Nya hysteriska programmet ”Historieätarna” och ett litet snack med Lotta Lundgren och Erik Haag

Okej, jag vet inte vart ska börja, allt är lite suddigt i kanterna som ett dåligt bakat pajskal. SVT ringde och frågade mig om jag ville träffa Lotta Lundgren och Erik Haak och prata lite om deras nya program Historieätarna.
”Jag har inte en matblogg”, var mitt stressade och helt logiska svar.
Sen insåg jag hur otroligt idiotiskt svar det var. Lotta Lundgren, kvinnan som råkar besitta alla de egenskaper som jag desperat letar efter: Vältalig, snygg, rolig, smart och tokig. Jag har kommit över några av dem, men avslöjar inte vilka för er.
Och Erik Haag. När jag var 10 år stirrade jag mig döv och blind på sommarlovsmorgon. Där var Erik Haag. Kan ni förstå vilken explosion som skedde i mitt huvud av blotta tanken av att få träffa dem?

Så för att sälja in programmet som tack för dejten med Lotta och Erik så måste jag informera er om att Historieätarna sparkar igång på SVT1, nu på torsdag den 15 november kl 21.00.

Men först till programmet. Jag fick lyxen att se det första avsnittet av Historieätarna, vilket jag precis har gjort…och jag…kissade…på mig. Alltså, jag kissade inte på mig på riktigt, men nästan. Det rann inte eller så, men jag var ett spontanskratt därifrån. Helt jävla hysteriskt program! På ett bra sett! Lotta och Erik ”reser” runt till olika tidsepoker. De klär sig som man gjorde då, lever som man gjorde då och framförallt äter som man gjorde då. Medverkar gör även Björn Gustafsson, Fredrik Lindström och en massa experter och kända personer som berättar om allt möjligt.

De olika tidsepokerna som besöks är:
1650, 1750, 1890, 1920, 1940 och 1970.

Alltså…i första avsnittet käkar Erik ett kokt tupphuvud. Inte Fear Factor eller dum gymnasienollning, han käkar det därför att det var sådant man gjorde på 1600-talet. Som 2012 års chicken nugget.

Men nu till intervjun. Jag mötte mina två skapare på Bistro Rigoletto. Jag försökte se säker ut, men inombords var jag dallrig som majsenakrämen längst ner i det här inlägget.

Så, berätta lite om Historieätarna. Var ligger fokuset?
Lotta:
Vi har mest fokus på den samhällsklass som hade råd att göra som de ville. De som kunde fundera på mode och hur de vill äta. De fattigast försökte ju bara att överleva.
Erik: Hade man gjort det nu så hade vi varit hemma hos Laila Bagge och Niclas Wahlgren. Det är vårt avantgarde.
Lotta: Det är de som kan bestämma vad de vill ha just nu…
Erik: Löshår…
Lotta: Hur ska det se ut hemma…
Erik: Svart och vitt…
Lotta: (haha)
(Jag vet, det har nästan inget med programmet att göra, men jag gillar alla skämt på bekostnad av Bagge och Wahlgren).

I första programmet besöker ni 1600-talet, vad var bäst och sämst med den tiden?
Lotta: Det bästa var att det fanns en mall och en ram för hur man skulle bete sig i alla sammanhang. Det var också det sämsta.
Erik: Det bästa var att det var att man drack genomgående öl. Från frukost och framåt.
Det sämsta var att man blev väldigt kissnödigt.

Vilken tidsperiod gillade ni mest?
Lotta: Alla…faktiskt. Det trodde jag inte före.

Vad har varit godast?
Lotta: Härsket smör under 1600-talet. Och den torkade ankan!
Erik: Ja, och fläsk var väldigt gott.

Längtar ni tillbaka till någon tidsperiod?
Erik: Alltså, när vi la upp 70-talsmaten på ett bord så skrattade vi. Vad kommer man tänka om mat från 2012? Vi kommer förmodligen att bli förbannade på hur barnsligt oansvarigt vi lever. Vi äter på ett sätt som inte är hållbart om alla skulle göra det. På det sättet är alla epoker vi har besökt vettigare än vår.
Lotta: Jag har saknat lite av det kollektivistiska. Jag vet inte om jag tycker det är så bra när man tänker ”Jag ska ha ett bra dagis till min unge”, istället för att ”vi ska ha”. Och jag kan sakna tanken på att göra saker i grupp, trots att jag aldrig har känt mig som en gruppmänniska.

Berätta lite om bakverken!
Lotta: Ett tips från 1700-talet är att byta ut smör mot märg. Det kan du prova! Blir en lite mer djurisk smak på din smördeg.

Har Sverige varit kul rent historiskt om man ser till bakverk?
Lotta: Absolut, vi har till och med gjort bakverk där det har hoppat ur djur. Det är en typisk 1600-tals rätt. Det var som dåtidens bio, teater och Ladies Night samtidigt.
Erik: Under beredskapstiden var själva crescendot när vi fick smyga undan och äta en riktig gräddtårta. Det var det människan efter ransoneringstiden längtade mest efter.
Lotta: Det var väldigt speciellt eftersom det var en botten som var fruktansvärt tung och kompakt. Sen var det bara grädde på och hackade nötter. Så då försöker man förstå hur det kan ha blivit så stort, man måste ju verkligen ha älskar det vita mjölet och äkta smör. Det måste ha varit så sensationellt då.

Så se nu till att titta på Historieätarna på SVT1, nu på torsdag kl 21.00!

 

Och när man kollar på tv behöver man ju något att snaska på. Min äldsta bok är inte direkt från 1600-talet, men från 1938. Prinsessornas kokbok närmare bestämt. Så jag tänkte bjuda på en snabb och galet enkel dessert kallad Majsenakräm. Lite historieätande från min sida.

Majsenakräm (6 port.)

8 dl. god mjölk
3 msk. socker
6 msk. majsena
2 äggulor
rivet citronskal
6 bittermandlar
Garnering: gelé

Alla ingredienser blandas i en nickel- eller kopparkastrull och vispas över elden, tills krämen sjuder, då den genast tages av elden. Krämen slås upp i små vattensköljda koppar, som få stå på kallt ställe 3-4 tim. När rätten skall serveras, lossas krämen runt kanten med en spetsig kniv och slås upp. På ett runt fat hälles röd saftsås, i vilken krämen ställes. Rött vinbärsgelé röres, tills det blir klimpfritt, då det lägges i en liten styv pappersstrut och krämen garneras därmed. Eller också garneras krämen med persikor eller aprikoser, inkokta eller torkade. De senare får ligga i vatten 10-12 tim. och sedan väl rinna av.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Nya hysteriska programmet ”Historieätarna” och ett litet snack med Lotta Lundgren och Erik Haag

 1. lilla S skriver:

  Oj, ja det verkar riktigt jäkla bra, särskilt med tanke på hur bra Landet brunsås var!

 2. Åh vad jag är avis på dig! Programmet var verkligen hysteriskt och jag är SÅ glad att nutiden bjuder på lite fler vegetariska alternativ så man slipper äta griskultingar, grodor och hela duvor… i paj… Trevlig helg!:)

 3. Mattias skriver:

  haha…jaaa, så brutalt. Fick ont i magen bara av att se på allt kött. :)
  Ha det bäääst!

 4. Peter skriver:

  Detta är oslagbart! Lärorikt o hysteriskt roligt.Erik o Lotta är så underbara i sina roller. PS Varning för skrattkramp!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>