Nationaldagsbakelsen i en något roligare kostym ;)

nationaldagen2a

Här är en Nationaldagsbakelse. Förra året var första gången jag någonsin åt en ”Nationaldagsbakelse”. Har aldrig riktigt förstått varför man firar Nationaldagen, men är det ett bakverk med i bilden så ställer jag inte så många frågor. Tillbaka till bakverket! Som smakar…ja…mandelmassa. Och ser jäkligt tråkig ut. Alltså, missförstå mig rätt, jag älskar mandelmassa (även förra blogginlägget var märkligt nog också en mazarinkaka ;) ). Men ja…lite skojigare kan det ju se ut. Eller vad tycker du?

nationaldagen1a

Nu gjorde jag inget heltokigt. Jag menar, det måste ju fortfarande vara jordgubbar på toppen…och att pensla allt med guld igen känns sååå Bake My Day 2012. :) Men jag körde på några blommor av jordgubbar och hoppas att det lockar fram i alla fall ett leende hos mina gäster. :)

Originalreceptet hittar du här.
Nedan finner du min mjölk- och äggfri variant.

 

Nationaldagsbakelse (vegan), 6 st

200 g mandelmassa
50 g mjölkfritt smör
2 msk sojagrädde (eller havregrädde)…eller mandelmjölk, sojamjölk, havremjölk…
½ dl maizena
½ dl vetemjöl

Täcke
100 g mandelmassa
2 msk apelsinlikör eller färskpressad apelsinsaft

Tillbehör
jordgubbar

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra formen och tryck ner ett bakplåtspapper i formen. Smöret är där för att hålla pappret på plats. Mixa ihop mandelmassa, smör, sojagrädde, maizena och vetemjöl i en matberedare. Det ska bli en slät massa. Bred sedan ut smeten i formen och grädda i 20-30 minuter. Den ska ha fått liiite färg och blivit hyfsat fast. Ta ut och låt svalna.

Täcke. Mixa ihop mandelmassa och apelsinlikören (eller saften) i en matberedare. Bred över kakan. Dela nu allt i 6 bitar. Toppa varje bit med färska jordgubbar och din Nationaldagsbakelse är klar! :)

nationaldagen3a

Jag började med att lägga små jordgubbshalvor runt om. Sedan skar jag en jordgubbe som en stjärna och satte i mitten, för att avslutningsvis sticka in några jordgubbsskivor runt om. Och just ja, jag hällde ner några gula strösselkulor i mitten av ”blomman”. :)

nationaldagen4a

På några skar jag snitt som en stjärna och vecklade ut jordgubbarna. Glöm inte gult strössel så att de verkligen ser ut som blommor. :)

Det här inlägget postades i Allergibak och vegan, Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Nationaldagsbakelsen i en något roligare kostym ;)

  1. Pingback: Nationaldagsbakelse | astmaochallergiforeningenlulea

  2. Anette skriver:

    Kul blogg med jättefina bilder och tips. Kolla gärna min blogg är nybörjare men tycker det är jätteroligt nu när jag kommit igång /Anette

  3. Emma skriver:

    Ja det där skulle man allt prova på. Superfina både bakverk och bilder!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>