Fabulös toscakaka med guldiga ekollon…

Jag har sååå många kokböcker, bakböcker och andra små litterära verk som bara står och ler vackert i bokhyllorna. Alltså, jag bläddrar ju i dem, men jag lagar/bakar alldeles för sällan ur dem. Så jag tänkte göra Roy Fares glad och baka något ur hans bok Sweet. Well…eller…jag tog hans recept på toscakakor och gjorde de vegan. Så det så!

För er som vill ha Roys originalrecept kan ni klicka här.

Sen dekorerade jag godingen med små guldiga ekollon, det är ju trots allt höst. Men ja, nu till receptet. En kaka som är löjligt enkelt att baka och löjligt god. Löjligt! Lovsången fortsätter längre ner, men först receptet. Just ja, Roy kör små toscakakor, jag saknade tålamod och fyllde en större form (20 cm i diameter).

Toscakakor

Mördeg
90 g (1 ½ dl) florsocker
270 g (4 ½ dl) vetemjöl
180 g mjölkfritt margarin från tex. Milda eller Carlshamn
2 msk vatten eller sojamjölk

Nyp ihop samtliga ingredienser till en smidig deg. Kavla ut degen och klä små mazarinformar eller en stor form med den.

Mazarinfyllning (jag använde halva satsen till min pajform)
250 g mandelmassa
100 g mjölkfritt margarin från tex. Milda eller Carlshamn, rumstempererat
1 dl sojagrädde
3 msk maizena

Riv mandelmassan och blanda väl med smöret. Blanda ner sojagrädden och maizenan. Fyll formen/formarna till 2/3 med smeten. Grädda i 200 grader i 10-20 minuter, beroende på storlek.

Toscatäcke

Jag försökte färga nötterna i höstiga färger med hjälp karamellfärg innan jag hällde på kolasmeten…det gick sådär. Det gick inte åt fanders, men gav inte den effekt jag ville ha, så strunta i det.

30 g (1/2 dl) pistagenötter
30 g  (3/4 dl) cashewnötter
30 g (1/2 dl) paranötter
50 g (3/4 dl) flisad sötmandel
50 g (1/2 dl) sojagrädde
50 g mjölkfritt margarin från tex. Milda eller Carlshamn
50 g (1/2 dl) strösocker
50 g (2 msk) honung (för de som inte äter honung, ta glukossirap eller vanlig ljus sirap)

Grovhacka nötterna.
Koka upp sojagrädde, smör, strösocker och honung. Låt koka tills det blir lätt gyllenbrunt. Blanda kolasåsen med nötterna och häll sedan smeten över mazarinkakan. Ställ in i ugnen igen och låt grädda i ca 10 min eller tills allt blivit frestande gyllenbrunt.

För att göra ekollonen använde jag mig av flinka fingrar och en silikonform som gör små knappar. Knapparna använde jag som ekollons-hattar, men det går lika bra att pilla ihop allt för hand. Jag var bara lite lat och tyckte att det blev fint. ”Limma” ihop allt med vatten och pensla med guldpulver.

Okej…alltså…den här kakan blev såååå (akta er, jag censurerar inte) jäääävla god! Söt som satan, knäckig, knaprig, smörig, geggig och gosig. Jag borde kaaanske haft inne den i ugnen lite till innan jag kleggade på toscatäcket, men ah…vem bryr säg när det flimrar för ögonen av glädje!? :)

Det här inlägget postades i Allergibak och vegan. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fabulös toscakaka med guldiga ekollon…

  1. Josefine skriver:

    Åh, jösses, vad det såg gott ut! Inte det minsta nyttigt dock, men… Borde gå utmärkt att göra glutenfri också, om man byter vetemjölet mot glutenfritt mjöl (men de färdiga mixerna är ganska dåliga, så jag skulle nog testa med rismjöl + bovetemjöl + majsmjöl istället -min standardblandning:-)).
    Tack för att du medverkar till att veganisera världen lite:-D.
    Kram

  2. Malin´s Diner skriver:

    Japp, den här får det bli till att baka snart. Ser ju så galet god ut. Fasligt pyssligt med ekollonen, så de skippar jag :o )

    Kram Malin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>