Mini-Spettekakor till radiogeniet Backlund

Dagen till ära blev jag bjuden till Anders Backlund på en pre-Pridefest. Anders har vanligtvis ett respektabelt jobb på Sveriges Radio, titeln minns jag inte. Men har man en gång ställt upp på bilden nedan så får man minsann dras med den för resten av livet också.

En lika självklar sak är att jag såklart var tvungen att ta med mig en present. Eftersom jag härstammar från det ädla landskapet Skåne så kände jag direkt att bröstet klappade för Spettekaka. Kanske inte landets godaste bakverk, men ack så skånskt. Jag gjorde dock min egen version vilket var färgade maränger dekorerade med glasyr.

Ja, jag hade självklart gjort äkta Spettekaka om jag kunnat anlägga en öppen eld och haft tålamodet att knäcka 50 ägg, men inte idag. Sen kan man undra hur smart det är att göra maränger mitt i sommaren eftersom de i den här fuktigheten snart kommer bli som fuktiga tvättsvampar.

Såhär blev de i alla fall. Jag är galet stolt, Mission Accomplished!

Mini-Spettekakor (Schweiziska maränger)

200 g strösocker
200 g äggvita
200 g florsocker

Vispa strösocker och äggvita. Sikta ner florsockret. Spritsa ut till önskad form och baka av i ugnen i 110-130 grader beroende på storlek. Låt marängerna torka i ugnen över natten – låt ugnen sjunka till 90 grader innan de sätts in. Marängerna ska vara torra rakt igenom.

Källa: Johan Söderberg

Kristyr

1 äggvita
2,5 dl florsocker
1 krm ättiksprit

Vispa ihop samtliga ingredienser. Dela upp i två skålar och forma den ena mängden med rosa/röd karamellfärg.
Spritsa runt marängerna. Det behöver inte vara allt för vackert utan lantligt charmigt.

Självklart behövdes de förpackas vackert. Jag köpte en röd box på Lagerhaus och virade runt gult snöre likt den skånska flaggan. Lite patriotisk måste man ju få vara!

Det här inlägget postades i Ätbara presenter och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>