Pepparkakor med flax

Ingen jul utan pepparkakor och definitivt ingen jul på Black Friday utan fjärilspepparkakor. Senast jag bakade åt dem så gjorde jag deras logga till fladdrande fjärilskakor, så det här kändes som en heeelt vanlig dag med det galna företaget.

Jag gjorde både små pepparkakor att äta och några gigantiska pepparkakor att hänga upp.

Så nu hoppas jag att ni gör som jag och hoppar vanliga pepparkakshjärtan och testar något som skrämmer upp farmor istället. Formen är från Formina, de har en hel hög med pepparkaksformar i olika design.

Nu till pepparkakorna. Det här receptet är en mix av Jan Hedh och Riddarbageriets pepparkakor. Jag dubblade mängden kryddor eftersom jag tycker att hemmagjorda pepparkakor brukar smaka så lamt annars.

Herr Sörberg låter degen ”mogna” en vecka i kylskåpet. Jag hade bråttom så jag bakade av direkt utan problem.

Pepparkakor

2 msk kanel, malen
1 msk ingefära, malen
1 msk kryddnejlika, malen
1 tsk kardemumma, malen
en nypa kryddpepparkorn, malda
1 tsk salt
0,5 tsk bikarbonat
150 gram smör
0,75 dl strösocker
1 dl farinsocker
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl vispgrädde
9,5 dl vetemjöl

Blanda ihop alla ingredienser. Enklast blir det om man använder en mixer, men annars går envisa fingrar bra. Plasta in degen och låt vila i kylen i 30 minuter. Baka ut som ni vill och grädda i 175 grader i ca 10-15 minuter beroende på storlek.

Och nu till karamellen. Som ni ser på loggan så har ju fjärilen turkosa transparenta områden som jag bara var tvungen att få till. På de små pepparkakorna stack jag ut hål med mini-kakmått. De stora fjärilarna ritade jag en mal i bakplåtspappor och skar sedan ut ur degen enligt den. Jag bakade även klart pepparkakorna innan jag satte igång med karamellen.

Karamell

4,75 dl strösocker
1,5 dl glukos
1,75 dl vatten
karamellfärg
kökstermometer

Blanda ihop samtliga ingredienser i en kastrull. Koka upp på hög värme. Rör inte om under tiden som det kokar! Så fort karamellen har nått 135 grader häller du över den i en värmetålig bringare. Detta gör man för att inte karamellen ska fortsätta koka och brännas.

De stora fjärilarna hällde jag ner karamellen direkt från bringaren.

För att göra de små så hällde jag ut karamellen på ett bakplåtspapper och lät hårdna. Sedan krossade jag karamellen i en mortel till ett fint pulver. Efter det pytsade jag ner lite karamellpulver i varje hålrum på pepparkakorna och satte in i ugnen i 175 grader i kanske 2-3 minuter, till karamellen hade smält.

Såhär såg de ut när de hängde i fönstret på Black Friday. Såklart hade de en gran…i taket…var annars!?

Det här inlägget postades i Jul, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Pepparkakor med flax

 1. Here comes sugar skriver:

  Supersnygga! Alltid lika impad!
  Jag skulle kunna tänka mig vita pepperkakor och röd karamell för att få dem ännu lite flashigare!

 2. Vardaxlyx skriver:

  Hej! JÄTTE fina fjärilar! Massa fredags kramar till dig!

 3. Mattias skriver:

  Jag kan tänka mig allt bara för att få kalla dem ”flashiga”. ;) Men du har rätt, det hade varit supersnyggt. Och svart! ah! Svart karamell är såå snyggt.

 4. Mattias skriver:

  Tack! kram på dig med!

 5. Elisabeth skriver:

  Så fina, så fina!

  Måste också tacka för instruktioner om hur man får till ”glas” i kakorna, ska testa på mitt pepparkakshus :)

 6. Lisa skriver:

  Oj, så kreativt :) Jättesnyggt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>