När jag inte uppfinner hjulet…

På bloggen försöker jag alltid att uppfinna hjulet, eller i alla fall uppdatera det. Så när folk kommer hem till mig och Jonas på middag förväntar de sig alltid nån jäkla cirkusshow…vilket sällan händer. För att inte säga aldrig. Det är nämligen då jag brukar ta chansen att dyka ner i någon av alla de kok- och bakböcker som jag köper men aldrig lyckas använda. Som igår när min vän Emma var här och jag bjöd på min absoluta favorit, pizzan med fänkålskorv från Pizza Mozza, och till efterrätt blev det David Lebovitz rödvins- och hallonsorbet med skumpa och chouquetter.

Den sistnämnda kombinationen har jag drömt om sen jag såg den här videon med David. Hade jag inte haft Jonas så hade jag packat mina väskor, begett mig till Paris, och stalkat stackaren som besatt.

Låt oss börja med sorbeten som på riktigt kan vara det godaste jag har smakat. Topp 10 iaf. Och då gillar jag varken rödvin eller sorbet. Trodde i alla fall inte det. Den här smakbomben är dock helt oväntat fabulös och skrämmande beroendeframkallande. Du behöver inte en glassmaskin för att göra sorbet, men ja, den blir lite fluffigare och finare.

Rödvins- och hallonsorbet (David Lebovitz)

200 strösocker
180 ml vatten
750 ml rödvin
400 gram hallon

Koka upp strösocker, vatten och rödvin i en kastrull. Låt sjuda i en minut och ställ sedan åt sidan. Ploppa ner hallonen och låt blandningen stå och dra i en timme. Sätt en sil över en bunke eller bringare och sila genom koket. Pressa ut så mycket saft som möjligt ur hallonen och ställ sedan in bunken/bringaren i kylen. Låt stå tills det är riktigt kallt och kör sedan i en glassmaskin tills den är klar. Alternativt ställ in i frysen och rör om med en gaffel lite då och då.

Chouquetter är perfekta inför beach 2012 eftersom de i princip bara innehåller luft (och ägg, smör, mjöl, mjölk, socker och salt ;) ) Receptet hittar du här, bara att ta bort saffran i smeten.

Sorbeten är skitgod som den är, men i ett glas med lite mousserat vin är den oslagbar!

Det är lite kul att det inte går en enda dag utan att jag tänker på Paris, speciellt med tanke på att den här killen inte bara kommer och bor i Paris…han älskar Sverige på samma omvända sätt.
Jean-Marie Potiez har nämligen släppt en bok i Frankrike…med svensk mat. Hur kul är inte det? Och här står vi och slavar med smörsåser och gasolbrännare medan de drömmer laxpudding och kanelbullar.

 

Förutom svensk mat har Jean-Marie även skrivit böcker om det svenskaste av svenskt: ABBA. Och då pratar jag inte sill i burk utan gruppen. Lite fun facts i schlagertider. :)

Det här inlägget postades i Inspiration. Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till När jag inte uppfinner hjulet…

  1. Jean-Marie Potiez skriver:

    Hej Mattias,
    Tusen tack för hyllningen till min bok! Oh ja, jag älskar Sverige, ABBA, svensk musik och mat!!! By the way, grattis för segern i Eurovision Festival!!! Hälsningar från Paris, Jean-Marie

  2. Mattias skriver:

    haha…tack tack! Hoppas att boken säljer riktigt bra nu! :)

  3. Jean-Marie Potiez skriver:

    Ja, det är bara början men det går jättebra!

  4. Johanna skriver:

    Är det en saffranspannkaka med salmbärssylt man ser där uppe till höger? Den klassikern är väl nåt du kan bygga om till nåt oväntat, Mattias?

  5. Mattias skriver:

    Jupp, det är det och hmmm, intressant idé. Det har du helt rätt i!

  6. Madde skriver:

    Puh, blir alltid så orolig när det går några dagar mellan inläggen ;) Förutom dina fina bilder och recept, blir jag glad av sättet du skriver på. Går alltid in här och ofta till arkivet, för att få le lite. Idag pizza på Di Penco. VMH Malmöbo

  7. Madde skriver:

    MVH ska det givetvis stå!

  8. Fido skriver:

    När ska du sluta äta kött, Matte?

  9. Mattias skriver:

    Mäh, åt inget kött idag! Har fem köttfria dagar i veckan jue! Och den där jäkla fänkålskorven är sjuuuukt god. Har dock redan planerat att göra en veganish version.

  10. Mattias skriver:

    Tack tack tack!

    Btw. Är Di Penco så fantastiskt som alla säger?

  11. Madde skriver:

    Faktiskt är Di Penco precis så bra som alla säger. Bara just inte idag tyvärr, då de gjort något märkligt med Parman, typ tappat den i saltkaret eller något. Men vad/ hur de gör med t ex Karljohansvamparna är ett mysterium, de är alltid alldeles delikata. Bjöd ma och pa på middag där, premiär för dem och deras pizza respektive pasta var delikat. Sen är personalen mycket trevlig också, uppmärksamma och personliga i bemötandet, så JA, nästa gång du är på himmaplan, tycker jag det är värt ett besök. Deras lilla Deli är inte heller så dum, det är bara priserna som är det… :)

  12. Mattias skriver:

    ahaaa…jävla parma. Absolut, ska boka bord snarast. Älskar ju pasta och allt jag inte borde äta. :)

  13. tina skriver:

    Vilka härliga foton här inne, bilder att bli glad av!

  14. Fido skriver:

    Bra Matte! Glad jag blir!

  15. Pingback: Födelsedagsmiddag med bubbel och chokladtårta!!! |

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>