”Minimeloner” av vattenmelon- och limesorbet! + ”Mitt Kök”

I veckans ”Mitt Kök”, som är en finfin bilaga till Expressen, fick jag vara med i en liten liten spalt vid namn ”Veckans läsarrecept”. Jag gjorde en superduperenkel vattenmelonsorbet som hade varit extra svalkande under en svettig sommar, men som är lika god när ni sitter inne på grund av regn och drömmer er bort till varmare breddgrader.

Den här sorbeten gååår att servera rakt upp och ner som den är, MEN den blir ännu roligare om du gör små mini-vattenmeloner av den. Perfekta till en
fräsch fruktsallad eller badandes i ett glas kallt mousserat vin.

Och det är JAG som har tagit bilden, inte min sambo Jonas. Amelia gjorde samma misstag, förstår inte varför ingen tror att jag kan ta egna bilder…haha. Ännu märkligare hur de får tag på Jonas efternamn.

Melon- och limesorbet

ca 1,5 liter fruktkött från en vattenmelon
1 dl strösocker
1 dl vatten
saften från två lime

För att göra ”mini-vattenmeloner” behövs:
svarta sesamfrön
limefrukter

Koka upp strösocker och vatten. Rör om till sockret har löst sig och ta
sedan kastrullen från plattan.
Mixa melonköttet i en mixer och sila ner saften i en skål. Pressa ut så
mycket saft du kan med hjälp av baksidan på en sked. Rör ner sockerlagen
och limesaften och låt blandningen stå i kylen för att bli riktigt kall.
Kör sedan allt i en glassmaskin till önskad konsistens. Om du planerar att
göra små ”mini-vattenmeloner” rör du ner någon tesked svarta sesamfrön
innan du fyller limskalen enligt beskrivningen nedan.

Utan glassmaskin: Häll ner den kalla saften i en vid bunke eller låda.
Ställ in i frysen och rör om då och då med en gaffel så att sorbeten blir
härligt luftig.

För att göra små minimeloner behöver du ytterligare limefrukter. Dela dem
på hälften och gröp ur fruktköttet med en sked. Fyll de sedan med sorbeten
och ställ in i frysen så att de får stelna ordentligt.
När sorbeten är riktigt fryst skär du de fyllda limehalvorna i klyftor.
Servera direkt eller förvara i frysen!

För er trogna läsare som har följt med ett tag så jaaa, jag har gjort ut den här idén tidigare (här). Då använde jag mig dock av köpt melonsorbet, det här är the real deal.

Det här inlägget postades i Allergibak och vegan, Inspiration. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till ”Minimeloner” av vattenmelon- och limesorbet! + ”Mitt Kök”

  1. Helena skriver:

    Var får du alla idéer från? Det ser verkligen supergott och läskande ut! Då är det väl bara att pyssla ihop dom och sätta sig och vänta på sol och värme då… Hur länge håller dom sig tror du? :)

  2. Mattias skriver:

    Sömnlösa nätter är receptet! ;)

    Men guud, de håller ju i evigheter. Är usel på hållbarhet, men säg en månad så har du säkert en marginal på två. Sen är ju sommaren slut ändå…haha.

  3. Emma skriver:

    Vilken rolig grej. Och pyssligt dessutom – tålamod……synd att jag har ett så dåligt bara för annars hade jag väl snott ihop något liknande efter inspiration från dig. Jag får hålla mig till Dina vackra bilder istället ;)
    Ha det gott /Emma

  4. Vardagsfröjd skriver:

    Oj så vackert! Blir en riktig snackis till förbubblet kan jag tänka (om det är möjligt för mig att göra lika vackra fejk-meloner som du gjort förståss…)!

  5. Ayat skriver:

    Fiiiina! Och fin sajt, och fina kakor! Jag vill baka ALLT!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>