Sorbetmani!

Mjo, jag ska ärligt säga att jag inte vet var suget efter sorbet kom ifrån. Jag gillar inte ens sorbet…och det säger jag utan att knappt ha smakat på det. Jag har alltid känt att sorbet är som en lite finare Piggelin eller något tråkigare glass. Nu kan det ha hjälpt att Coop i Vällingby hade extrapris på citroner och blodapelsiner, men det hör inte till historien!

Först måste jag bara slå ett slag för hur enkelt det är! Det är faktiskt helt löjligt enkelt. Nu använde jag mig av glassmaskinen som jag har lånat av Jonas mamma i snart 4 år, men jag tror att det går hyfsat bra att frysa in i en låda och röra om lite då och då med en gaffel under frystiden.

För det andra så skar jag mig våldsamt i fingret i helgen när jag försökte slakta ett blomkålshuvud. Citronsaft visade sig vara min värsta fiende och jag stod i 15 minuter och bet i kökshandduken innan jag hittade en plasthandske och kunde fortsätta.

Citronsorbet

2,5 dl vatten
1 dl strösocker
1 dl pressad citronsaft
1 äggvita

Koka upp vatten och strösocker. Låt koka till sockret har lösts upp och låt sedan sockerlagen svalna helt. Häll över i en skål och ställ i kylen så att den blir riktigt kall.
Blanda citronsaften med den kalla sockerlagen. Vispa äggvitan till ett fast skum och vänd ner i citronsaften. Kör i glasmaskin till en härlig sorbet och häll sedan över den i en låda och frys helt i frysen.

Jag gillar att servera citronsorbeten i skalet efter att jag har gjort en girlang av det med en vass kniv. Skär bara inte enda ner utan spara som en liten ”skål” där du kan lägga sorbeten i. På så sätt kan alla ”dekorera” sin egen dessert. Och jaa, jag har gjort det här tidigare, fast med en apelsin. Kunde bara inte låta bli. :)

Voila! Den här sorbeten var så god att jag faktiskt sparade den. Ni vet, till när man får oväntat besök. Perfekt, även när marken är täckt med snö och det är lite för långt kvar till sommaren.

Och nu till blodapelsinsorbeten. För det första, hur löjligt är det inte att alla verkar ha bytt namn till ”röd apelsin”. Aaaah! Först Kinapuffar och nu det här!? Den här sorbeten har i alla fall samma grund som citronsorbeten men jag skippade äggvitan, förstod inte riktigt vad den tillförde.

Blodapelsinsorbet

2,5 dl vatten
1 dl strösocker
1 dl pressad saft från blodapelsin

Koka upp vatten och strösocker. Låt koka till sockret har lösts upp och låt sedan sockerlagen svalna helt. Häll över i en skål och ställ i kylen så att den blir riktigt kall.
Blanda blodapelsinsaften med den kalla sockerlagen. Kör i glasmaskin till en härlig sorbet och häll sedan över den i en låda och frys helt i frysen.

Dekorera eventuellt med ett myntablad.

Pssst…Jag tänkte först göra sorbeten på vanliga apelsiner eftersom jag ville dekorera sorbetkulorna med lite mynta så att de såg ut som ”riktiga” apelsiner. Men så blev jag avskräckt av bilder på otroligt bleka apelsinsorbeter och tänkte att blodapelsin måste ge sååå mycket bättre färg. Det gjorde dem…det gjorde dem. Men om ni kör på apelsin lär de se ut något i stil med ovan. :)

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Sorbetmani!

 1. esters hörna skriver:

  Åh vad jag borde, och skulle vilja, överraska min man med sorbet för att han fullkomligt älskar det men går det att åstadkomma utan en glassmaskin är min fråga? Hoppas hoppas hoppas…

 2. Underbara bilder och jag gillar att du serverar ur det urgröpta skalet! Citron lät godare än blodapelsin, vilken tyckte du smakade bäst?

 3. Madde skriver:

  ggaassh så snyggt!

 4. Ann-Marie skriver:

  Sorbet är suveränt gott. Jag har blandat mixade jordgubbar med apelsinsaft och sockerlag och körde det i glassmaskinen. Mmmmmmmmmmmm

 5. Mattias skriver:

  Den apelsinsorbeten jag har länkat till gjordes utan glassmaskin, så ja, det går! :)

 6. Mattias skriver:

  Jag gillade citronen bäst, men jag är smått besatt av citron. Dock måste jag säga att blodapelsinen var mycket godare som sorbet än som läskigt röd frukt. :)

 7. Mattias skriver:

  Åh!
  Jag älskar iof att bara mixa frysta bär med lite vaniljyoghurt. Glass på 10 sekunder när man får galet sug och är för lat för att gå till affären.

 8. esters hörna skriver:

  Woho! Perfekt! Tack för tipset. Nu ska jag glädja min man med sorbet i helgen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>