Mördegsporslin…vad annars!? ;)

kaka2

Ni som har läst min blogg ett tag kanske vet att jag har en liten förkärlek till mördeg. Man kan ju göra allt med den! Så…ja…varför inte göra en serie porslin…i mördeg! Idén kom av att berget av disk i mitt kök har vuxit till astronomiska höjder och jag ville finna ett sätt att slippa disk. Så ja, varför inte bara äta upp den!? Självklart kan du servera vad du vill på ditt nya porslin, men jag kom enkelt undan med färska jordgubbar och vispad grädde. :)

kaka7

Vegan/Allergi: Använd mjölkfritt smör och Alpro Airy & Creamy om du vill ersätta vispgrädden.


Mördeg
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
en nypa salt
100 g smör
2 msk vatten

röd karamellfärg

Mördeg. Skär smöret i små tärningar. Släng ner vetemjöl, strösocker, salt och smör i en bunke och nyp ihop med fingrarna. Du kan även mixa ihop allt i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta tills du får en smidig deg. Låt vila i kylen i 30 minuter.

Kavla nu ut degen hyfsat tunt. Skär ut en rundel och lägg på en upp och nedvänd tallrik. Skär ut en mindre rundel och tryck ner över ett litet glas eller kopp. Skär avslutningsvis ut en skedformad bit som du sedan lägger i en sked. På så sätt håller de formen. Grädda allt i 175 grader tills de får fin färg men inte blir allt för mörka. Ha koll, skeden tar kanske 6 minuter och resten 10-12 minuter. :) Ta ut och låt svalna. Måla sedan vackra mönster med röd karamellfärg och en pensel.

kaka1

Nom nom nom…

kaka3

Det här inlägget postades i Allergibak och vegan, Kakor. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Mördegsporslin…vad annars!? ;)

 1. Lena skriver:

  Himmel så fint!!

 2. Nora skriver:

  Wooaah, det här är bara för mycket. Varför kom inte jag på det?

 3. Trollmamma skriver:

  Men vilken kul idé! Kanske tar jag efter den nån gång framöver, vore ju buskul till jobbfika eller barnkalas eller nåt sånt.

 4. Zorina skriver:

  Häftig idé – ja!
  MEN hur i h-vete fick du av dem från grejerna?
  Två skedar klarade jag av att rädda av 6 ingen tallrik av tre och inget glas! Nu sitter jag och surar istället och fikar smulor och te. Smulorna är dock jättegoda.

 5. Mattias skriver:

  hahaha…eller hur!?

 6. Mattias skriver:

  Vaaa!? Jag hade inga problem alls. Märkligt. Tror tricket är att låta de svalna helt innan man försiktigt försöker lossa dem. Glasen bara ploppade av, skedarna vände jag upp men tallrikarna fick jag loss med hjälp av en kniv.

 7. Mia skriver:

  Det är så finurligt och smart så jag dör lite!
  Måste testa detta då jag har tillgång till ugn hemma i Sverige igen…

 8. Carina skriver:

  Åh vad fint!
  Du! Jag har en liten fråga till min bakguru! :) Jag skall ha kalas på söndag och tänkte ha en kakbuffé med lite smått och gott samt tårta. Och då till min fråga. Jag är så otroligt sugen på att ha en tårta med lemoncurd i men känner mig fruktansvärt osäker på vad lemoncurden kan passa till för andra smaker? Tänkte baka en vanlig enkel sockerkaksbotten och utsidan skall spritsas med ljusrosa rosor. Jag var lite sugen på att spritsa några chokladrosor på toppen då jag tycker att brunt och rosa kan vara fint ihop men får nog skippa den idén nu när jag är så himla sugen på lemoncurden.Eller skall man ha en liten Charlotte Russe tårta på buffén som innehåller lemoncurdmousse? Eller skär det sig tro? ELLER skall jag göra små söta mördegsskålar som du gjort och fylla dem med lemoncurdmousse? Eller det kanske skär sig det med? Jag är sååå förvirrad! Vet inte vart jag skall vända mig =/

  Ha en fin kväll!

  Mvh/ Carina

 9. Mattias skriver:

  haha….aaaah! Jag gillar ju Charlotte Russe, även om jag aldrig har gjort det. Har dock blivit bjuden på det och det är en fantastiskt festlig sak att bjuda på. :) Var inte så orolig för att det skär sig, men jag skulle nog inte para det med choklad. Para ihop den med färska bär om du hittar. Eller frysta också för den delen. Gillar även kokos till. :)

 10. Mattias skriver:

  Åh, eller en Pavlova! Gigantisk marängtårta med vispad grädde och lemon curd, eller lemoncurd mousse! :)

 11. Susan Hendra-Rundqvist skriver:

  Vilken fiffigt ide!!! Smart! Hatten av! :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>