Svansjön på Alla hjärtans dag

svan1

Jag blev sååå bortskämd av min sambo på Alla hjärtans dag som var livrädd efter att han förstörde min födelsedag genom att INTE köpa en tårta!!! Den här gången var det skumpa och hela köret…på hans charmiga vis. Men efterrätten stod jag för! Jag testade ett recept från David Lebovitz och något som kan vara bland det godaste jag har ätit i chokladkakeväg. Det var liksom ingen kladdkaka, mer som en bakad chokladpudding. Läskigt gott.

Som dekoration ville jag spritsa små svanar med vispgrädde, men eftersom grädden inte orkade bära upp svanarnas långa halsar så fick någon doppa huvudet i sjön och andra ligga och vila…typ. Okej, det ser ut som ett gäng döda svanar som guppar runt på min chokladkaka, men det finns ju en sorglig romantik över det också. ;)

Här är videon som gjorde mig inspirerad. Visst ser det fantastiskt ut?

svan2

Och nu till receptet. Den ska bakas i vattenbad vilket gör den härligt kladdig…men fast…och ja…underbar. Få ingredienser, lite jobb och galet god.

Chocolate Orbit Cake (David Lebovitz)

225 g smör
340 g mörk choklad
6 ägg, rumstempererade (jag använde kylskåpskalla, det gick kalasbra)
2 dl strösocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en form, ca 23 cm i diameter. Skär ut en rundel bakplåtspapper som passar i botten av formen annars kommer du ALDRIG att få ut kakan. Skär smöret i bitar och hacka den mörka chokladen. Smält smör och choklad i ett vattenbad (en skål satt över en kastrull med sjudande vatten). Vispa ihop ägg och strösocker lätt. Vispa sedan ner smör- och chokladblandningen. Häll smeten i formen och täck formen med aluminiumfolie. Ställ formen i en stor typ gratängform och fyll på till hälften med kokande vatten. Grädda i vattenbad i 1 timme och 15 minuter. Ta ut och lyft bort aluminiumfolien. Pressa lätt på kakan, den ska vara fast och hyfsat ”torr”. Ta ut och låt svalna helt. Skär med en kniv runt kanten på formen och vänd ut kakan.

Spritsa på svanar eller bara servera den med vispad grädde.

Det här inlägget postades i Tårtor, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Svansjön på Alla hjärtans dag

 1. Shimmy skriver:

  Jag hade tänkt att gnälla lite på att du haft för få glutenfria recept på senaste och så kommer denna… Ångrar att jag tänkte gnälla. Denna ser fantastisk ut, ska testa till helgen. Tack!!

 2. lina skriver:

  Ser helt fantastisk ut! Skall provas till helgen :) Funderar på om hela formen skall täckas med folie (även uppepå), eller bara runt om för att hindra vattnet från att läcka in?

 3. Mattias skriver:

  Jag täckte allt. Det gör att kakan inte får en hård yta utan är gosig rakt igenom. :)

 4. Annika skriver:

  Så underbart god !! Tusen tack för receptet. :-)

 5. Linnéa skriver:

  Åh tack, denna skall jag göra till min bästis födelsedagsfirande!
  Men du, vill man äta den varm eller kall? Dvs, går den att förbereda dagen innan?
  Ha en fin dag!

 6. Mattias skriver:

  Kall! Eller rumstempererad. Jaa, gör den dagen innan, blir till och med godare då! :)

 7. Anna skriver:

  V. ä. r. l. d. e. n. s bästa chokladtårta. Lätt! Bakade den som efterrätt till en alltigenom glutenfri middag för 12 personer, bara för att den var fri från gluten. Fantastisk. Inte torr. Inte kladdig, inte hård, utan mjuk, rik, fluffig, smältande. Mäktig och chokladig. Kommer inte att baka andra sorters chokladtårta – någonsin. Vare sig vi har behov av glutenfri meny eller ej. Täckte med ett lager chokladganache gjord på choklad med mandelflis och russin. Mmmm! TACK för detta recept!

 8. Mattias skriver:

  Ååååh, vad kul! Blir jätteglad! Perfekt för glutenallergiker ju, tänkte inte ens på det. Hurra hurra! :)

 9. Lina skriver:

  Världens godaste chokladkaka!! Underbar konsistens, måste göras snart igen :)

 10. Mattias skriver:

  Eller hur!!! Helt fantastisk. :)

 11. Cecilia skriver:

  Har jag helt gjort bort mig nu när jag använde mig av 70% choklad?? Blir det som att stoppa in en sked med kakao i gapet lixom..? Total panik!

 12. Mattias skriver:

  Nej, det tror jag verkligen inte. Kör på! :)

 13. diana skriver:

  Oj vilken härligt frestande chokladtårta! Måste absolut provbaka den, eftersom jag både ääälskar choklad och är glutenintolerant. :) Jag har själv just börjat med en glutenfri blogg, så detta recept kommer i nåt skede att dyka opp där, och då skall jag naturligtvis länka till dej :) . Jag är såå imponerad av din fantastiska blogg och ditt härliga humoristiska sätt att skriva på. :)

 14. Katarina skriver:

  Hej Jag ramlade in här via någon mattidning och nu har jag börjat dagen med att dreggla : ) Tror du att den här kakan skulle trivas ihop med en salt kolasås? (kokt kondencerad mjölk)

  Kul med vegobloggen, hoppas denna kakiga också får leva vidare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>