Recept 1 från Vegofesten: Bärtarteletter med mandelfyllning och vaniljkräm

I helgen var jag på Vegofesten i Örebro och hade två workshops. Helt fantastiskt jäkla kul! Smått galet, men alla var superduktiga och jag hoppas verkligen att de hade lika skoj som jag.

tartelette

De här tarteletterna är så brutalt goda att man vill hänga sig i gardinerna. Mina tarteletteformar köpte jag på Clas Ohlson och billigt dessutom! Annars går det bra att köra i vanliga pajformar. Det här receptet borde räcka till två pajer. Och du, perfekt till Midsommar, alla kommer att älska dig efter att du har bjudit på de här älsklingarna.

De här vegan, så inga mjölkprodukter eller ägg…och helt sjukt goda. Ni måste testa dem, tro mig!

 

Bärtarteletter (12 st)

Mördeg
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
en nypa salt
100 g mjölkfritt smör
2 msk vatten

Mandelfyllning
100 g mjölkfritt smör
250 g mandelmassa
1 dl sojagrädde (havregrädde går också bra)
1½ msk vetemjöl

Vaniljkräm
1 vaniljstång
½ dl maizena
1 dl strösocker
2½ dl osötad sojamjölk
2½ dl sojagrädde, Alpro Airy & Creamy
25 g mjölkfritt smör

Garnering
färska frukter och bär pensling av bären (se nedan) ev. hackade pistagenötter

Pensling av bären
1 dl aprikosmarmelad

Sätt ugnen på 200 grader.
Mördeg. Skär smöret i små tärningar. Släng ner vetemjöl, strösocker, salt och smör i en bunke och nyp ihop med fingrarna. Tillsätt vattnet och arbeta tills du har fått en smidig deg. Kavla ut degen tunt, ca 3 mm, och fodra 12 stycken tarteletteformar med den. Enklast är att med hjälp av ett glas eller kakmått ta ut degrundlar med en något större diameter än formarna och trycka ut i formarna. Ta bort överflödig deg.

Mandelfyllning. Mixa ihop smör, mandelmassa, sojagrädde och vetemjöl i en matberedare. Klicka ut mandelfyllningen i formarna och grädda allt i 14-16 minuter. De ska få fint med färg. Ta ut och låt svalna helt.

Vaniljkräm. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Släng ner vaniljstång, frön, maizena och strösocker i en kastrull. Vispa ner lite sojamjölk och sojagrädde i taget för att undvika klumpar. Låt allt koka upp på svag värme och vispa konstant så att det inte bränns eller klumpar sig. När krämen har sjudit i några minuter och tjocknat tar du kastrullen från plattan och rör ner smöret. Vispa runt tills det har smält och häll sedan över vaniljkrämen i en skål. Plasta in och låt svalna helt i kylskåpet.

Pensling av bären. Smält aprikosmarmeladen försiktigt i en kastrull.

Garnering. Ta ut tarteletterna ur formarna och bred på ett generöst lager med vaniljkräm på varje. Garnera med färska frukter och bär. Pensla på den smälta aprikosmarmeladen och strö eventuellt över hackade pistagenötter. Klart!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Recept 1 från Vegofesten: Bärtarteletter med mandelfyllning och vaniljkräm

  1. Pingback: Pasteis de nata med lime och kokos (veganska) | Mitt lilla gröna

  2. Cecilia skriver:

    Hej! Min förhoppning när jag gick in idag var att du skulle ha bakat ett majbål och nu delat med dig av det ;) ..säger en del om vilka förväntningar dina tidigare kreationer har gett! Det är gott betyg, din kreativitet är grym!

  3. Mattias skriver:

    hahaha…aaah, smart idé! Nästa år! Jag lovar! :)

  4. Pingback: Midsommar – gamla favoriter och en ny, galet snabb och lyckligt lat rabarbertrifle! :) |

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>