Som stolt Fairtrade-ambassadör bjuder jag på en brownie lika vacker som ljuv musik

fairtrade1 copy

Jag är inte längre bara en simpel bloggare och bakskribent, jag kan även titulera mig ambassadör…Fairtrade-ambassadör! Varför försöka, när Faitrade själva formulerar sitt arbete så galet elegant:

”Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor”.

När de kontaktade mig svarade jag ja innan de ens hann avsluta meningen. Självklart! Om jag kan hjälpa till att rädda världen med så enkla knep som att välja rätt choklad, så måste jag ju bara sprida det vidare till andra.

På tal om choklad. Vi fick en receptutmaning där vi skulle baka något med hjälp av minst fyra Fairtrade-produkter, och eftersom allt Fairtrade sysslar med låter som ljuv musik så blev det en kleggigt god brownie…med noter på!

samla
Psst…hur hängivet är det inte av mig att matcha min tröja med loggan!? ;)

På utbildningen fanns dels Pär Holmgren, som många kanske känner igen som före detta meterolog på SVT. Nu är han ute och räddar världen vilket jag såklart tycker är skitbra. Kolla in hans hemsida, där finns allt och lite till om vad Pär sysslar med.
Även kalasroliga Mia Öhrn var med. Vi lyckas ju aldrig få till en dejt så jag kände mig som den där jobbiga killen i skolbänken som skickar skojiga lappar till bruden bredvid.

Och för dig som vill läsa mer om Fairtrade, vad de sysslar med, vilka produkter det finns eller om du själv vill bli ambassadör. Gå antingen in på deras hemsida, eller klicka in på deras Facebooksida.

Oooch, självklart måste du läsa intervjun med mig här:
jagfairtrade

 

fairtradeprodukter

Men nu till brownien! Jag brukar använda mig av Anthon Bergs Fairtrade-märkta choklad eftersom den dessutom är mjölkfri (och jag bakar en del mjölkfritt). Vaniljsocker och muscovadosocker är också Faitradeprodukter som finns överallt. MEN, min nya favorit är ”Dark Chocolate Spread” från Essential. Jag har ingen aning om var du kan hitta det, men ser du det i hyllan så ta två burkar på en gång. Helt sjukt god chokladkräm som funkar lika bra som frosting på en kaka som pålägg (för de där dagarna).

Det här blir inte en gigantisk brownie, vilket jag tycker är perfekt! Sex bitar är precis lagom ibland, men vill du bjuda på fler är det bara att dubbla receptet.

 

Fairtrade-Brownie lika vacker som ljus musik (6 bitar)

Fairtrade
50 g smör
100 g mörk choklad, Fairtrade från Anthon Berg
1 dl ljust muscovadosocker, Fairtrade från Dansukker
1 tsk vaniljsocker, Fairtrade från Dansukker
1 ägg
2 msk vetemjöl
1 dl nötter, grovhackade

Frosting
Dark Chocolate Spread, Faitrade från Essential

Dekoration
mall med noter, finns längst ner i inlägget
50 g mörk choklad, Faitrade från Anthon Berg
Florsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg en remsa bakplåtspapper i botten av en avlång sockerkaks/bröd-form.
Hacka den mörka chokladen fint. Smält smöret i en kastrull och ta sedan kastrullen från plattan. Häll ner den hackade chokladen och låt smälta. Blanda ner ljust muscovadosocker och vaniljsocker. Rör nu ner ägget och sedan mjölet. Avsluta med att vända ner de hackade nötterna. Häll ner smeten i formen och grädda i 20-25 minuter. Håll koll, den ska absolut inte bli torr utan fantastiskt kleggig och browniegosig. Ta ut och låt svalna helt.

Bre ett lager med Dark Chocolate Spread över brownien. Om krämen känns för fast är det bara att värma den försiktigt i micron så att den blir mjukare. Ställ in brownien i kylen under tiden som du gör dekorationen.

Nu till dekorationen som självklart är valfri (brownien är galet god som den är). Börja med att skriva ut mallen med noter längst ner i det här inlägget, eller rita egna. Lägg en bit bakplåtspapper eller smörpapper över mallen.
Hacka den mörka chokladen fint och smält försiktigt i micron. Låt svalna så att chokladen blir tjockare och mer trögflytande i konsistensen. Fyll sedan en spritspåse försedd med en smal tyll (eller gör en spritspåse med hjälp av en bit bakplåtspapper) och spritsa längs mallen. Ställ in pappret med chokladnoterna i frysen så att chokladen stelnar.

Sikta florsocker över brownien och lyft sedan över dina nu stelnade noter. Voila! Klar!

faitrade2 copy

noter

Och om du vill göra mer för att rädda världen så börja att käka mer vego. Kolla in min andra blogg www.vegoriket.se. :)
vegoriket

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Som stolt Fairtrade-ambassadör bjuder jag på en brownie lika vacker som ljuv musik

 1. Anna Lena skriver:

  Oj vad kul!! Stort Grattis till dej!! :)
  kram A-L

 2. Anna skriver:

  Vackraste kakan jag sett tror jag :D Choklad och musik = mina favoriter!!!!

 3. Mattias skriver:

  Yeeey, tack Anna!

 4. Heeeej finaste Mattias!

  Såg dessa på insta tror jag det. Sååå galet fina, man kan knappt tro att det är sant!?

  Jag har en bakutmaning på min blogg nu, ska inte du vara med??

  Stor kram till dig. ♥

  Utmaningen: http://www.femme.se/niiinis/2013/03/18/den-stora-bakutmaningen/

 5. Mattias skriver:

  Hej!
  Om jag hinner så är jag med! :)

 6. C skriver:

  Grattis till hedersuppdraget och till ett sagolikt vackert bakverk! Om jag bara kunde lära mig att hantera en sprits på det där sättet skulle jag vilja bjuda på sådana på nästa födelsedagsfest…

  Lycka till med din nya uppgift!

 7. C skriver:

  Stort grattis till hedersuppdraget och till ett sagolikt vackert bakverk! Om jag bara kunde lära mig att hantera en sprits på det där sättet skulle jag vilja bjuda på sådana på nästa födelsedagsfest…

  Lycka till med din nya uppgift!

 8. Pingback: Först ut i recept utmaningen – Fairtrade-Brownie lika vacker som ljuv musik | Fairtrade

 9. Andreas Ivarsson skriver:

  Fan vad kul Mattias! Du och Fairtrade är ju grymma och tillsammans blir det ännu bättre!

 10. EM skriver:

  Dark Chocolate Spread finns hos Goodstore på Söder. Suveränt gott!

 11. Mattias skriver:

  Jaaa, såg det när jag var där senast! :) Såååå gott!

 12. Grattis till dig, så härligt! och ang. brownien kan jag bara säga, åååååå choklad!

 13. Mattias skriver:

  haha….yeeey! Tack! :)

 14. Pingback: Fabulös Fairtradefika med morotscupcakes dekorerade med kanderade morotsrosor! |

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>