Min Banoffee pie i Aftonbladet :)

banan1

Förlåt för frånvaron. Slutspurt med boken och oh…my…god…vad ni kommer att älska den. ;)

Får några veckor sen gjorde jag ett jobb för Aftonbladet Wellness. Det blev lite grym vegomat och även den här fantastiskt goda Banoffe pajen. I Aftonbladet var den vegan och brutalt god, men vill du använda dig av smör och grädde så gör det. Här är i alla fall receptet. :)

Banoffe pie

Digestivebotten
1 paket Digestivekex (400 g)
175 g smör

Kolasås
1½ dl strösocker
1½ dl ljus sirap
1 dl grädde
50 g smör

Fyllning

3 bananer
1 dl jordnötter
50 g mörk choklad

Topping
2 dl vispgrädde
2 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
eventuellt lite kakao

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa digestivekexen till smulor och smält smöret. Blanda smulor och smör och tryck sedan ut blandningen i en pajform. Grädda pajskalet i 15 minuter. Ta ut och låt svalna.

Nu till kolasåsen. Blanda ihop strösocker, ljus sirap och sojamjölk i en kastrull. Koka upp och låt bubbla på i ca 10 minuter tills kolasåsen har tjocknat något och fått en nötigt brun färg. Häll över såsen i en skål och låt svalna helt.

Vispa grädden tillsammans med strösocker och vaniljsocker. Blanda ner en stor klick vispad grädde i kolasåsen och bred sedan ut blandningen i botten av pajskalet. Skiva bananerna och lägg de över kolasåsen. Strö över jordnötterna och klicka eller spritsa på resterande grädde. Hacka den mörka chokladen och dekorera pajen med den. Pudra eventuellt över lite kakao.

banan2

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Min Banoffee pie i Aftonbladet :)

  1. Trollmamma skriver:

    Vad glad jag blir att du gör din egen kolasås och inte faller i kondenserad-mjölk-träsket! Banoffi är mycket godare med egen kola. Fast jag tycker inte det ska vara choklad på den, men det är väl en smaksak. Jag kan inte äta choklad, så jag gör såklart min utan. Jordnötter var en ny twist, det ska jag testa nästa gång!
    Vi gjorde banoffi på pepparkakor i julas, med lite kanel i kolan. Den blev om möjligt ännu mer fantastiskt god än den vanliga digestive-varianten.

  2. Jannice skriver:

    Det såg ju… oaptitligt ut. Hmm… *Tandvattnet rinner…*

  3. Caisa-Britt ericsson skriver:

    Tjena… du är en verklig ”fena” på ALLT, i bakningens svindlande korridorer!
    Alltid angenämt att titta in till dig, Mattias..
    lånade bara ett recept igen…
    ha det så göttams gött… och ge oss MERA SÖTT <3

  4. Mattias skriver:

    Tack tack!!! :)

  5. Honey skriver:

    Åh, måste testa när svärföräldrarna kommer på besök nästa vecka! Vilken storlek använde du på pajformen? Var det en sådan med löstagbar botten?

  6. Mattias skriver:

    Den är 24 cm i diameter med löstagbar kant. Men du kan använda vilken storlek som helst, receptet är enkelt att anpassa efter det man har. :)

  7. Vilken fantastiskt fin paj! Snyggt med ”gräddbollar” i kanterna! Ser supergod ut!

  8. En frukostblogg skriver:

    nemän gud så gott!

  9. Suzanne skriver:

    Men vilken makalös skapelse! Jag testade att göra en variant på banoffie, i cupcakeformat. Det blev fantastiskt gott, men jag fuskade och använde karamelliserad mjölk. =) Originalet har jag dock aldrig testat, men din hade nog ingen sagt nej till att smaka på!

  10. Örjan skriver:

    Banoffe/Dulce de leche/James Oliver.
    James blev tillfrågad om katastrofer i köket under Skavlans intervju i fredags(?). (Finns på SVT Play).
    Han nämnde då om tonårserfarenheten av exploderande burk kondenserad mjölk, som skulle bli till dulce de leche för en Banoffe-paj.

  11. Mattias skriver:

    haha…låter ändå galet gott Suzanne! :)

  12. Mattias skriver:

    haha…mjo, det har inte hänt mig…än.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>