Mitt bidrag till Coops tävling Tårta vs. Tårta är en gigantisk vit chokladpralin!

Jepp, ni ser rätt. Jag tog fram den inre tanten i mig och skapade den mest gulliga, lulliga, drömska, sockersöta, avundsvärda chokladbomben sen Leila Lindholm först syntes i tv-rutan. Det är inte för inget som min skapelse heter ”Tant Gredelin”. Why? Det är ju mitt bidrag till Coops tävling som ska utse Sveriges bästa tårta 2012.

Som ni vet så kan jag inte vara vanlig ens när jag borde vara det. Jag har dessutom aldrig använt min sockerkaksform i silikon…förrän nu…och till något helt annat än sockerkaka. ;)

Den hjälpte mig nämligen att skapa detta chokladtäckta monster. En gigantisk pralin med allt som är gott: Fläder och limebotten, björnbärs- och violmousse, chokladganache med pekannötter och galet mycket vit choklad. Receptet hittar du här!

Tricket är att pensla chokladen på insidan av silikonformen så att du får ett hårt skal. Sedan är det bara att fylla på med allt gott du har till hands och POOF så har du den mest idérika tårtan på länge. Okej, nu har jag slut på superlativen, men jag älskar faktiskt den. En av de bästa idéerna som har producerats under mina sömnlösa nätter. :)

Jag fick idén till violen efter en galet god violmacaron från Patisserie Ambiance i Malmö. Den väckte barndomsminnen jag inte visst att jag hade, och allt på grund av en liten blomma jag knappt visste fanns.

Fördelen med björnbär, förutom att de är sjukt goda, är att de finns att köpa riktigt bra frysta. Oftast brukar bär vara sådär när man hittar de i frysdisken, men björnbär sviker sällan. Violerna hittade jag ute i Grimsta Naturreservat. Jag kan ingenting om blommor, men violer gillar skuggrika områden, finns i flera olika utföranden varav de flesta inte verkar dofta så speciellt. De här tror jag är en underviol, men jag har ingen aning.

Om du inte hittar violer så ta andra lila blommor…eller vita! Blanda friskt, det blir fint nästan hur man än gör. :)

Det krävs minst sagt en vass kniv för att bryta upp den här tårtan, men det förvandlar garanterat kalaset till en spektakulär show. Såhär ser insidan ut.

Nu sätter i alla fall tävlingen igång på riktigt. Det ska bli urspännande. Följ på Tårta vs. Tårta! :)

Det här inlägget postades i Tävlingar. Bokmärk permalänken.

42 kommentarer till Mitt bidrag till Coops tävling Tårta vs. Tårta är en gigantisk vit chokladpralin!

 1. Annica skriver:

  Åh vad jag skulle önska att jag hade lite av din kreativitet!
  Jag tycker jättemycket om din blogg, även om det ibland kan vara farligt att läsa innan lunch när man är som mest hungrig & sugen.
  Jag bakar sällan men jag läser desto mer recept och bakbloggar och drömmer mig bort!
  Ha en finfin helg!

 2. Madde skriver:

  Hej, jag igen. Nu har jag visserligen inte kollat de andra bidragen, men om du inte vinner med denna ljuvliga, och smarta, tårta, är det något allvarligt fel…
  PS. Tack förresten för Macaronreceptet anpassat för dl. Fungerar alldeles utmärkt! Jag har faktiskt testat en hel del av det du visar här..
  Trevlig Helg!

 3. Caroline skriver:

  Vilken underbar tårta!
  Vilka färger, vilken kreativitet, jag vill också ha, lukta, smaka, känna!

 4. Sabina skriver:

  Ser otrolig god ut

 5. Vanja skriver:

  WAAA!!! Du är OTROLIG!!

 6. Emelie skriver:

  Herrrrrregud vilken tårta! Det vattnas i munnen på mig så fort jag såg den. Den ska bli mitt bak-mål: en dag ska jag baka den. Jag vet inte när, men någon ska jag baka den!

  Hoppas att du vinner!

 7. Nathalie skriver:

  Wow jag är en 13 årig tjej som läser din blogg och jag vill bli konditor när jag blir äldre och får mycket intressant inspiration av dig jag skulle vilja ha receptet på tårtan den var ju bra för amazing

 8. Mattias skriver:

  haha…men visst är det nästan lika härligt att bara bloggsurfa ibland!? :)

 9. Mattias skriver:

  Mäh, tack! Alla bidrag är inte klara, så det ska bli galet spännande att se. :)

 10. Mattias skriver:

  Taaack alla! Jag är såå nöjd. :)

 11. Mattias skriver:

  Absolut ska du göra det! Inte alls så svårt som det ser ut. Lägger snart upp receptet, måste ju ha en liten cliffhanger. ;)

 12. Mattias skriver:

  Åh, vad kul! Klart du ska bli konditor! Jag är för lat för en utbildning, men du kommer garanterat att älska det! Kör på, jag hejar på dig! :)

 13. Nathalie skriver:

  Ja jag är en perfekt konditor jag är väldigt morgonpigg gillar utmaningar och vill göra en bok med recept med lite annorlunda bakelser och tårtor som jag blandar ihop med tex mousse till en mockarutas botten . Jag vet jag har lite galna idéer men man vet ju aldrig kanske kommer med i Sveriges konditorslandslag

 14. Matilda Mattsson skriver:

  Fantastiskt vacker!
  Även om jag själv är med och deltar hejar jag lite på dig i smyg ;)
  Blir till att provbaka denna så fort jag får lite tid över !

  Trevlig helg !

  Varma hälsningar Matilda på MatildasMat.se

 15. lina skriver:

  Maj gadd vilken underbar skapelse! Sån vill jag ha på mitt bröllop! Tänk att ha en sådan tårta i våningar ;) Åh, jag lägger min röst på dig! Kram från en flitig bloggläsare!!

 16. Mattias skriver:

  hahaha, du är rolig du Matilda! :)

 17. Mattias skriver:

  Åh, det skulle vara helt fantastiskt!

 18. Em skriver:

  Hur får du ut chokladen ur formen utan att chokladen går sönder? Ser smarrig ut! Visst gjorde du en liknande i mörk choklad tidigare, som också var supervacker?

 19. Mattias skriver:

  Det är bara att dra av silikonformen, sitter inte alls fast hårt. Superenkelt!! Och nej, den spricker inte. Har testat flera gånger. :)

  Jaa, det är samma. Kom på det samtidigt som jag la upp chokladvarianten, därför jag tog bort den. Men den läggs snart upp igen! :)

 20. Theres skriver:

  Men gud så smart! Var det svårt att få ur den ur formen sen??

 21. Simone skriver:

  Otroligt vilken fantasi du har,vill oxå vara lika fiffig som dig.
  den är super fin,klockren ja du vet kan ösa på med komplimanger.
  Hoppas du vinner

 22. Anna skriver:

  OMG! Vem kan konkurrera med den där drömmen?

 23. Mattias skriver:

  Tack tack tack! :)

 24. Mattias skriver:

  haha…förhoppningsvis ingen!

 25. Sandra skriver:

  Men du är ju för underbar människa!

 26. Anna skriver:

  Åh vad jag hoppas på att du vinner Mattias! Din tårta är överdrivet snygg och nytänkande att den är helt överlägsen alla andra tårtor i världen!

 27. Mattias skriver:

  Taaaaaack!!!

 28. Emilia skriver:

  FANTASTISK!!!!

 29. Josefin skriver:

  Det var en av de absolut snyggaste tårtor jag någonsin sett :) Som dessutom ser fantastiskt god ut också, den kombinationen är sannerligen ovanlig!

 30. Sofia skriver:

  Åh herregud!
  Så otroligt vacker och jag tänker utan att skämmas meddela att jag tänker stjäla idéen (med andra smaker iofs) till sommaren kalas!

  Fy faaaaaan vad snygg!

 31. CC skriver:

  Den ser så god ut! Vill ha. Nu!

 32. Kaksmulan skriver:

  Wow, den var verkligen jätteläcker!! Blir så sugen på att smaka en bit!

 33. jenny skriver:

  Så otroligt vackert!
  Så kreativt!
  Så begåvat!
  En Vinnare! Annars en skandal!

 34. Linda skriver:

  Alldeles, alldeles underbar! Så fin tårta, både invändigt och utvändigt och jag älskar hur du har invigt din silikonform genom att göra en tårta istället för en vanlig trist kaka. Jag håller tummarna för vinst här; vi behöver lite nya tårtformer och varianter i det här landet, vanliga prinsesstårtor känns ju så trista!

 35. Mattias skriver:

  Yeeey! Eller hur! Och tack! Och lite till! Jag tycker också att prinsesstårtor ser lite sömniga ut…och sju sorters kakor! Suck!

 36. Sandra skriver:

  ALLTSÅ HERREGUD! Detta är lätt den snyggaste, mest perfekta och underbara tårta jag någonsin sett!!! Säkert lika god också (hur kan den vara annat??)! Kan inte sluta stirra på den! Du är så himla duktig!! Med allt annat du bakar också förstås, men den här kan man ju inte se sig mätt på!! (hehe no fun intended=P)
  Superbra blogg!!!! Kram

 37. Mattias skriver:

  haha….taaaack!

 38. Mattias skriver:

  Och jaaa, den smakar fantastiskt!

 39. Linda Mp skriver:

  nu har jag fått en sån silikonform i födelsedagspresent och ska testa din idé. Vet bara inte riktigt vad jag ska fylla den med :D

 40. Mattias skriver:

  haha…fyll den med allt! Chokladmousse och godis! :)

 41. Desiree skriver:

  Hej! Tänkte försöka göra denna underbara tårta!!:D och undrar om formen måste
  va i silikon?

 42. Mattias skriver:

  Jepp, annars blir det svårt att få ut den. Du kan även klä en metallform i plastfolie, men det tycker inte jag blir lika snyggt. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>