Och så var det dags för zzzzzemlor igen… ;)

semla4

Jag brukar alltid gnälla på hur tråkiga svenska bakverk är och hur tokigt allt måste se ut för att jag ska bli nöjd…men ja…det finns ju alltid undantag. Som semlor! Fy faen vad det är gott alltså!
Jag brukar även alltid skämtsamt säga: ”Fråga inte mig om det bästa receptet på semlor…fråga Mia Öhrn!”. Och det stämmer, för Mia kan allt det där med fluffig vetedeg så att jag slipper tänka på det, därför snodde jag även hennes recept rakt av och här kommer det! Efter receptet följer även några varianter som jag gjorde på den klassiska semlan. :)
Jag strök dock pensling med ägg, så jäkla onödigt.

Vegan/allergi: Använd mjölkfritt smör och sojamjölk. Till fyllningen använder du sojagrädde istället för vispgrädde och till ja…vispgrädde använder du Alpros Airy & Creamy (glöm inte att söta den med strösocker och lite vaniljsocker).

Semlor (Recept Mia Öhrn)

Deg till 24 medelstora semlor eller 1 stor semletårta och 60 minisemlor

 • 150 g smör
 • 5 dl mjölk
 • 50 g jäst
 • 1,5 dl strösocker
 • 0,5 tsk salt
 • 2 tsk malen eller stött kardemumma
 • 840 g (14 dl) vetemjöl eller vetemjöl special

Gör så här:

 1. Smält smöret, tillsätt mjölken och ljumma upp blandningen. Smula ner jästen i en degbunke, häll över degspadet och rör tills jästen lösts upp. Blanda de torra ingredienserna och häll allt i degbunken. Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, antingen ca 5 minuter i en köksassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
 2. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 24 jämnstora bitar. Rulla bitarna till runda bullar och lägg dem på två bakplåtspappersklädda plåtar. Den som vill göra semletårta och minisemlor delar degen i två bitar och formar den ena till en enda stor bulle. Platta till bullen lite och lägg den på en bakplåtspappersklädd plåt. Dela resten av degen i 60 små bitar och rulla de till runda små semlor. Låt bullarna jäsa övertäckta på varm plats (exempelvis ovanpå spisen) i minst 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda en plåt i taget i 200 grader i mitten av ugnen tills de blivit gyllenbruna. Mellanstora bullar bakas i ca 10-12 minuter, minisemlor 8-10 minuter och semletårtan bakas i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna.

 

Mandelfyllning (min)

250 g mandelmassa
1 dl vispgrädde

Mixa ihop allt i en matberedare et voila!

semla2

Först gjorde jag en variant där jag gröpte ut lite bulle i mitten och fyllde på med mandelkrämen, sedan spritsade jag ett försök till gräddrosor på toppen.

semla3

På min andra variant spritsade jag in mandelkrämen genom att köra in tyllen i toppen av bullen och pressa in fyllningen. Sedan spritsade jag en liten klick vispgrädde över och toppade med galet kitschiga röda cocktailbär.

semla1

Och avslutningsvis min favorit…kanske inte till utseendet, men till smak. Jag kavlade ut halva degen (det är allt du behöver), skar en rundel, ca 24 cm i diamater, och vek in en kant runt hela. Sen fyllde jag botten av ”pajen” med mandelkrämen och gräddade i ugnen som vanligt. När den hade svalnat något pudrade jag över lite florsocker, strödde över mandelflagor och klickade på grädde.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Och så var det dags för zzzzzemlor igen… ;)

 1. Tanja Simone skriver:

  Semmelpajen var ju helt genial, det måste jag försöka mig på. Tänker det kan vara jättegott att ha ett lager custard under mandelsmeten också… Måste undersökas!

 2. Josefine skriver:

  Jag har heller aldrig förstått varför bakverk ska penslas med ägg, i synnerhet inte de bakverk som ska pudras med florsocker så att man ändå inte ser ytan på bullarna! Semletårtan ser verkligen smarrig ut… För den som är allergisk mot mandel kan jag tipsa om att pumpakärnmassa eller melonkärnmassa också är supergott som ersättning. Mixa bara naturella eller rostade frön (beroende på hur du vill ha massan) med socker eller färska dadlar och använd som fyllning.

 3. Malin skriver:

  Hej
  Mumsigt!
  Såg att du och din blogg var omnämnd i senaste Allt Om Mat, nice. Artikeln kunde gott ha handlat om dig tycker jag :P
  Tack för tipsen om bakböckerna för veganer av Karolina. Min dotter fick ”the lot” i julklapp och nu bakas det för fullt! Hon är inte vegan, men äggallergiker så hon använder mjölkprodukter och det funkar utmärkt. Det jag har smakat är det närmaste ”äggbak” som jag ätit, trots över 20 års försök. Ser fram emot din bok, den lär införlivas i hennes samling!
  Ha det

 4. Nottin skriver:

  är nog lite tråkig vad gäller semlor, kommer nog göra dem som jag alltid gjort. Meeen med det sagt, de med gräddrosorna var jättehäftiga :) det är så kul att se när du tar ett bakverk och vänder på hela grejen. En blir väldigt inspirerad :)

 5. Mia skriver:

  Åh herre guuud den sista (pajen!) måste jag prova baka då jag har möjlighet!
  Jag äääälskar semlor och brukar baka varje år, men i år bor vi utan ugn så jag kan inte baka och det finns inte att köpa färdiga i butik här där vi bor heller. Fuuu, sorgen!

 6. Anna skriver:

  Semlepajen är ju lysande! Bakad mandelmassa är ju sååå gott, måste pröva nästa gång jag har gäster tror jag.

 7. lisa skriver:

  alltid smaskens med en semla! =)

 8. lilla S skriver:

  Rosensemlorna var ju förtjusande! Pajen är dock hädelse och inget annat ;)

 9. C skriver:

  Jag tror att gräddrosorna var något av det vackraste jag sett i bakverksväg.

 10. Shimmy skriver:

  Något tips på bästa glutenfria semelreceptet?

 11. anna.a/eastdecor skriver:

  Jag håller med…semlor är mums!
  Vilken fin blogg du har! Kul att ha hittat hit:)

 12. Mattias skriver:

  Åååh, det har du rätt i! Jag mesade ju lite, men ville vara trogen semlan…haha

 13. Mattias skriver:

  Smart! Tack! Verkligen galet bra idé.

 14. Mattias skriver:

  jaa, såg det. Jättelitet. Hela tidningen borde ha handlar om mig! ;)

  Vad kul! Hon kommer ääälska min bok. :)

 15. Mattias skriver:

  Hjälp! Låter ju som en riktig katastrof! Du får ta igen det nästa år! ;)

 16. Mattias skriver:

  hahaha…hädelse!

 17. Mattias skriver:

  Nope, tyvärr…har faktiskt inte ens försökt, men det finns på min to do-list.

 18. Camilla W skriver:

  Kära tok, jag som ääälskar semlor o lever på det under hela semmelsäsongen (nåja!) blev lite nyfiken på pajen…
  ska degen jäsa två gånger även om det ska bli paj?? Eller va?
  Jag bakar typ aldrig, men frossar mer än gärnai diverse smaskens.
  Din blogg har fått mig att gå upp flera kg enbart genom att titta på bilderna!
  FY dig ;)
  Är fullkomligt frälst.
  Läser dina gamla inlägg när jag inte kan sova så snart är jag ikapp! :)

  Ha en förtjusande första mars!
  Det är VÅR i Skåne! (idag iallafall)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>