Sikta mot (potatis)stjärnorna!

Jag läser slaviskt Lisa Förare Winbladhs blogg varje dag. Tack vara denna kokkonstens primadonna så fick jag reda på en kul tävling kallad Årets potatisstjärna. Man ska komma på ett fantastiskt enkelt recept till vardagsfest, med potatis i fokus. Gick det ihop?

Eftersom jag tycker att allt borde bestå av efterrätter så gjorde jag en potatisbrûlé med citron. Jag är ju skåning i själ och dialekt även om jag bor i Stockholm, så ni får väl se det som sockerstekt potatis med en twist.

Ja, jag återvänder min kitchiga rosa syntetros! Och ja, jag borde dekorerat vackert med nyplockade potatisar, men alla åkte faktiskt ner i den galet goda brûléen.

Jag och min kille nafsar creme brûlé lite för ofta. När vi gör det är det i och för sig en hyfsat traditionell med vaniljstång och allt som är gott. Jag blev faktiskt glatt överraskad över hur krämig, len och fyllig det här lilla hopkoket blev.

Crème brulée med potatis!

4 medelstora potatisar, så mjölig sort som du kan hitta
4 st äggulor
1 dl socker
3,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
1 citron, rivet skal och saft
2 msk strösocker till karamellen

Koka potatisen mjuk. Mixa i en matberedare. Koka upp grädde och mjölk. Rör under tiden ihop 1 dl strösocker och äggulorna i en skål. När gräddmjölken har kokat upp så höll den över äggblandningen under omrörning. Blanda ner den mixade potatisen. Smaksätt med citronsaft, citronskal och vaniljsocker. Häll upp krämen i portionsformar och grädda i 110 grader i ca 50 min, eller tills att krämen precis har stannat. Låt svalna i kyl.
När de ska serveras så häller du på strösockret så att det precis täcker, sedan bränner du hav med brännare eller under grillen i din ugn.

Det här inlägget postades i Tävlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Sikta mot (potatis)stjärnorna!

  1. Linnéa skriver:

    Nu har jag satt in min potatis brulee i ugnen. Eftersom den kommer serveras till mat och inte som dessert har jag skippat vaniljen i den. Så nu väntar jag med spänning för att se hur detta blir och hoppas att det blir bra inför tisdagen och det stora matlagnings provet på 4 rätter! (Tack för din hjälp och inspiration!)

  2. Mattias skriver:

    Spännande! Hör av dig hur det gick med allt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>