Småkakan firar sin comeback med en tårta!

2011, småkakans år, och hela året ska vi fira! Ett av mina många guilty pleasures är vanliga mördegskakor. Jag har bakat de förr i många utföranden, men fick ett infall att göra de som små tårtor. Hur perfekt, galet, hejdundrandes, snygga blev de inte!? Perfekta att äta upp, se andra äta upp, ge bort, behålla. Ja allt!

Jag vill att alla ska börja baka mördegskakor. Alla! Jag vet att ni baknördar tycker det är easy peasy, men för alla andra är mördegskakor första steget! Och ja, man kan göra mer än tråkiga schackrutor, var lite galna så blir allt lite roligare

Mördegstårtor

300 gram vetemjöl
0,25 tsk bakpulver
0,25 tsk salt
230 gram smör
30 gram florsocker
75 gram strösocker
1 ägg
0,75 tsk vaniljessence
(För chokladmördeg, ersätt 30 gram vetemjöl med siktad kakao)

Sikta vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa smöret krämigt, tillsätt florsocker och strösocker. Blanda ner ägget och vaniljessencen och jobba försiktigt in de torra ingredienserna. Det ska bli en fast deg så att kakorna inte flyter ut när du bakar dem. Kavla ut tunt och ta ut rundlar med kakmått i tre olika storlekar. Baka i 175 grader  6-10 min beroende på storlek.

Dekorera dekorera! Världens enklaste rosor. Bara rulla små tunna längder av rosa sugarpaste eller marsipan. Platta till de lätt och rulla ihop till små rosor.

Kristyr

1 äggvita
2,5 dl florsocker
1 krm ättiksprit

Blanda eller vispa ihop alla ingredienser. Jag tycker att det går bäst med elvisp. Spritsa i önskat mönster.

Go cacacrazy. Jag pimpade tårtorna med sockerblommor, men det går bra att nöja sig med bara kristyr. Krångla bara till om ni har tid och ork!

Det här inlägget postades i Småkakor. Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Småkakan firar sin comeback med en tårta!

 1. Åhh så söta, vilken rolig kaka. Älskar småkakor..

 2. Louise skriver:

  Det är såna här gånger som jag älskar dig! Fab!

 3. Linnéa skriver:

  Jag tror jag såg dina kakor på tv igår i Jakten på Lyckan. Galet snygga!

 4. Bageriboestorp skriver:

  Galet snygga! Jag funderar på vad jag skall ha för tårta på lördagens födelsedagsfest, kanske skulle vara lite ”crazy” och köra en liten mördegstårta per man istället :)

 5. Lisa skriver:

  tjusiga! :)

  förresten jag såg på ettan igår jakten på lyckan och då var hanna hemma hos en kvinna och hade med sig kakor guld macarones som hon sa att en mattias hade bakat. det är säkert du :)

 6. Malin skriver:

  Så fantastisk idé! Så där makalöst enkelt att jag är imponerad av dig och arg på mig själv för att jag inte kom på det själv, haha.

 7. Julia skriver:

  Jag såg ett avsnitt av ”Jakten på lycka” idag i skolan. Så var det intervjun med hon miljonären (miljonärskan?)

  Hur som helst nämnde hon kakor och jag såg asken, den svarta asken med det fina bandet som jag kände igen. Sen såg jag dina fina små macaroons ligga där. ”Jag läser hans blogg!!!!” blev resultatet av den överraskningen.

  Väldigt kul! Fortsätt som du gör och keep living the dream!

 8. Mattias skriver:

  Jepp, det var det! Så glad! =)

 9. Mattias skriver:

  Äsch…kopiera, vidareutveckla. Det är så jag jobbar! :)

 10. Beppe skriver:

  Himmelskt rara!

 11. Annelie skriver:

  Åh du är väl bäst!
  Ingen annan gör så bedårande söta kakor som du. Självklart kan man ju göra såhär!! Ljuvliga!!

  Ps…. Hur går det med boken?? ;)

 12. Mattias skriver:

  Åh tack!

 13. paula skriver:

  Hej :)

  Jag måste först säga att jag tycker du har en otroligt fin och söt blogg!

  Sen var ju de här mördegstårtorna väldigt fina också !

 14. LÄGG AV!
  Vilka fina små godingar… jag fullkomligt avlider! Vilka sötnosar!!!

 15. anna skriver:

  ni som tycker att mördegskakor är såååååååå enkla kan exprimentera med glutenfritt mjöl och sen återkomma till mig med ett recept som håller… mandelmusslor är ingen konst-de blir jättefina men svärmors favoritkaka är just schackrutor som för er är så enkelt och ute :) jag försöker och försöker, men de går faaan inte- antingen flyter dom ut eller smulas dom bara man tittar på dom :( liten utmaning kanske??? kram anna

 16. Mattias skriver:

  Jag experimenterar faktiskt just nu med glutenfri mördeg! Förstår vad du menar, men snart är de perfekta. :)

 17. anna skriver:

  ;) skriv gärna till min mail om du hittar bra recept på kanelbullar och mördeg:) tack! kram

 18. Pingback: Bästa rabarberdesserten ever! |

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>