Mörka chokladkakor med rödvin och ett flammande äggskal

vinkaka2

Visst lever det en pyroman i oss alla? I alla fall när det gäller bakning då jag älskar både bränt socker, bränd maräng och nu även flammande äggskal. Visst ser det sjukt läckert ut? Nästan lite för snyggt. Jag stod bredvid och skämdes över hur fantastiskt effektfullt det var. :)

vinkaka1

Allt började med att jag fick en flaska röd SomeZin Zinfandel skickad till mig. Galet populärt ute i landet, men eftersom jag normalt inte är en rödvinsdrickar har det tyvärr gått mig förbi. Sån tur jag har som får testa nu då! Vinet har inslag av bland annat jordgubbar, vanilj, mörk choklad och kryddor. Är jag den enda som börjar tänka på efterrätt? ;)

Självklart blev det en mööörk chokladkaka med SomeZin Zinfandel. Allt toppades med en chokladfrosting och dekorationen på toppen som bestod av målade äggskal, satta i eld. Och hörru, det blev jättegott! Rödvinet gav ett extra djup till bakverket och passade ruskigt bra ihop med chokladen. Jag är helt enkelt alldeles för dålig på att använda vin och annan sprit i bakverk. Skärpning på mig!

SomeZin Zinfandel passade inte bara I bakverket, utan även TILL. En flaska SomeZin Zinfandel är 89 kr.

Men nu till receptet!

vinkaka7

Mörk chokladkaka med rödvin och flammande äggskal (12 st)


Mörk chokladkaka med rödvin

50 g mörk choklad
2 dl muscovadosocker
75 g smör, rumstempererat
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
0,5 tsk kanel
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
en nypa salt
1 dl rödvin, SomeZin Zinfandel
1 dl mjölk

Chokladfrosting
100 g smör, rumstempererat
4,5 dl florsocker
3 msk kakao
3 msk mjölk

Chokladkaka. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka den mörka chokladen och smält den försiktigt i micron eller över ett vattenbad. Ställ åt sidan. Vispa muscovadosocker och smör riktigt krämigt. Tillsätt ett ägg i taget under ständigt vispande. Sikta ner de torra ingredienserna och blanda in i äggsmeten. Tillsätt nu rödvin, mjölk och smält choklad och blanda ihop till en smidig smet. Skeda ner i en muffinsplåt (jag använde mig av en glasskopa, perfekt mängd varje gång). Grädda i 12-14 minuter. De ska fortfarande vara lite kladdiga.

Chokladfrosting. Vispa smöret riktigt krämigt. Vispa sedan ner lite florsocker i taget, sedan kakao och mjölken. Vispa på tills du har fått en härligt krämig, lätt fluffig frosting. Fyll en spritspåse med frostingen och spritsa på chokladkakorna. Det går även att bre på den med en kniv.

vinkaka3Kläck några ägg (kom på nåt skoj att baka av äggen), skölj och torka ur skalen. Placera en äggskalshalva på toppen av varje chokladkaka, fyll på med lite vodka eller annan starksprit och tänd på!

Om du vill göra skalen extra fina så kan du göra som jag…måla dem! Jag använde mig av pensel och svart akrylfärg, men har du en bra tuschpenna så funkar det också bra. :)

 

Det här inlägget postades i Inspiration, Kakor och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Mörka chokladkakor med rödvin och ett flammande äggskal

  1. Elin skriver:

    Vilken härlig idé! Jag råkar nämligen vara en av alla svenskar som har fattat tycke för just det här vinet:) Att baka med öl, konjak, rom osv känns helt rätt, men vin. Hmm, jag blir nyfiken och plötsligt känns det så rätt. Vin och choklad är en självklarhet, hur kan detta gått mig förbi? Det måste få sjunka in, när det väl gjort det då är jag redo. Då ska jag baka, baka med vin.

    Tack för en fin blogg, och din spalt i BAKA!
    /Elin

  2. Josefine skriver:

    Med tanke på att choklad är något av det godaste som finns och att Zinfandel är min favoritdruva låter det här mycket lovande.

  3. Mattias skriver:

    haha…åååh, jaaa! Baka baka! Jag är aldrig rädd för att misslyckas, då är det bara att ge bort det till grannarna. Men de här…de åt jag själv. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>