Och hur gick det då i Coops tårttävling…


Foto: Bohman-Sjöstrand

Well…jag åkte ut i kvartsfinalen. :) Vann gjorde Karin Högberg med sin moussetårta Tricolor. Om jag är bitter? Nope! Okej, jag är en tävlingsmänniska, så när jag åkte ur pressade jag tänder så hårt att käkbenet knakade. Men det var en superkul tävling och jag gick in för att göra något nytt som ingen annan hade gjort tidigare (låga krav…haha). Och jag är supernöjd med min galet goda tårta och speciellt när den är så fin som på bilden ovan.

Och kära medborgare, gå aldrig in för att tillfredsställa andra eller försöka att skapa något som ni tror att de ska gilla. Kör på er egen grej så blir det mycket roligare!  Här kommer receptet för er som vill testa min chokladbomb i sommar:

Tant Gredelin

400 gram vit choklad

Tårtbotten
100 gram smör, rumstempererat
100 gram strösocker
2 ägg
rivet skal och saft från en halv lime
0,5 dl koncentrerad flädersaft
100 gram vetemjöl
0,5 tsk bakpulver

Ganache pimpad med pekannötter
200 gram mörk choklad, 70%
1,5 dl vispgrädde
25 gram smör
150 gram pekannötter, rostade

Björnbärs- och violmousse
500 gram björnbär, frysta (ca 5-6 dl)
0,5 dl strösocker

1,5 dl grekisk yoghurt
4,5 dl vispgrädde
1 dl strösocker
2 tsk violessens (finns bla. på Essencefabriken i Stockholm, eller att beställa online från tex. www.strosselannat.se
3 gelatinblad

Dekoration
Björnbär, färska eller tinade
Violer

Redskap
Sockerkaksform i silikon
Min form är på 2,5 liter och
med en diameter på 22 cm Kökstermometer

Du behöver inte temperera den vita chokladen, tårtan blir galet fin ändå. Dock så blir chokladen blankare och den får ett härligare “knäck” i sig när du biter i den.

Temperering: Hacka den vita chokladen fint. Smält hälften i ett vattenbad tills den når 40 grader. Här behövs en kökstermometer. Ta sedan skålen från vattenbadet och blanda ner resterande hackad choklad. Rör om tills blandningen når 25 grader. Sätt tillbaka chokladen över vattenbad och fortsätt att röra tills den kommer upp till 29 grader. Nu är den klar!

Pensla insidan av silikonformen med hälften av chokladen. Försök att täcka så jämt som möjligt. Ställ in formen i kylen så att chokladen får sätta sig och pensla sedan på resten. Fokusera lite extra på de områden som du ser har ett tunnare lager. Ställ åter formen i kylen medan du fortsätter med fyllningen.

Tårtbotten: Smöra och mjöla en springform med lika stor, eller större, diameter som din sockerkaksform i silikon. Rör det rumstempererade smöret krämigt tillsammans med strösockret. Blanda ner ett ägg i taget. Tillsätt sedan rivet skal och saft från en halv lime, samt flädersaften. Det kommer att se ut som att smeten har skurit sig, men det löser sig! Rör nu ner vetemjölet och blanda runt tills du har fått en jämn smet. Fyll springformen med smeten och grädda i 175 grader i ca 25 minuter. Den ska vara torr i mitten och kommer inte att få jättemycket färg. Ta ut och låt svalna.

Ganache pimpad med pekannötter: Om pekannötterna inte är rostade så gör du det i en torr, het, stekpanna. Var försiktig så att de inte bränns. Hacka sedan nötterna grovt. Hacka den mörka chokladen fint. Koka upp grädden i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och tillsätt den hackade chokladen. Rör om tills den har smält och blanda sedan ner smöret. När allt har blivit en sammetslen, nästan overkligt god, choklad- ganache vänder du ner de hackade pekannötterna. Låt eventuellt allt svalna något innan du häller ner det i botten av chokladformen. Detta så att den vita chokladen inte smälter.

Björnbärs- och violmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm björnbären med 0,5 dl strösocker i en kastrull. Låt puttra på tills björnbären har bör- jat mosa till sig och sockret har löst sig. Sätt en sil över en skål och pressa se- dan björnbären genom silen med hjälp av en sked. Detta för att få bort kärnorna. Vispa grekisk yoghurt, vispgrädde, strösocker och violessens fast och fluffigt i en bunke. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma björnbärspurén så att de smälter. Vänd sedan ner purén i det vispade yoghurt- och gräddfluffet. Häll ner moussen i chokladformen, över ganachen med pekannötter. Jämna till ytan med en slickepott.

Ta fram den avsvalnade tårtbotten och skär ut ett hål i mitten, så att den pas- sar ner i formen. Skär eventuellt till kanterna om bottnen är för stor. Lägg tårt- botten över moussen och plasta in (Bild 4). Låt stå i kylen i minst en timme.

Nu är det bara att vända upp tårtan på ett serveringsfat och sedan försiktigt vika upp silikonformen och dra loss.

Fyll hålrummet i mitten med färska eller tinade björnbär och dekorera med färska violer eller i värsta fall några andra lila blommor. Violer växer för överigt i skuggrika partier, så ut på jakt och leta.

Tips: Vid servering krävs en vass kniv, en tårtspade kommer du inte långt med! :)

Och just ja, allt började faktiskt med en mörk chokladbomb i samma stil. :)

Fylld med både vit- och mörk chokladmousse. Dock ingen botten, men en hög chokladdoppade jordgubbar.

Det här inlägget postades i Tävlingar. Bokmärk permalänken.

26 kommentarer till Och hur gick det då i Coops tårttävling…

  1. Din tårta låter allt supergod :-)

  2. Mattias skriver:

    Det är den också! :)

  3. Jenny skriver:

    Äsch då, din tårta ser helt underbar ut! Jag är fullkomligt kär i din blogg också, du är gryyyyyyym.

  4. Christine skriver:

    Tycker din tårta var superfin!

  5. Sabina skriver:

    Låter jätte gott

  6. Madde skriver:

    Ja, den där som vann, blir man säkert inte fysiskt illamående av att äta, men jag tycker ändå din var bäst. Nytt mattips i Malmö; Spoonery. Urgoda rätter, långkok och himmagjort. Klem

  7. Nathalie skriver:

    Måste man ha silikonform eller kan man ta en som är utan silikon

  8. Mattias skriver:

    Ja, tror det blir svårt annars. Men de kostar inte alls jättemycket och går som sagt att använda till sockerkaka också. :)

  9. Vicki skriver:

    ååh Vilka härliga bilder .. Ser helt galet gott ut !! Det här måste jag pröva om jag kan få tag i björnbär :) Trevlig helg!

  10. Mattias skriver:

    Jag använde mig av frysta, blir nästan godare! :)

  11. Emma skriver:

    Hej! Jag undrar om du vet varifrån det gröna fina tårtfatet är som din tårta står på? Mycket imponerad av tårtan och skulle vilja göra något liknande. Handen på hjärtat, är det svårt för någon som bara bakar för det är kul hemma och inte är proffs? Sen måste jag också fråga om all ”fyllning” är gjord utan ugn? Annars hade det väl inte funkat med den vita chokladutsidan?

  12. Mattias skriver:

    Hej!
    Jag har ingen aning om var fatet kommer från. Det är Coop som hittade det och tog bilden. Nee, den är superenkel! Jag är inte proffs, jag är bara ett glatt kakmonster. :)

    Botten är ju bakad och avsvalnad, sen fyller jag ju ”chokladskalet” med fyllningen som en pralin. Så mjo, saker kan ha varit tillagade i ugn, så länge de har svalnat av innan du fyller chokladformen.

  13. Din moussetårta låter grymt god måste jag säga – oavsett vilken plats i tävlingen den kom på! Och så sjukt snygg! Verkligen en tårta man imponerar med :)

  14. Emma skriver:

    forts fr. ovan… Jo, men hur får du då i den bakade botten i den nya (som är penslad med choklad)? Jag bara tänker mig att det är svårt att få det att passa perfekt igen men det kanske bara är inbillning? Sen en sak till, du menar alltså att chokladen inte spricker lätt när du tar ut den ur formen? För det ser verkligen så ut. Hur tjockt med choklad?
    Många frågor, men den ser verkligen läcker ut!
    Tack på förhand!

  15. Mattias skriver:

    Hej igen! Jag hade en tårtbotten med nästan samma diameter som
    sockerkaksformen, men behövde ändå skära av lite från kanterna för att den skulle passa.
    Nope, silikonformen är bara att dra av. Man ser ganska tydligt villans delar av formen som är täckta med chokladen. Behöver inte vara galet tjockt. Sen är det bara att dra av formen. Eftersom allt har stått i kylen så är chokladen hård.

  16. Veronica skriver:

    Jag tycker du är superduktig och vilka verk du gör!! Fortsätt så!

  17. Vardagsfröjd skriver:

    Åh, precis en sådan sockerkaksform har jag! Har aldrig begripit mig på vilka fördelar den har jämfört med en ”vanlig”, men nu ska den användas minsann! Tack för all rolig inspiration!!!

  18. sofia skriver:

    Alltså, visst att bomben med vit choklad ser god ut, men den på slutet med mörk choklad vill jag gärna ha receptet på! Tänkte ge mig på den till midsommar. Tack för en grymt inspirerande blogg, kan ge tips på busenkel chokladmousse: smält choklad av god kvalité över vattenbad, låt svalna något, rör i Saltå kvarns olivolja med mandarin efter smak, vispa ett paket alprosoya airy & creamy. Vänd ihop allt. Supergott!

  19. Ida skriver:

    Ser så jäkla gott du!! Vad duktig du är.. den här bloggen kommer jag verkligen att fortsätta följa och självklart tipsa vidare till folk! :D

  20. Mattias skriver:

    Åh, tack för tipset! Satt faktiskt precis och letade mousserecept inför en kommande tårta! :)

    Det var inget speciellt, tror nääästan att jag köpte pulvermousse. Var mest för att testa idéen med chokladskalet. :)

  21. Mattias skriver:

    Yeeey…tack!

  22. Mattias skriver:

    Haha…eller hur!? Den är ju inte bättre för att baka sockerkaka i i alla fall.

  23. Mattias skriver:

    Borde funka med vilken saft som helst. Eller vatten…eller mjölk. Kör på en browniebotten. Jag testade med det också faktiskt, blev sjukt gott.

  24. Victoria skriver:

    Hej!
    Jag la min röst på dig och blev sjuk besviken på att du inte tog hem tävlingen! Mer fantasifylld underbar tårta kan man ju inte hitta. 3 olika mousefyllningar, snilleblixt, nja aningen trist tyvärr men men du får ge ut en bok!
    Den kommer inhandlas :)

  25. Christer skriver:

    Kul med en så bra och inspirerande blogg som din.

    Jag har en fråga om tempereringen av den mörka chokladen. Är det samma temperaturer som för den vita? Jag planerar att göra min version av pralintårtan till min egen födelsedag till helgen och är mer förtjust i mörk choklad än vit.

  26. Mattias skriver:

    Hej! Kolla in Mia Öhrns Tempereringsfanskap, där finns allt och lite till om temperering. :)
    http://miaohrn.wordpress.com/2010/10/19/tempereringsfanskapet/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>