Ostkakans dag!

Grattis alla sötsaker där ute, idag är det Ostkakans dag! Det står ju så på lappen! Och alla dagar som uppmuntrar till frosseri är bra dagar!

Jag är faktiskt ett stort fan av ostkaka. Vet inte om det var så att ingen annan i familjen gillade det när jag var liten, för jag fick aaaaldrig äta det. Så när jag flyttade hemifrån hade jag en period då jag syndade med Frödinge ostkaka i smyg…med vispad grädde och jordgubbssylt.

Och eftersom jag älskar ostkaka nästan lika mycket som jag älskar den fabulösa Anette Rosvall, så skrek jag ja (med en smiley i mejlet) när de frågade om de fick skicka en liten kaka till mig. Anette har nämligen tagit fram lite nya desserter med ostkakan som grund. Det här är en ”Snabb ostkaka-mazarin med päron och pistagenötter”. Helt brutalt god. Men eftersom min sambo fyller år i dag så sparade jag hälften av kakan till honom…men det tog emot. Klicka här för samtliga recept.

Snabb ostkaka-mazarin med päron och pistagenötter

Underbar smakkombination med pistage, mandel och päron som lyxar till fikat eller afternoon tea-bjudningen

1 st Frödinge ostkaka 600 g

Fyllning:
75 g smält smör
125 g finriven mandelmassa
saften från en halv citron och lite rasp från skalet
1/4 dl socker
1 ägg
4-5 skalade och skivade/klyftade päron
1 liten näve hackade pistagenötter

Vaniljgrädden:
2 dl vispad grädde
2 tsk vaniljsocker
2 msk siktat florsocker (eller mer om du gillar krämen lite sötare)
1 äggula

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret, ta av kastrullen från spisplattan, häll ned resten av ingredienserna och rör om ordentligt. Låt fyllningen svalna något. Ta ut ostkakan från kylen, bred över mandelsmeten och tryck ned päronklyftorna snyggt. Ställ in ostkakan i ugnen i cirka 10-15 minuter. Förbered vaniljgrädden under tiden; rör ihop vispad grädde, vaniljsocker och florsocker. Ställ svalt en stund.

Servera ostkaka-mazarinen med vaniljgrädden.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ostkakans dag!

  1. Victoria skriver:

    Åh älskar också ostkaka:)
    Kram från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

  2. jonas skriver:

    funderar på vad en ostkaka egentligen är…ska den inte innehålla nån slags ostmassa eller keso iaf, för att faktiskt vara en ostkaka. tyckte nog att det där snarare var en mandelkaka eller mazarinkaka….

  3. Mattias skriver:

    Mjo, det här är ju mer en mazarinkaka. Men ja, jag förstår vad du menar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>