Sex sorters kakor…!?

Jag håller som sagt på med min bakbok och den tar en jäääkla tid. Jag vill ju inte bara erbjuda formidabla bakverk och recept utan tar ju även mina egna bilder. Och ja…det kommer inte att se ut som en vanlig bakbok, det kan jag lova er! Men jag har inte riktigt haft tid att baka något annat, och eftersom min hjärna är smått överhettad och luktar nylagd asfalt så blev det som det blev. ;)

Jag tänkte bygga vidare på min krönika i tidningen BAKA om småkakornas comeback. Svenska småkakor är fantastiska, men klassikern ”Sju sorters kakor” verkar ju hålla kvar alla i 50-talet. Snark säger jag bara. För att visa hur enformigt det är så ville jag göra en, i och för sig löjligt god, småkakslandgång. En stooor kaka bestående av sju mindre ”klassiker”. Bara det att jag räknade fel…vad kommer efter fem? Sju? Sex? Det blev i alla fall sex klassiker, men ni fattar grejen.

Vanlig vaniljmördegskaka, chokladmördegskaka, finsk pinne, schackruta, syltkaka och skurna chokladkakaor.

Även om det är en pik åt klassiska bakverk så är det även ett skitroligt sätt att presentera kakorna på till nästa fikarast, kalas, kakfest eller annat som kräver knapriga sötsaker.

Jag hämtade såklart receptet från Sju sorters kakor. Jag hade dock bara äggula hemma (vitorna gick till något annat). Jag tänkte att jag kunde pensla på det lika väl, men det blev gult och fult så ja…lär er av mitt misstag. Nästa gång struntar jag i att pensla helt, det är ändå bara onödigt.

Allergi/vegan: Jepp, det är bara att välja mjölkfritt margarin (vilket jag faktiskt använde mig av till dem på bilden).

Mördeg

200 gram smör
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker eller 2 msk kakao (beroende på om du vill ha en vanilj- eller chokladmördeg)

Mixa ihop smör, strösocker och vetemjöl i en mixer (eller nyp ihop förhand). Tryck ihop till en deg. Dela på hälften och smaksätt ena delen med vanilj och den andra med kakao. Låt vila i kylen något.

Jag rullade sedan ut längder som jag skar i lagom stora bitar. Sedan puzzlade jag ihop allt lite som jag kände, strödde över hackad mandel, pärlsocker och klickade på sylt.

Tryck ihop till vackra ”landgångar” och grädda i 175 grader i ca 12 minuter.

Här kommer lite mer inspiration från tidigare inlägg:

Tahinikakor

Syltkakor med flätad kant

Minimini-munkar

Omstylade Marstrandkex

PS. Imorgon kommer min syster hit för en helg med GaGa-frenesi så jag får se om jag hinner baka något i helgen, men hör av mig gör jag i alla fall!

Det här inlägget postades i Småkakor. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Sex sorters kakor…!?

 1. Helena skriver:

  Den optimala småkakan! Den skulle platsa bredvid de där stora bullarna på caféerna… ;)

 2. Paolo skriver:

  lite småcoolt,,, allt på en gång,, allt eller inget,,,

 3. Malin skriver:

  Längtar så efter din bok! Blir allt utan ägg, vegan? Har du någonsin försökt göra veganmazariner? Om du har något recept, ta med det, please… :)

 4. Mattias skriver:

  Neee, det blir den tyvärr inte! Men jag tänker inte nöja mig med bara en bok. ;)

  Om du vill göra veganmazariner måste du köpa Karolina Tegelaars böcker, hon har recept på det. Jag har bakat dem och de är fantastiska! De går att beställa här: http://www.kakboken.se/bestalla-bocker

 5. frida skriver:

  Men vilken sjukt bra idé med småkakslandgång! Du är väl ändå bäst.

 6. Freja skriver:

  Vilken finfin kakidé! Blev sjukt inspirerad av din småkakehyllning i ”Baka” så jag satte igång att baka kakor hela dan igår! När jag sen på kvällen var på bio, var det småkakor och inte smågodis som rymdes i min gottepåse! Bästa biogodiset ever kan jag lova! Heja småkakans dag och tack för inspirationen!

 7. Mattias skriver:

  Yeeey!!! Visst är det gott! Jag var på bio igår och körde samma sak…haha. Småkakor is the shit!

 8. Ha ha, underbart! Älskar din ”sexkaka” ;-)

 9. Tess skriver:

  Sex kakor i en. Så sjuuukt jädra underbart :-) . Första gången jag kikar in här – men jag är såld. Du rockar :-)

 10. Mattias skriver:

  haha…kolla vidare på bloggen, du kommer att bli besatt. ;)

 11. Tess skriver:

  Men visst är jag besatt… du är märkt som ”favorit” och jag kollar in varje dag…. BLOGGA MER ;-)

 12. Nottin skriver:

  är inte hela kakan (kaklandgången) den sjunde kakan? Vilka härliga idéer du har! var får du allt ifrån?!

 13. Mattias skriver:

  Smart! Smart! haha…den tänkte jag inte på.
  Jag brukar alltid svara ”sömnlösa nätter”, det är faktiskt då jag kommer på det mesta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>