Sockerfjärilar, mors dag, pekannötsglas och fiskpedikyr…

Äntligen ett riiiiktigt blogginlägg!

Sockerdekorationer

Jag är helt sluuut, där av min korta men ack så smärtsamma frånvaro. Jag har deeeels övat på att göra sockerdekorationer (bland annat till mitt tårtbidrag till Coops tävling Tårta vs. Tårta). Ovan är galet stiliga, och charmigt ojämna (jäklar att jag är perfektionist, men oväntat stolt ändå) fjärilar inspirerade av kinesiska marknadsförsäljare. Hm, låt mig förklara! För er som gillar Bake My Day på Facebook så såg ni kanske att jag la in en video från en kinesisk marknad med en man som gör galet snygga klubbor med socker. I stil med mina men helt overkligt klockrena och gjorda med läskigt stadiga händer. Kolla här!

Med lite övning och vi alla kan vara där. ;)

Principen är enkel. Man kokar ihop strösocker, vatten och glukos. Färgar om man så vill och ringlar sedan det mönster man önskar. Självklart behöver du inte sätta fast det på en pinne utan kan bara dekorera hej vilt med små cirklar, virvlar, hjärtan, streck och annat som är snyggt i sin enkelhet.

Det här receptet är på en liten sats, men jag gillar att göra det i små satser eftersom det inte stressar mig lika mycket eftersom allt stelnar så snabbt.

Sockerdekorationer

125 gram strösocker
60 gram kallt vatten
30 gram glukos
ev. karamellfärg

Blanda allt (förutom färgsättning) i en kastrull och koka upp på hög värme. Pensla eventuellt bort sockerkristaller på sidorna med en pensel doppad i kallt vatten. När ”karamellen” har nått 155 grader så är den klar. (Vill du färga så droppa ner färgen när karamellen har kommit upp i 140 grader).
Ta sedan kastrullen från plattan och ställ den på ett grytunderlägg. Låt stå tills det att bubblorna har försvunnit och karamellen tjocknat något. Testa att ringla lite karamell på inoljad aluminiumfolie. Om det droppar så låt den vila lite till, du ska kunna ringla fina linjer utan avbrott.

Nu är det bara att ringla karamellen hej vilt, men tänk på att den här helt jävla galet varm och stelnar hyfsat snabbt, så var snabb på handen. Tänk även på att ringla den på inoljat aluminiumfolie eftersom den då inte fastnar. Jag ringlade formen av fjärilar och tryckte sedan ner en grillpinne i mitten som jag fäste med ytterligare karamell.

Hur läckra? Ska definitivt bli bättre så att jag kan imponera fler än mig själv. ;)

Mors dag!

Sen är det ju även mors dag imorgon. Jag får väl skriva Grattis!!! redan nu. Man säger väl grattis? Eller ”Tack” för att du stod ut med heterosexuellt sex och en plågsam förlossning för min skull? :)

Nu bor jag 60 mil bort från min mamma, så fort hon kommer hit ska jag bjuda henne på en fiskpedikyr! Haha…jaaaa! Det är sant! Upplevelse.com ska börja med det och om inte det skrämmer liv på kärringen så vet jag inte vad. Min mamma bor ju på en gård och sliter med hundar och hästar mest hela tiden, tänk att få byta ut kall lera mot varmt fotbad med fiskar som är glada i trötta fötter!? De har även annat mindre ”tokigt”. Jag sneglade bland annat på chokladmassagen och undrar lite försynt om man får äta upp chokladen efteråt? Var är Magdalena Ribbing när man nu behöver henne!?

Kanske även drar dit min karl. Men ja, bor du eller är på väg till Stockholm så kolla in Upplevelse.com.

 

Annars kan du alltid göra den här glassdesserten som jag komponerade speciellt med min mamma i fokus ( INTE DIN MAMMA…men hon kanske också blir glad). ;)

 

Det är gaaaanska simpelt i sig, bara en utomjordiskt god kola- och pekannötsglass serverad med kolasås och sjuuukt goda pinje- och rosmarinskakor. Men låt oss börja från början…

Hemmagjord glass är the shit! Det är så jäkla fantastiskt att de som inte har testat…har ingen aning vilken stor skillnad det är. Och jag vet om att jag tjatar om det, men det är verkligen så förbaskat lyxigt att det fladdrar om öronen. Jag har börjat arbeta mig igenom David Lebovitz dessertbok och främst då glass- och sorbetkapitlet. Där fann jag den här godingen.

Kola- och pekannötsglass (Butterscotch-Pecan Ice Cream)

75 gram strösocker
170 gram farinsocker
60 gram smör
125 ml + 375 ml vispgrädde
180 ml standardmjölk
0,5 tsk salt
6 äggulor
150 gram pekannötter, rostade och grovt hackade

Strö ut strösockret i botten på en kastrull. Sätt på hög värme och låt det karamelliseras. När det börjar få färgen av mörk bärnsten så tar du kastrullen från plattan och rör ner farinsocker, smör, 125 ml vispgrädde, mjölken och saltet. Det kommer att ryka en hel del, men håll ut! Häll resterande 375 ml vispgrädde i en skål.
Vispa de sex gulorna lätt i en annan skål. Vispa nu ner någon dl av den varma karamellen i gulorna. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och låt sjuda på låg värme tills det tjocknar något. Sila sedan ner karamellen i vispgrädden och blanda väl. Kyl allt i kylskåpet och när det är riktigt kallt kör du allt i glassmaskinen. När glassen är klar så vänder du ner de hackade pekannötterna och ställer sedan in kalaset i frysen och låter stelna helt. Servera med din favoritkolasås och kakorna nedan!

Och nu till de här kakorna som får det att svartna för ögonen på mig. De är från The Mozza Cookbook som jag recenserade för Taffel.se och som är mina absoluta favoriter av kakor. De ser inte ut att vara mycket för världen, men de bokstavligt talat exploderar i munnen på dig…fast mer bildligt…och känslomässigt. Men jag kunde nästan höra en smäll. Helt sinnessjukt. Gör dubbel sats och göm undan på säkert ställe från sambo och familj.

Du får dock stå ut med cups istället för dl. Jag vill inte översätta med risk för att förstöra slutresultatet (vilket jag inte gör…men ja, de är så goda att jag blir vidskeplig).

Pinje- och rosmarinkakor

Nougatine

1/3 cup vispgrädde
1,5 msk honung
1,5 msk strösocker
1 vaniljstång
1 msk smör
1,5 msk vetemjöl
0,5 cup rostade pinjenötter
1 kvist rosmarin

Koka upp grädden tillsammans med honung, strösocker, en urskrapad vaniljstång och smöret. Lyft sedan ur vaniljstången och vispa ner vetemjölet. När du har en smidigt smet utan klumpar vänder du ner de rostade pinjenötterna och rosmarinkvisten. Plasta in och låt stå i rumstemperatur tills det har svalnat (eller förvara i kylen).

Kakdeg

113 gram smör, rumstempererat
0,5 cup + 2 msk florsocker
0,5 tsk vaniljessens
1/8 tsk salt
0,75 dl + 2 msk vetemjöl
0,25 cup polenta
Rosmarinbarr

Rör smör, florsocker och vaniljessens krämigt. Tillsätt salt, vetemjöl och polenta och nyp ihop till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Plasta in och låt vila i kylen i minst 2 timmar.
Ta ut degen och kavla ut den ca 3 mm tunn. Ta ut små rundlar och placera på ett bakplåtspapper. Ta fram ”Nougatinen” och lägg en liten klick i mitten på varje kaka. Tryck ner ett rosmarinbarr och baka sedan av i 175 grader i ca 12 minuter.

Aaaah, försök att INTE äta dem! Omöjligt!

Ja, det var allt.

Nästa inlägg kommer att handla om mitt bidrag till Cooptävlingen som är…fantastiskt! Jag använder en gammal klassiker på ett helt nytt sätt…såklart! :)

Det här inlägget postades i Inspiration, Kakor. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Sockerfjärilar, mors dag, pekannötsglas och fiskpedikyr…

 1. Siw Sjöström skriver:

  Jag niger och tackar! Favoritglassen och fiskar runt, på, under fötterna verkar vara en underbar njutning! Ser framemot detta!

 2. Linnéa skriver:

  Ååååh jag tycker såååå mycket om dig! Sitter här med världens största leende och är så glad! DU GÖR MIG LYCKLIG!

  Så, säg till de där upplevelse.com att jag vill köpa en dejt med dig. DET vore något!
  Ha en fin helg fantastiska du!
  Tusen taxar!
  ps, jag är inte psyko, du behöver inte vara rädd för mig.ds

 3. Mattias skriver:

  haha…jaaaaa….dejt med Bake my day…snacka om upplevelse! Folk kommer att vara trötta i veckor efter att jag tjatat sönder dem. :)
  Tack förresten!

 4. vilken härlig ide!!!

 5. marie skriver:

  tänkte baka kakorna med pinjenötter… vetemjölet i degen står det plötsligt dl och inte cups? skrivfel? eller ville du av snällhet översätta ett mått?

 6. Mattias skriver:

  Huh? Det står i msk?

 7. Jojjo skriver:

  Åh, de där rosmarinkakorna är dödligt farliga utan att ens ha smakat dem. Gaah! Din blogg är helt fantastisk Mattias, vilken kreativitet!

 8. Mattias skriver:

  Tack tack tack! Jaaa, du måste baka dem! Galet. Har sparat någon till min kompis som kommer hit imorgon. Kommer ta det såå personligt om hon inte gillar dem. :)

 9. Malin skriver:

  Hej!:D försöker mig på pinje/rosmarin-kakorna nu men efter bara 1h i kylen så va degen stenhård…. När jag väl började bearbeta den så gick den inte att kavla pga av att friktionen från kaveln smälte smöret och det översta på degen började smälta….
  Fick iallafall in dem i ugnen … Får vänta ytterligare 3min för att se om resultatet blir bra iallafall! Haha
  Tack för en underbar blogg !:))

 10. Mattias skriver:

  haha…mäh. Den är hård, men om den klippar sen är det bara att mjöla lite. De är faktiskt lite bråkiga att baka ibland, men det är verkligen värt allt jobb. Fantastiskt goda!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>