Sufflé-experiment…It’s a tough job…

Jag måste erkänna en sak, jag har blivit besatt av sufléer. Innan jag börjar hylla denna desserternas dessert så vill jag bara att ni ska veta hur svårt det är att vara bakbloggare. Det är inte lätt att äta sju vaniljsuffléer bara för att få till rätt konsistens. Det är ingen easy peasy kamp att kränga åtta chokladsuffléer bara för att se om de går bäst ihop med chokladsås eller vispad grädde.
Med det sagt, jag älskar suffléer. Jag har alltid varit smått rädd för dem tills jag för två veckor sedan gjorde chokladsufflén till vänster. Den fick det att fladdra om öronen på mig och jag vara bara tvungen att ge mig i kast med dem idag igen.

By the way, suffléer är inget att vara rädd för! Det är superenkelt! Alla som kan hålla en elvisp i ett fast grepp kan göra en sufflé. Jag ville såklart piffa till mina vilket gick…sådär. Man ska sockra suffléformarna och jag tänkte att om jag färgar sockret rosa, så blir sufflén också bli vackert rosa. Se bilden nedan så förstår ni hur jag tänkte. :)

Här kommer receptet utan fusk som maizenamjöl!

Vaniljsufflé

3 msk mjöl
0,75 dl mjölk
1 vaniljstång
1 dl strösocker
4 äggulor
2 msk smör

5 äggvitor
En nypa salt
2 msk strösocker

Smöra och sockra sex suffléformar, eller koppar, vad du nu har hemma.

Vispa ihop mjöl och mjölk i en kastrull. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna och blanda ner i mjölkblandningen. Låt koka upp på svag värme samtidigt som du rör hela tiden till såsen tjocknar ordentligt. Ta kastrullen från värmen och blanda ner smöret. När såsen har svalnat något så rör du ner äggulorna, en i taget.

Vispa äggvitorna tills du får mjuka toppar. Vispa ner saltet och sedan strösockret. Fortsätt att vispa till du får en blank marängsmet.

Blanda ner en tredjedel av äggvitorna i äggulesmeten. Vänd sedan ner allt i äggvitorna igen och vänd försiktigt ihop med en slickepott. Försök att behålla så mycket luft som möjligt.

Baka i nedre delen av ugnen, 225 grader, i 12 minuter.

Synd bara att sockret verkar vilja stanna kvar nere i formen. Jaja, gott blev det i alla fall.

Just ja, jag och sambon kom fram till att vaniljsufflén blev godast med vispad grädde och hallonsylt. ;)

Det här inlägget postades i Inspiration. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Sufflé-experiment…It’s a tough job…

 1. Catharina skriver:

  Herrejösses vad gott det såg ut!

 2. Tokfina mästerverk!

  Har aldrig bakat sufflé däremot har jag lagat fisksufflé en gång och det var nåt av det godaste jag ätit!

 3. katarina skriver:

  Fantastique!! Länge sen du bakade macarons nu. jag väntar på en galen ny idé från dig där på det området!
  Sufflén ser supergod ut. Man borde kanske prova!!?? :)

 4. Mattias skriver:

  Mjooo, har tagit en paus från macaroner. Måste komma på nåt riktigt galet innan jag sätter igång det igen. :)

  Jaaa, du måste testa sufflé! Testa chokladsufflé, det är min favorit bland chokladdesserter! :)

 5. Katarina skriver:

  Åh, suffl’e! Det är så galet gott. Det ska jag göra imorgon. Jag kan göra suffl’e- jag är inte rädd ;-)

 6. Mattias skriver:

  Yeeey! Klart du ska! Och bullar till den 1 sept!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>