Midsommar – gamla favoriter och en ny, galet snabb och lyckligt lat rabarbertrifle! :)

rabarber1

Midsommar firar jag alltid i Värmland hos Jonas släktingar. Vi brukar i sedvanlig ordning bo i familjens sommarstuga som må vara väldans mysig, men saknar både rinnande vatten och el. Då kan det vara praktiskt med enkla desserter, som rabarbertriflen ovan som är så god att man glömmer både regntunga moln och irriterande mygg. Går perfekt att förbereda och serveras lika bra i billiga plastglas som ovan. :) Och den går självklart att göra helt vegan för den som vill göra det.

Rabarbertrifle (4 portioner)

Bakade rabarber
500 g rabarber
150 g rårsocker
½ vaniljstång
rivet skal och saft från ½ citron

Vaniljfluff
1 dl Alpro Airy & Creamy (eller vanlig vispgrädde)
1 dl naturell sojayoghurt (eller vanlig naturell yoghurt eller färskost)
½ dl florsocker
½ vaniljstång
rabarbersirap från de bakade rabarberna

Köpta kakor – kolakakor, drömmar, havrekakor eller kardemummakakor (de flesta är vegan)

Bakade rabarber. Sätt ugnen på 150 grader. Skiva rabarbern. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Släng ner rabarbern i en ugnsform tillsammans med vaniljfrön, vaniljstång och rivet skal och citronsaft. Baka rabarbern i 25 minuter. Sila ner ”rabarbersirapen” som har bildats i en skål och låt den avrunna rabarbern svalna för sig.

Vaniljfluff. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa Alpro Airy & Creamy (eller vispgrädde), florsocker och vaniljfrön fluffigt. Vispa sedan ner sojayoghurten (eller sojayoghurt eller färskost) och några matskedar av rabarbersirapen. Tillsätt eventuellt mer sirap om du vill ha mer rabarbersmak.

Sådär. Alla komponenter är klara. Mixa eller krossa några småkakor. Lägg i botten på serveringsskålar eller vackra glas (eller plastglas också för den delen). Skeda över bakad rabarber och toppa med vaniljfluffet. Enklare och godare kan det inte bli! :)

1226

Här är en spektakulär glasstårta jag gjorde ett år som fortfarande är lika knäpp och kul. Recept hittar du här.

tartelette

Här är en ägg- och mjölkfri jordgubbstartelette som jag tror kommer bli årets triumf. Förbaskat god och så somrig att man stammar. Recept finns här.

midsommar2

Och varför inte låta de här söta små midsommarkransarna trängas på kakfatet? Recept finns här.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Midsommar – gamla favoriter och en ny, galet snabb och lyckligt lat rabarbertrifle! :)

  1. Pingback: Sydsvenskan.se 5 saker du kan baka med rabarber

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>