Omstylingen av småkakor fortsätter…

Den här turen är det ”Marstrandskex” (se bilden nedan), som finns i Sju sorters kakor. Jag gillar de facto att kakan i originalet har ett hål i sig…min fråga är…varför inte 5000 hål!?
Jag ska vara ärlig, min inspiration var små virkade dukar, för om man vill göra något nytt, ska man kopiera något gammalt…haha. Nee, men jag tänkte i mitt huvud att det skulle bli fint…och finare blev det.

Ni kanske ser texten på bilden, annars kommer receptet här

100 gram smör
3,5 dl vetemjöl
2,5 dl potatismjöl
1 tsk hjortronsalt
0,75 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde

Smält smöret och låt det svalna. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt grädden och det smälta smöret. Arbeta ihop till en smidig deg och låt svalna i kyl. Kavla ut tunt och ta ut cirklar med ett kakmått. Jag använde ett med krusad kant. Gör sedan mönster i kakorna, antingen med mini-kakmått eller med kniv. Mina kakmått är köpa på Cordon Bleu i Stockholm.
Grädda i 175 grader i ca 10 min. När de fortfarande är varma, men inte galet heta, så kan du pudra lite florsocker över dem. Då fastnar det och blir galagod dekoration.

Det ser lite ut som snöflingor. Nästa gång ska jag göra modell ännu större, med mindre hål, behöver bara samla på mig lite tålamod först.

Det här inlägget postades i Småkakor. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Omstylingen av småkakor fortsätter…

 1. Karolina skriver:

  Fina :) . Väntar med spänning på de större varianterna.

 2. Ellen skriver:

  åååh sånna marstrandskex brukade alltid min farmor göra på julafton. Så hade hela tjocka släkten tävling om vem som kunde äta närmast hålet utan att kakan gick sönder. ;P Det är en utmaning kan jag lova!

 3. Marie skriver:

  Vilka vackra kakor!

 4. Caroline skriver:

  Oj, så lurigt, de ser ut precis som skivad lotusrot! Men ack så fina… :)

 5. Mattias skriver:

  Jaa! Det var sånna jag tänkte på, glömde bort vad de hette.

 6. Åååå… småkakor kan vara något av det godaste som finns. Kolla gärna in min variant av sju sorters kakor: http://www.annsann.com/2010/03/19/baka-baka-liten-kaka/ Borde ju falla dig i smaken! Eller?

  Blir väldigt glad av din blogg och alla din experiment och ditt nytänkande!

 7. Mattias skriver:

  Ja, älskar det! Bra jobbat! :)

 8. Filippa H. skriver:

  Snygga! Runt jul (jaja. långt tills dess) kan jag tänka mig att de hade varit väldigt fina att hänga upp som pynt i fönstret, eller varför inte på en vägg?

 9. Linda&Ebba skriver:

  Struva goes Lotusrot!

 10. Pingback: Deprimerande | kakorochjag

 11. Amanda skriver:

  Psst.. Det heter hjorthornssalt, inte hjortronsalt, bara så du vet. :) älskar förresten din blogg! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>