Min vecka i Malmö – Mat, caféer, kalas och simtävling…

Nu har jag precis spenderat en vecka nere i Skåneland vilket minst sagt har tagit på krafterna. Den egentliga anledningen för besöket var för att jag skulle tävla Masters-SM i simning i Kristianstad…vilket jag gjorde. Uppladdningen med bakverk och semester var inte ultimat, men det var kul. Här kommer lite mer av vad jag hittade på, samt tips, recept och allt däremellan.

Först så fyllde min storasyster Hanna år. Jag hade varken ork, lust eller tid att baka, så jag körde på gluten-, ägg- och mjölkfritt även denna gång. På så sätt kunde jag blanda ihop alla torra ingredienser i Stockholm, sen slänga ner lite kokosolja och äppelmos i väskan och jag var redo. Det här receptet är taget direkt från BabyCakes bakbok, som alla borde ha.

Sen är även min syster med i Djurens rätt, så det vore ju smått ironiskt om hon gnagade djur på sin födelsedag. Hon har för övrigt precis blivit laktosintolerant så jag introducerade familjen för Alpros Airy & Creamy och lurade alla.

Men först dekorationen!

Jag visste att jag ville ha något med djur, men inte för barnsligt eller fjompigt. Då mindes jag en grej jag såg på en blogg en gång dvs. sprayade plast djur med små tårtljus. Så jag tog fram en förpackning plastdjur från ÖoB (man vet sannerligen inte när man kan få sånna till användning). Sen sprayade jag dem med guldfärg som Jonas hade hemma och till sist köpte jag tårtljus vars plastfästen jag klippt av och sedan limmade själva ljushållaren på djuren. Efter det var det bara att trycka ner ljusen och tända på. Voila!

Aaaah…hur fint? Fjäderfäna var mina favoriter, men de är lite ur fokus på den här bilden.

Brownie med jordnötsfudge och vispad grädde

60 gram kikärtsmjöl
30 gram rismjöl
35 gram potatismjöl
2 msk arrowrot
50 gram kakao
2 tsk bakpulver
0,25 tsk bikarbonat
0,25 xanthan gum
1 tsk salt
1,25 dl kokosolja
0,75 dl agavesirap
1,25 dl äppelmos
1 tsk vaniljsocker
1,25 dl vatten

Smält kokosoljan. Sikta ner de torra ingredienserna i en bunke. Blanda sedan ihop alla ingredienser i bunken med en visp så att det inte bildas några klumpar. Smöra och mjöla en springform med kikärtsmjöl och häll ner smeten. Baka i 175 grader i ca 25 minuter. Den ska fortfarande vara lite kladdig i mitten.

Jordnötsfudge

175 ml sojamjölk (ris eller havre, om du inte tål soja)
100 gram choklad
100 gram jordnötssmör
3 msk strösocker

Hacka chokladen fint. Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och smält ihop på svag värme. Låt stelna i kylen i en timme och bred sedan fudgen över tårtan.

Vispa en förpackning Alpro Airy & Creamy (eller Soyatoos ris- eller kokosgrädde) och klicka på tårtan.

Raw Food House

Men en karl måste ju äta så jag sprang förbi Raw Food House som jag har velat besöka ett tag nu. Det är en restaurang helt inriktad på Raw Food, vilket är så galet kul och intressant att man bara måste testa. Jag tog en kombotallrik med soppa, lasagne och thaisallad och allt var galagalej. Soppan var lite för ”grön” i smaken, men lasagnen var att dö för. Ah!

Sen unnade jag mig en lite udda vetegrässhot som smakade…gräs. Men det var en kul grej och jag var högst övertygad om att jag skulle orka lyfta en mindre bandvagn efter den. Avslutningsvis tryckte jag i mig en blåbärscheesecake som kan vara den godaste cheesecake jag smakade. På riktigt. Jag ska experimentera fram ett recept snarast och lägga upp här på blöggen.

Är ni i Malmö måste ni helt enkelt förbi. Raw Food House ligger på Friisgatan och är inget avskräckande hippiehak eller invaderat av militanta veganer. Det är ett fräsch, sunt, innerligt trevligt ställe för alla som vill variera sin kebab med roligare alternativ.

Thebrödsbageriet

Sen en av mina absoluta smultronställen som jag tror att jag har tipsat om tidigare. Thebrödsbageriet som ligger på Kungsgatan 34, precis vid Pauli kyrka, har de mest fantastiska tekakor man kan finna på denna jord. Stället är pyttelitet, har sett likadant ut sen 1924 och är så drypande sockersött att Leila Lindholm hade fått en hjärtattack av blotta synen.

Min nya drog är deras wienerbröd som är så galet gott kompakta att de inte liknar något annat. Jag är övertygad om att de kan lösa världens alla problem.

Café Agnez

Sen gick jag och min veganvän Louise till Café Agnez som har utsetts till Malmös bästa café. Tillåt mig att ifrågasätta den utnämningen. Okej, jag älskar deras innergård på sommaren och deras mackor och soppor är fantastiska, men deras bakverk är inte att hurra för. De är okej…för att vara vegan, men Karolina Tegelaar hade krossat dem med hästlängder. Rocky Road cupcaken till vänster hade till deras försvar säkert sått i montern i tre veckor, men cheesecaken till höger var faktiskt riktigt god (bortsett från den ”soltorkade” kiwiskivan på toppen).
Men för er som inte har varit här, gå dit! Låt inte en baksnobb som jag dra ner betyget. ;)

Kao’s

Till sist besökte jag och Louise ett hyfsat nyöppnat ställe som heter Kao’s. Även här är allt vegan och eftersom jag är på jakt efter den ultimata veganburgaren (som smakar kött), så var det vad jag testade. Jag skulle kunna klaga på att burgaren smakade för mycket vetegluten, men allt förläts av den galet trevliga killen i kassan. Han, den hemmagjorda ketchupen och bearnaisedressingen i kombo såklart.
Efterrätten såg roligare ut än den var. Kompakt chokladtryffel på chokladbotten med apelsinfyllning. Men den funkade för att att den var annorlunda och ett glatt steg på rätt väg. Me like!

Här är en trött på mig…utmattad och sugen på snabba kolhydrater.

Masters-SM

Och till sist Masters-SM i simning. Jag tävlingssimmade när jag var ung och grön, men det var 10 år sedan. Efter nyår fick jag dock en knäpp och gick med i Neptun Masters som ett sätt att slita mig bort från degbunken och faktiskt röra på mig. Jag slog inte publiken med häpnad men hade riktigt kul. Mest imponerande var en 85 årig tant som simmade som ingen annan. Mest deprimerande var att se 60 åriga män med rutor på magen. Men om 30 år är jag också redo för beachen!

Det här inlägget postades i Allergibak och vegan. Bokmärk permalänken.

25 kommentarer till Min vecka i Malmö – Mat, caféer, kalas och simtävling…

 1. Eva skriver:

  Den ultimata veganburgaren tycker jag är Veggo vegetariska burgare. Innehåller varken ägg eller mjölk och är mycket likt kött både i smak och konsistens.
  http://www.halsosport.se/images/Produktinfo.pdf

 2. Mattias skriver:

  Nje, jag har faktiskt sånna hemma just nu och är inte förälskad. Smakar för mycket soja, men konsistensen är bra. :)

 3. Eva skriver:

  Nej vad trist att du inte gillar dem! Provade du de här då när du var i USA? Jag åt dem på ett ställe som heter Johnny Rockets. Grymma tycker jag, men nu verkar det ju som om vi inte riktigt har samma smak… :-)
  http://www.bocaburger.com/products/boca-burgers.aspx?productBox=0

 4. Mattias skriver:

  Nee, jag provade aldrig dem, men har hört att de ska vara goda. :)
  De bästa hittills är de som serveras på Chutney i Sthlm. De heter Vegideli – Gourmet Meat Free Quarter Pounders.

 5. Anna skriver:

  Hej där. Kikar in här i mellan åt och älskar din blogg. Hittar en hel massa inspiration här eftersom jag är laktosintoletant och älskar dessuto
  Rawfood. Såg ditt reportage i buffé och du är grym på att baka. Jag är dess utom själv föredetta elitsimmerska som slutade simma 2001. Min lillasyster simmade i masters ett tag men jag har aldrig blivit sugen igen, står mest och experimenterar i köket nu mera, jätte kul att läsa att även du varit simaktiv. Keep up the good work och fortsätt göra Sverige lite sötare med din talang.
  /Anna

 6. Anna Lena skriver:

  Tack för tipset om baby cakes bakbok, har beställt den nu. Provade att göra en variant på din jordgubbscheesecakemousse i helgen, använde hallon ist och gjorde den mjölk & sockerfri, blev hur god som helst och fick mycket bra betyg av mina vänner som äter allt!..;) blir säkert ännu bättre med nya alpro grädden men har fortfarande inte fått tag på den, bor ju i en liten stad..;)

 7. Yvonne skriver:

  Hej där!
  Har nu provat Alpros grädde och WOW, den var ju faktiskt godare än ”riktig”. Blev så himla lycklig, såklart för min dotters skull! Underlättar ju en del bjudningar framöver…. Så tack igen för tipset!!! Underbart! (vi firade med bakelse och FLAGGA, jag vet, nästan kocko men den var nästan för bra för att vara sann!)
  I dina bl a glutenfria bakverk använder du dig av kikärtsmjöl… osv. Om man nu inte vill göra dem glutenfria och köpa alla de speciella ersättningsprodukterna, kan man bara ta vetemjöl t ex rätt över alla tre special”mjöler”…? Hoppas du förstår frågan!
  Tycker du arrawroten är viktig eller den utbytningsbar mot något som man redan har hemma typ Maizena eller potatismjöl? Kanske är helt fel men det skadar ju inte att fråga en expert!?
  Ha en fin dag! Yvonne

 8. Maria skriver:

  Jisses va kreativ du är!! De guldsprayade djuren var ju jättebra!! :)

 9. fanny skriver:

  Synd att du inte blev frälst av Agnez, det har jag blivit :) deras kakor är underbara för att inte tala om semlorna (kanske var slut när du var där?) men just cheesecaken är min favorit också!

 10. helena skriver:

  Men jag smäller av! Vilka fantastiska bakverk! Underbara blogg!

 11. Mattias skriver:

  Vad kul! Två saker gemensamt. :) Jag har nu lagt din blogg på min blogglista, riktigt bra!

 12. Mattias skriver:

  Vad kul att du gillade moussen! Ligg på ditt ICA eller vad du nu har, det är superenkelt för dem att ta in Alpros grädde. Annars är den nog ändå på väg ut i landet. :)

 13. Mattias skriver:

  Ersätt arrowrot med maizena, det brukar jag göra. Arrowrot binder ju ihop kakan, men på ett lite finare sätt än maizena. Jag tycker dock att den är onödig, men använder det då och då.

  Jag har faktiskt inte testat att byta ut mot vanligt vetemjöl men det borde ju funka. Om du är ute efter ägg- och mjölkfria recept så kan jag bara tipsa om den fabulösa Karolina Tegelaar. Hennes böcker finns på Adlibris och är fantastiska. :)

 14. Mattias skriver:

  Jag är faktiskt där varje gång jag är nere, men nu senast var det inte fantastiskt. Provade inte semlorna, det borde jag kanske ha gjort…grrr. :)

 15. Mattias skriver:

  Tack!

 16. Denice skriver:

  Jag såg dig på malmö c när du skulle åka hem!
  Jag är dock en riktig fegis så vågade inte gå fram (a)

  Tycker att du är grymt häftig!

 17. Mattias skriver:

  Mäh, det skulle du ha gjort! Jag trodde att jag var oigenkännlig med ofixat hår och glasögon…haha.

 18. Denice skriver:

  Nehej du, jag kände igen dig direkt!! Otroligt att du inte såg mitt stirrande haha! Jag var inte direkt diskret.

 19. Hélin skriver:

  Jag jobbar på Kafé Agnez men kommer nu försvara utifrån mina åsikter och inte tala för andra. Men ärligt talat, när du säger att kakan stått i kylen i tre veckor, hur tänkte du då? Smutskastning på hög nivå. Alla våra bakverk är färska och vi jobbar hela tiden för att förbättra oss. Om du var missnöjd med dina kakor skulle du gått och sagt det till oss personligen så skulle vi förklara, du var ju ändå på plats. Vi tar gärna emot kritik, men inte okonstruktiv sådan.
  Och till din ifrågasättning till vårt pris vi fick för årets kafé; det var folk som besökt kafét som hade röstat på oss och sen eftersom vi fick såpass många röster (uppenbarligen för att folk gillar oss) blev vi besökta av en jury. Juryn tyckte att vi var bäst av alla. Vi vann. Av alla. I hela Malmö. Hoppas det ger lite svar till din ifrågasättning.
  Detta svar kan ge intryck till att låta lite drygt, vilket inte är meningen men jag kände att jag var tvungen att försvara eftersom du skrev saker som inte stämmer. Tack för mig!

 20. Mattias skriver:

  Vad bra att ni har färska bakverk! Jag menade mest att cupcaken var väldigt hård och kompakt, som de kan bli om de står kallt…eller följer ett dåligt recept. Jag sa faktiskt till förra gången när jag provade en väldigt kompakt och märkligt smakande morotskaka, men det gav varken från eller till. Nu var jag dock mer intresserad av att samtala med min vän.
  Grattis till priset! Jättekul! Jag säger bara att jag inte hade röstat på er utifrån det jag har smakat, snarare för lokalen och er inriktning som är härligt ambitiös. Nu låter jag lika dryg så jag får väl avsluta med att säga att jag besöker er varje gång jag är i Malmö därför att jag tycker att ni är ett bra café. Så det så!

 21. Så himla fin tårtan med gulddjuren blev!!! Och tack för cafétipsen också, ska kolla in både Thebrödsbageriet och Raw Food Hous. Trevlig helg!

 22. Alltså, guldsprayade leksaker. Sjukt snyggt ändå.

 23. Pingback: Gulddjur på repeat! |

 24. Pingback: Thebrödsbageriet | I gott sällskap

 25. Ny sida att kika in på och låta sig inspireras av – härligt! Jag bakar själv allergifritt, gluten, vete, mjölk, soja och numera även utan nötter, mandlar och en hel del frön.

  Ska testa Brownie-kakan men utan jordnötsfudge och komma på någon annan röra just nu. Det blir helt enkelt länk till dig från min sida så att fler får inspiration.

  Annika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>