Såhär gör du macaroner!

Då är det dags att försöka förklara hur man lyckas med macarooner. Jag har både lyckats och misslyckats om vartannat, så ja, förbered er på både och.

Det finns två sätt att göra macaroons, antingen på fransk maräng eller italiensk maräng. Den franska är svårare att lyckas med och kräver mer känsla medan den italienska är bulletproof. Jag gillar faktiskt den mer eftersom jag aldrig drabbas av spruckna kakor plus att konsistensen är bättre. Men det är en smaksak. Här följer ett recept på macarooner med italiensk maräng! (För er uppmärksamma så ja, det är snott från Hellosugar)

Ägg: Vissa säger att man ska låta äggvitan stå framme ett dygn, andra säger tre dygn. Några säger att det inte spelar någon roll, men min slutsats är att de i alla fall ska vara rumstempererade.

Macarons

120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker

150g fint malen mandel
150g florsocker

150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag

Börja med att mala mandeln. Är jag ambitiös och har tid så använder jag min mandelkvarn, annars mixar jag den fint. Vissa säger att den ska ligga och torka över natten och jag tror blint på det. Det frigörs ju en del oljor när mandeln värms, så det låter logiskt att den får vila lite.

Sila mandel och florsocker tillsammans så att det inte blir några klumpar eller stora bitar.

Blanda strösocker och vatten i en kastrull. Låt koka upp men rör inte i kastrullen, då kristalliserar det sig. Använd dig av en termometer, sockerlagen ska bli mellan 110-118 grader.

Vispa samtidigt hälften av äggvitan till ett fluffigt skum. Tillsätt 35 gram socker och fortsätt vispa till den blir blank och fin.

Häll ner sockerlagen i en stråle under vispning. Fortsätt sedan att vispa marängen tills den svalnat helt.

Så här fin ska den vara efter att vispen gjort sitt.

Blanda mandeln med äggvita. Det ska bli en härlig gegga. Om du vill ha färg på dina macarooner så är det mandel och äggvitesmeten du ska färga. Mitt tips är att ta lite extra färg eftersom den blir ljusare när du blandar ner äggvitesmeten.

Börja med att blanda ner lite av äggviteskummet i mandelsmeten. Vänd sedan försiktigt ner resten. Här ska du vara försiktig så att du inte rör för mycket eller för lite. Rör du för lite så finns risken att de spricker och blir matta. Rör du för mycket blir det platta och får ingen ”fot”.

Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut små cirklar på bakplåtspapper. Köp bakplåtspapper av silikon eftersom macaroonerna har lätt för att fastna annars. Om det bildas små toppar på macaroonerna så slå på undersidan av plåten så att de sjunker ner.

Vissa säger att man ska låta de stå i 1 timme innan de gräddas. Jag har gjort på alla sätt och har inte märkt någon väsentlig skillnad.

Grädda i 160 grader i 8-12 minuter beroende på storlek.

Jag ska skamset säga att jag blandade den här smeten lite för aggressivt eftersom macaroonerna blev lite för platta för min smak. Men galet goda ändå!

Nu är det bara att spritsa på fyllning på hälften av kakorna och lägga ihop två och två. Försök att hitta skal som är lika stora.

Det här inlägget postades i Macaroons, Så gör du macaroner steg för steg! och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

61 kommentarer till Såhär gör du macaroner!

 1. Sofia Remnert skriver:

  Hej!
  Du gör en fantastisk blogg och jag är så glad för att du har en del recept som är mjölkfria då min son är mjölkalergiker!

  Men jag har en fråga om macaronerna, hur mycket äggvita skall man vispa och hur mycket skall man blanda med mandeln och florsockret. Jag fick nästan som mandelmassa i äggvitan som jag sedan skulle försöka vända ner i marängsmeten och på bilden är ju din mycket lösare.

  Men dom blev fantastiskt fina och smakade underbart! :D

  MVH
  Sofia

 2. Mattias skriver:

  Hej!
  Du ska vispa 60 gram och blanda 60 gram. Tricket är att blanda ihop det med florsocker och mandel läääänge. Rör runt runt runt tills du får en rinnig smet. Det gäller bara att ha tålamod! :)

 3. Kristin skriver:

  Vad kan man ha emellan?

 4. Carro skriver:

  hejsan, ungefär hur många blir det på en sats?

 5. Mattias skriver:

  Runt fyra stycken! :)

 6. Åsa skriver:

  Hej Mattias,
  men 4 macrons kan det ju inte bli på en sats??
  24 st skulle jag gissa på men jag har ännu inte provat
  receptet utan ska göra det först imorgon.
  Med spänning

 7. Pamela Olsson skriver:

  Jag tror nog att jag misslyckats med mina macroner säkert 20 gånger och jag är så sjukt trött på att hålla på och bli irriterad för jag inte klarar det haha :-)
  Men jag måste nog prova att göra med sockerlag, det känns dock lite mer avancerat!
  Vilken är egentligen enklast? Och smakar man nån större skillnad på de?

  Med vänlig hälsning, Pamela Olsson

 8. Mattias skriver:

  Smakar likadant! Jag varierar lite. Ibland funkar det med sockerlag, andra gånger inte.

 9. Gunilla skriver:

  Först och främst vill jag tacka för en härlig sida som ger mycket inspiration. För det andra, Tack för ett bra recept! Det verkar som om jag för första gången har lyckats göra macarons utan en liten topp.Kan du inte göra en liknande men med fransk macarons. Vad är skillnaden?

  Har köpt Lidl mandelmjöl några gånger. Till en början blev jag nöjd men de senaste gångerna har den varit ganska fuktig och ojämnt mald. Tar mer tid och energi att få till mjölet än att göra eget.

 10. Sara Delborn skriver:

  Helt klart lättaste receptet jag gjort (eller bästa snarare) Bulletproof varje gång! Håller med om Lidls mandelmjöl, det var bra men nu suger det!

 11. Pingback: Dags att väcka liv i den slumrande bloggen! | breadnerd

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>