Raw food macaroner!

Ja, varför inte? :) Jag fick faktiskt först idén från Anna som driver bloggen Tårt & Chokladverkstan. Hon hade gjort råa macaroner som såg löjligt läckra ut och jag var ju bara tvungen att testa. Dock så innehåll hennes, precis som många andras ute på nätet, enbart riven kokos. Macaroner innehåller ju mandel!!! ;) Så jag började såklart att experimentera lite vid min mixer.

Recepten jag hittade krävde att man torkade dem i ugnen i 8 timmar, det funkade inte på de här jäklarna med mandel. Istället la jag in dem i kylen så att de blev fasta. Om ni undrar hur jag fick till formen så gjorde jag först en större, tunn, platta av smet som jag tryckte ut. Uppe på den la jag sedan en större klick och jämnade till. Sen ruggade jag upp kanten med en kniv så att den fick den klassiska ”foten” som macaroner har. :)

Raw Food Macaroner

1 dl hallon
3,5 dl mandelmjöl
2 msk kokosolja, smält på svag värme
0,5 dl agavesirap
1 tsk vaniljsocker
vatten

Mixa hallonen till en puré i en mixer. Tillsätt mandelmjöl, kokosolja, agavesirap och vaniljsocker och fortsätt mixa. Droppa nu ner lite vatten i taget tills du får en smidig smet, men inte för lös. Du ska kunna forma den utan att den klippar allt för mycket.

Om du inte vill pilla med formen så mycket går det bra att rulla små bollar som du sedan lägger på en tallrik och trycker till. Låt de sedan vila i kylen i 1 timme innan du lägger ihop dem två och två med fyllningen nedan.

Vaniljfyllning

3 dl cashewnötter, blötlagda i 2-4 timmar
3 tsk kokossocker (eller 2 tsk agavesirap)
1 msk kokosolja (smält)
2 tsk vaniljsocker
vatten

Mixa allt i en mixer. Späd med vatten tills du får en bra konsistens, lagom lös för att spritsa och lagom fast för att inte rinna ut allt för mycket.

Nu är det bara att lägga ihop ”skalen” två och två med vaniljfyllningen mellan.

Förvaring: Jag brukar förvara dem i frysen, precis som all annan raw food. Perfekt att plocka fram när man är sugen på något syndigt gott.

Hur snygga? Blev så nöjd med utseendet på dem. Älskar även hur fröerna från hallonen ploppade upp på ytan. Dekoration i sig…om man kisar med ögonen.

Ni måste btw. prova vaniljfyllningen. Det är något med cashewnötter som gör att de nästan smakar som grädde när man mixar dem. Så sjukt gott!

 

Det här inlägget postades i Allergibak och vegan. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Raw food macaroner!

  1. Louise skriver:

    Låter toppengott, ska absolut utmana mina vanliga rawfavoriter med ditt recept nästa gång jag bakar. Men använd vaniljpulver istället för vaniljsocker! – inget socker i raw!

  2. Anna skriver:

    Vilka snygga! Ser ut som vanliga macaroner men raw snygg form :-) , vad gullig du är som nämnt mig :-) , men bloggen du länkar till finns inte längre :-) . Nu bloggar jag bara på:
    http://www.sweettreatswithlove.blogspot.com jag får prova den där vaniljfyllningen. Gjorde mandelgrädde med vanilj till påsk, höll på att äta upp halva burken med sked :-)

    /Anna

  3. Victoria skriver:

    Vilka fina:)
    Kram från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

  4. Mette skriver:

    Det låter jättegott och spännande! Jag har två frågor :-)
    - Om man är allergisk mot mandel, vad kan man ersätta mandelmjölet med tycker du?
    - Du säger vaniljfyllning, men det ser inte ut att vara någon vanilj just i fyllningen. Smakar det vanilj ändå?

    Tack för fin blogg! //Mette

  5. Mattias skriver:

    Hm, då kanske du kan testa de som jag blev inspirerad av och som består av kokosflingor: http://www.tartochchokladverkstan.blogspot.se/2012/03/ra-goda-macaroner.html

    Annars borde det gå lika bra med vilken annan nöt som är lite mildare i smaken tex. cashew, paranöt eller macadamianötter. :)

  6. Linn skriver:

    Skållar man inte mandel till mandelmjöl? Räknas det då som raw-food?

  7. Mattias skriver:

    Är du hardcore kan du lägga mandlarna i blöt i någon timme, sen går det bra att skala dem. Jag är inte hardcore så jag köper färdigskalade OCH använder även ibland vanlig kakao som är rostad…ooooaoaah. :)

  8. Linn skriver:

    OMG du lever on the wild side! :D

  9. katarina skriver:

    vilken bra idé! fast jag tror att jag låter raw food mat även i fortsättningen vara just det utan att det ska efterlikna macarons, Jag älskar rawfood!!!

  10. Mattias skriver:

    haha…okeeeejra! Jag har fått världens bästa recept på raw food kolabollar. Ah!!! Tänkte ta bilder på dem, men råkade äta upp alla. Ska göra om snart igen och då åker de upp på bloggen!

  11. Jojjo skriver:

    Låter precis som nåt i min smak, tack för inspirationen!

  12. Mattias skriver:

    Nöjet (och viktuppgången), var heeelt på min sida!

  13. Jojje skriver:

    Ska testa baka dessa i helgen och vill bara dubbelkolla; kokosoljan i vaniljkrämen ska alltså inte smältas eller?

  14. Jojje skriver:

    Och en fråga till: ska det vara kokosoljan som smakar kokos eller den utan smak?

  15. Mattias skriver:

    Den ska smältas! Ändrar genast det i receptet. Och använd den som inte smakar kokos…om du inte vill ha kokossmak såklart. :)

  16. Jojje skriver:

    Perfekt, tack!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>