Panforte med apelsin…i clementin…

Jag har länge velat göra Panforte. Panforte är en italiensk bomb av söta saker och nötter, inte allt för sällan tillsammans med choklad. Eftersom det är jul så ville jag kombinera två nya läxor: Hur man gör panforte och hur man kanderar apelsinskal.

Ja, och som ni ser kunde jag inte låta bli att baka panforten i clementinskal så att alla ska kunna få en ”klyfta” var att tugga i sig (inte skalet dock!).

Vi börjar med panforten. Man kan av recepten att döma blanda ner i princip vad som helst, men jag valde hasselnötter, mandel och kanderade apelsinskal.

Panforte

150 gram hasselnötter
150 gram mandel
75 gram vetemjöl
50 gram kakao
1 tsk kanel
1 tsk ingefära, malen
100 gram kanderade apelsinskal (recept längre ner)
100 gram russin
ev. 0,5 dl apelsinlikör
0,75 dl strösocker
1 dl honung
100 gram mörk choklad, hackad
4 msk varmt vatten
1 tsk vaniljessens eller lite extra vaniljsocker

Rosta hasselnötterna och lägg i en handduk. Gnugga av skalet och de är fina och klara. Hacka hasselnötter och mandel grovt.
Sikta vetemjöl, kakao, kanel och ingefära i en skål.

Låt honung och strösocker bubbla upp i 3-4 minuter. Ta kastrullen från plattan och blanda ner apelsinlikör, hackad choklad, varmt vatten och vaniljen. Blanda ner de torra ingredienserna, russinen och de kanderade apelsinskalen i chokladblandningen.

Fyll antingen en stor form, mindre formar, eller några clementinskal med smeten. Grädda i 175 grader i 15 minuter.

Nu till de kanderade apelsinskalen. Jag har dragit mig för att göra det här tidigare eftersom det verkar sååå jobbigt. Överraskning: Enklare än att koka te.

Kanderade apelsinskal

2 apelsiner
2,5 dl vatten
2,5 dl strösocker

Skala apelsinerna men försök att inte få med för mycket av det vita. Skär skalet i strimlor.
Fyll en kastrull med kallt vatten och koka upp skalen och häll sedan av vattnet. Upprepa två gånger till. (Det här gör man för att få bort bitterheten i skalen)

Koka upp strösocker och vatten. Ploppa ner skalen och låt bubbla i 30 minuter. Låt svalna. Klara!

Om du inte har clementiner hemma så klicka som sagt ner smeten i muffinsformar eller nån annan form du tycker passar.

Det här inlägget postades i Jul. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Panforte med apelsin…i clementin…

  1. Frida skriver:

    Oj så vackert! Du är så duktig! :) Ha en god jul! Kram

  2. Vad häftigt! Snygga bilder, och låter vansinnigt gott!

  3. Greger skriver:

    Hej! min mormor gjorde panforte, hon är italienska, jag älskar italienskt godis
    har du testat italiensk nougat, Torrone, som sägs vara något av det svåraste man kan göra…men så fruktansvärt gott…

    http://tazty.se/category.html/Torrone

  4. Mattias skriver:

    Hej!
    Tack för tipset! Jag har aldrig smakat eller bakat Torrone. Låter lagom läskigt när du säger att det är det svåraste man kan göra…haha.

  5. Vardaxlyx skriver:

    Vilka fina bilder du bjuder på denna dag!
    Massa varma kramar till dig!

  6. Helena Ljunggren skriver:

    Jag vill önska dig och de dina en riktigt god jul!

  7. linda binda skriver:

    Har kollat igenom din blogg nu och kan bara säga detta: killen – fan vad begåvad du är! Det är en ren fröjd att kolla på dina grejer. Sluta aldrig baka, snälla du.

    Kudos till dig, kudos. :)

  8. Mattias skriver:

    Men vad snäll du är Linda…Binda…haha. Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>