Sexig persikotart i guldram…

Jag har aldrig varit ett brutalt fan av frukt- och bärpajer, däremot så älskar jag tarter! Ä-L-S-K-A-R! De är perfekta av flera anledningar. Dels är de ultimata att bjuda på eftersom de är så långt ifrån svenska pärpajer med berg av smuldeg som man kan komma, och så Paris chic att man börjar svamla franska av glädje. De går att variera i oändlighet, samt frysa in utan problem OCH de är så tunna och delikata i sin enkelhet att man nästan tror de är nyttiga.

Inte för att tarterna inte är vackra som de är, men jag ville göra något extra. Jag ville rama in hela härligheten på ett vackert sett, så ja…varför inte sätta en ram runt kalaset?

Som sagt, fyll tarterna med tunna skivor av din favoritfrukt. Jag körde persika och hackad rosmarin.
Receptet på degen är Julia Childs, därav måtten i cups. Om ni inte har en klump transfett hemma (Crisco), går det bra att ersätta med mer smör.
Tänk bara på att låta degen vila när det står så, då riskerar du inte att den krymper ihop och blir ojämn. Jag hade dåligt tålamod så min ”ram” blev inte maniskt korrekt.

Nedan beskriver jag hur ni gör en ”vanlig” tart. För att göra en ram är det egentligen bara att go crazy. Se på bilden ovan hur jag har lagt degbitar över varandra för att få till något skoj, men bli inte låsta vid det. Det går faktiskt inte att göra fel, hur härligt låter inte det? ;)

Allergi/vegan: Använd mjölkfritt smör tex. Carlshamn eller Milda för att göra den här desserten vegan.

Fransk frukttart

Pajdeg:
2 cup vetemjöl
en nypa salt
2 msk strösocker
170 gram smör
55 gram Crisco
0,5 cup kallt vatten

0,5 dl strösocker
frukt skuren i tunna skivor
1 dl aprikosmarmelad

Häll ner mjöl, salt, socker och smör i en matberedare. Pulsera några gånger tills att smöret har fördelats till mindre klumpar. Tillsätt Crisco och vatten och pulsera ytterligare några gånger tills degen precis börjar gå ihop. Häll ut den på mjölat bakbord och knåda lätt till en smidig deg. Plasta in och låt vila i kylen i två timmar.

Ta ut ur kylen och kavla ut till en 35×20 cm stor rektangel, 3 mm tjock. Skär ut smala, 2-3 cm tjocka, degremsor och lägg som en ram runt tarten.
Strö 2 msk strösocker över degen och lägg sedan på den tunt skivade frukten. Avsluta med resterande strösocker och låt sedan tarten vila i kylen i minst 30 minuter. Kasta sedan in tarten i 175 grader i 30-35 minuter, eller tills den här härligt gyllenbrun.

Så fort tarten har svalnat något så silar du aprikosmarmeladen så att alla större bitar försvinner, sen smälter du ner den i en kastrull och penslar frukten med den.

Tarten går att fylla med vad du vill, men du måååste pensla allt med aprikosmarmelad innan du serverar. Dels därför att det ger ett glänsande och lurigt lockande utseende, men också för att det blir godare än vad man kan tro.

Just ja! Jag sprayade degkanten med guldspray, men det syns knappt. Pajen var ju redan guldbrun! :)

Hur sexigt är inte det här? Du kan servera de kalla eller varma. Självklart går det att pimpa dem med glass eller vaniljkräm, men jag tycker att de är perfekta precis som de är.

Det här inlägget postades i Allergibak och vegan, Inspiration, Tårtor. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Sexig persikotart i guldram…

 1. Lola skriver:

  Din mat- och bakkonst slår en med häpnad varje gång. Dunderfint!

 2. Helena skriver:

  Du är kul du! Bra idé, och visst är allt tunt nyttigt! Chips är ett annat bra exempel ;)

 3. Hur kommer du på allt?! xD

 4. Lena skriver:

  Grymt tjusigt!!

 5. Sofia skriver:

  att du har börjat skriva hur man göra veganska verisioner av dina recept är det bästa som hänt mig sen obama tog över efter bush. TACK!

 6. Mattias skriver:

  hahaha….yeeey, finaste komplimangen ever!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>