Påsken är den bästa tiden att (miss)lyckas med maraconer…

Det var verkligen evigheter sen som jag bakade macarons, vilket är märkligt med tanke på hur närmast besatt jag var ett tag. Men jag tänkte att eftersom det snart är påsk så måste jag sprida lite inpirationez eftersom påsken indeed är den bästa högtid då det är bäst att misslyckas med macaroner.

Jag har även tagit fram ett macaronrecept med mått i dl eftersom många inte har en våg.
Fyllningen är färdigköpt lemon curd. Jag gnällde på Jonas att påsken är så jäkla tråkig eftersom alla desserter är bara maräng och citron, sen slog det mig att jag älskar den kombon.

Och nu till receptet. Det är receptet innehåller inte heller kokande sockerlag så ni behöver inte ens investera i en ny termometer. Jag brukar låta äggvitorna stå framme över natten så att de blir rumstempererade. Vissa säger att det inte behövs, jag säger att jag behöver all vidskeplighet jag kan komma över när det gäller macaroner.

Macaroner (fransk maräng)
ca 20 st

2 dl mandelmjöl
2 dl florsocker

3 äggvitor
2 msk strösocker
1 dl florsocker

Börja med att sikta ner mandelmjöl och florsocker i en bunke.

Vispa äggvitorna i en ren metall- eller glasbunke. När det börjar bli ett mjukt skum så vispar du ner strösockret lite i taget. Dra sedan ner på hastigheten och vispa ner 1 dl florsocker. Höj hastigheten och vispa tills du har fått en fast maräng.

Vänd ner marängen i mandelmjöl- och florsockerblandningen. Vänd runt med en slickepott och rör inte vilt som man lätt kan göra. I början verkar det som att det aldrig kommer att bli en fin smet (se bilden ovan till vänster), men ha tålamod och du får snart en tjockflytande härlighet som är perfekt för macaronbak.

Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut små pluppar på en bakplåtspappersklädd plåt. Slå sedan på undersidan av plåten för att få ut eventuella luftbubblor ur macaronerna, vilket gör att de inte spricker lika lätt. Låt de sedan stå och torka i 1 timme innan du bakar av dem i 160 grader i 12-14 minuter.

Låt svalna och lägg sedan ihop marängskalen två och två med valfri fyllning mellan. Jag brukar förvara de i kyl och godast är de dagen efter då de har fått ligga till sig och gosa lite. De går även utmärkt att frysa.

Min första idé var de stekta äggen! Så kul. Jag spritsade ofärgad smet lite vilt som en äggvita, samt färgade en del som jag spritsade till små pluttar. Hur enkelt som helst!

Och för dig som får några ”äggulor” över så kan du bara måla på ögon och näbbar och du får ett gäng pigga kycklingar att snaska upp.

Eller varför inte spritsa äggformade macaroner och måla med ätbart bläck? Jag har inte regnbågens alla färger, men nästan. Perfekt om du har barn…eller barnasinnet kvar…som jag.

Och för dig med tid, ambition och ändlöst tålamod kan du dekorera vackert med strössel. Gör det här så fort du har spritsat ut smeten. Strösslet smälter inte i ugnen utan gjuts bara fast i kakan.

Jag hittade inga ätbara fjädrar. Eller…ja, allt går ju att äta, men det ska vara gott och inte direkt livsfarligt. Så jag tog det näst bästa och färgade lite kokos med gul karamellfärg och poof så fick jag små duniga kycklingmacaroner.

Men som sagt. Om du får ut plåt efter plåt med misslyckade macaroner så gör det ingenting. Du har bara arrangerat en ”äggknäckar”-tävling och förlorade. ;)
Och som ännu en tröst så är macaroner exakt lika goda spruckna och sönderslagna.

Det här inlägget postades i Macaroons. Bokmärk permalänken.

37 kommentarer till Påsken är den bästa tiden att (miss)lyckas med maraconer…

 1. Cissi skriver:

  Åååh vilka fina ägg och kycklingar! Längtar efter att baka – vad som helst – själv, men lever just nu med en jäkla gasugn (=enbart undervärme och ingen termostat…) så macaroner känns lite omöjligt för tillfället! Fin inspiration iaf :D

 2. katarina skriver:

  Kanonbra!! som alltid :) Gillar verkligen idén med ägget. Ohhh, varför kom jag inte på det ;) Det är ju bara så genialiskt…

 3. Anna skriver:

  Underbara macaroner, säger som ovanstående, ägget i stekpannan var verkligen en bra idé, riktig påskinspiration, misslyckas för det mesta med mina macaroner, ska definitivt testa ditt recept :-)

 4. Mattias skriver:

  haha…tack!

 5. Mattias skriver:

  Testa! Testa! Jag har misslyckats så många gånger att det är löjligt, men det här receptet var riktigt bra.

 6. Sabina skriver:

  Helt underbara macarons!!!!

 7. my skriver:

  jag har aldrig provat detta. Ska man dela dem eller sätta ihop två? :)

 8. Kul blogg & vilka sötfina påskmacaronbilder! Vilken lyx att du kan ägna dig åt att baka på heltid, önskar jag kunde det med.
  Besök gärna min bakblogg!

 9. Mattias skriver:

  Man sätter ihop dem två och två. :)

 10. Mattias skriver:

  Det är underbart. :) Jag hoppar in på din blogg genast!

 11. Nilla skriver:

  Åh tack! Ett recept utan våg! Score!
  Jag vet vad jag ska göra i helgen. =P

 12. Elli skriver:

  Hej!
  Åh så mycket fint du gör!
  En fråga? Du hade ett annat recept med sockerlag, vilket är bäst? Eller snarare, vilket är lättast att lyckas med?
  Tack!

 13. anna skriver:

  hej!
  vill tacka för att jag hittat till dej (tror de var buffe-tidningen) min sambo är gluten, soya-allergiker och jag tänkte prova din prinsesstårta till påskafton, tänkte prova dessa fräcka ägg-maränger till långfredag, vad ska jag fästa äggvitan med äggulan med? du skriver valfri fyllning men som kokos fäster väl inte tex? vad kan jag välja för fyllning? kanske är lite trög men hittar inget direkt- vi vill ha de till ‘snacks’ och fyllningen ska vara mjölkfri också! en sak till något jag aldrig lyckats med är kanelbullar vilket är synd för de älskar jag…. men de känns ju dumt och kränga med vetemjöl så att min sambo bara får sitta o dräggla, du har kanske nått bra recept?
  många kramar en tacksam själ!

 14. Mattias skriver:

  Det varierar. I början fungerade det med sockerlag peeerfekt, men sen fick jag problem med att många sprack. Nu gillar jag det utan sockerlag för de blir alltid fantastiska. Men kräver att man är försiktigare när man blandar ihop smeten.

 15. Mattias skriver:

  Jag har fäst äggulan med lemon curd!

  Jag har inget recept på kanelbullar men jobbar på det. Du måste köpa ”Babycakes” böcker där alla bakverk är fria från gluten, mjölk, ägg, soja och nötter. Helt fantastiska! Finns på Adlibris. :)

 16. Kaksmulan skriver:

  Vilka underbara macarons!! Ägget är ju bara så läckert! Ska testa ditt recept nästa gång för hittills har jag bara lyckats med sockerlagsvarianten men detta är ju onekligen smidigare.

 17. Marias cupcakes skriver:

  Haha, så söta macarons :)

 18. Flis skriver:

  Vilken faboulos blogg! Man blir otroligt inspirerad att sätta igång med lite bak o framförallt fotografering:-) Vart har du köpt ditt ätbara bläck?

  Ha en fin dag! Kramar från Flis

 19. Elvira skriver:

  Superduper fina ju, gillar då man hittar nya sätt att presentera kakor på nya sätt. Själv gjorde jag nyligen matmuffins, även om det kanske inte är så kontroversielt så är det ändå roligt :)

  Btw, vad färgar du dina kakor/frosting med? Gelfärger funkar ju med macaroons, har även torra färger som jag ska testa med nästa gång… vart köper du färg och essens?

  Tack på förhand :)

 20. Mattias skriver:

  Hej!
  Vad kul att du gillar dem. Jag använder mig nästan uteslutande av pulverfärger och essenser från Stockholms Essence-fabrik: http://www.essencefabriken.se/ :)

 21. Mattias skriver:

  Yeeey! Tack! Jag minns faktiskt inte, det var så längesen. Tror att det var en amerikansk hemsida. Men http://www.strosselannat.se har! http://www.strosselannat.se/farger/pennor/

 22. lillfixarn skriver:

  Jätte fina, va har du för fyllning emellan? :)

 23. Mattias skriver:

  Lemon curd!

 24. Maria skriver:

  Jisses vad kreativ du är!!! Tack för en massa inspiration!! :)

 25. Jenny skriver:

  Ohh Mattias. Du anar inte vad jag glad jag är efter att jag hittat din blogg. Jag är gluten och uppskattar dina recept enormt! =)
  Prövade att baka ditt recept på macaroons igår, och jag har aldrig blivit så glad över ett bakverk. Blev så glad att jag till och med tänkte skicka iväg ett sms till dig haha =)
  Tack för en kanon bra blogg!
  Ha en fortsatt trevlig kväll

 26. Mattias skriver:

  Vad kul! Mitt motto är som sagt ”bakverk åt alla”, även om jag blandar upp det lite med andra bakverk. Sms är aldrig fel! :)

 27. Pingback: Dagen | Den första stora striden

 28. Johanna skriver:

  Morr första gångerna jag använde mig av det här receptet, blev de verkligen fantastiska. Men idag har jag failat med fyra olika omgångar!! Whyyyy??

 29. Mattias skriver:

  Vad är det som blir fel? Hur ser de ut?

 30. Pingback: Utvärdering | Den första stora striden

 31. Pingback: Påsken är indeed bästa högtiden att misslyckas… |

 32. Linda skriver:

  Ska för första gången ge mig på macroner idag. Jisses så nervös jag är!
  Tack för recept!
  Har du förslag på fyllning till dem om de är till ett kalas för en 5åring som är
  laktosintolerant? När jag googlar hittar jag mest fyllningar som innehåller smält choklad. :/

 33. Stephanie skriver:

  Har testat ditt recept och gjorde två försök och jag misslyckades båda gångerna, första blev alldeles för platta och hårda andra blev för mjuka och fluffiga… kan du lägga upp en bild på hur du spritzar ut dem :)

 34. Mattias skriver:

  Oj….hmm. Mjo, alltså, de är ju retsamma rackare. Ibland blir de perfekta, andra gånger katastrof. Jag har tyvärr ingen bild, men det är inte så märkvärdigt. Bara att spritsa rakt ovanifrån. Här är en video som jag hittade: http://www.youtube.com/watch?v=Dt9LKD7S7CY

 35. Elin skriver:

  Tack för ett recept i dl, det gillas massor. Har lånat och delat receptet, hoppas det är ok?

 36. Mattias skriver:

  Låna på allt du kan, det är självklart! Alla måste få äta macaroner! :)

 37. Emma H. skriver:

  Jag undrar bara varför just 160 grader? Min spis jag har kan jag bara välja mellan 150, 175 och 200 grader! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>