testat) att använda pepparkakor(!) istället, och det var tydligen lyckat: http://hasaslasa.blogg.se/2010/december/fyyyy-sa-gott.html

    Och gällande äggulor: pasta carbonara! Jag har det omvända problemet – gör carbonara hela tiden och får mer äggvita än jag kan använda…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>