Marlene Dietrich chokladkaka och lite klassisk Hollywoodglamour…

Ända sedan jag var i Los Angeles så har jag varit besatt av bleknad Hollywoodglamour och odödliga stjärnor som Bette Davis, Greta Garbo och Joan Crawford. Just nu är det dock Marlene Dietrich som gäller, mycket på grund av att jag hittade ett recept som sägs vara Marlene Dietrich egen chokladkaka som hon bjöd på för att tillfredsställa nära och käras sötsug. Jag hittade receptet här, sen får ni själva välja om ni tror på hennes utläggning. ;)

…och här är tårtan. Den kanske inte säger er så mycket, men jag förklarar lite längre ner hur jag tänkte. :)

Men innan receptet kommer måste jag bara säga att Marlene är så jäkla vacker att man vill slå sönder hela sitt kök och bryta ihop. Ah! Ge mig hennes ben och ni kommer att få se mig i shorts i sommar! Det är verkligen lite sorgligt att stjärnor av den kalibern aldrig kommer att födas längre, inte nu när man kan ha sex i tv och bli nästan-känd för en dag. Well well…

I receptet står det att man ska använda sig av en pajform i aluminium och eftersom Dietrich ord är min lag så gjorde jag så, men självklart går det bra med en springform eller vanlig pajform.

Eftersom jag vill att det ska vara så nära originalet som möjligt så blir det lite märkliga mängder av allt.

Marlene Dietrich’s Chocolate Cake

56 gram mörk choklad
2,4 dl strösocker
2 ägg
113 gram smör
1,6 dl vetemjöl, siktat två gånger
1 msk rom
1 tsk bakpulver

Smält smör och choklad tillsammans i ett vattenbad. Tillsätt rom och strösockret och rör om. Blanda ner äggen, ett i taget och ta sedan skålen från värmen. Vänd ner bakpulver och vetemjöl i smeten. Smöra en form och häll smeten i formen. Låt stå och vila i 30 minuter. Grädda sedan i 175 grader i 35 minuter. Klar!

Jag har varit besatt av många youtube-klipp, bland annat hennes sista framträdande i filmen Just a Gigolo (se klippet här). Men det som gav mig inspiration till tårtan var outfiten som Marlene bar under sin Las Vegas-show: En stor vit päls och en cremefärgad klänning beströdd med ädelstenar.

 

 

 

Först så pudrade jag över florsocker så att det täckte. Sedan använde jag mig av ätbara ädelstenar som jag gjorde själv med en skoj klump från Strössel & Annat. Bara att smälta i micron och sedan hälla ner i en form för ädelstenar. Dock vet jag inte om de har sådana just nu.

Och självklart var jag tvungen att ha en ”vit päls” runt kakan. Jag tänkte först go crazy och låta den svälla ut överallt, men det kändes inte så ”Marlene”, även om hon var känd för sina grandiosa entréer på röda mattan.

Jag blev riktigt nöjd, sådär classy diskret och sval på utsidan och mäktig och mastig på insidan.

 

Hur den smakade? Lika fantastiskt som en tysk brytning. Knäckig, seg, kladdig och alldeles, alldeles, wunderbar. Och om ni inte vet vad ni ska göra när ni snaskar den här ikoniska chokladkakan så kan jag tipsa er om att hyra (eller ladda ner), några riktiga Hollywood-klassiker. Stenhårda brudar som skulle smula sönder Angelina Jolie och Julia Roberts bara genom att sucka på dem. Här är mina favoriter:

Jag har en mjuk plats i mitt hjärta för Joan Crawford och ni måste bara se Mildred Pierce som hon även vann en Oscar för.
Bette Davis är en kvinna som jag dels älskar och dels är fullständigt livrädd för. All about Eve är sjukt bra, tog storslam på Oscarsgalan och har även med en ung Marilyn Monroe på ett hörn. Men det absoluta måstet är What ever happened to Baby Jane där ärkerivalerna Joan Crawford och Bette Davis spelar mot varandra i den första och enda filmen tillsammans. Deras hat mot varandra var legendariskt och filmen fick två nästan avdankade skådisar i 50 års åldern att trava tillbaka på tronen.
Sen har vi Greta Garbo vars DVD-box jag just nu jobbar mig igenom. Kolla, ni måste, det hör till allmänbildningen! Anna Karenina och Drottning Christina är två tips. :)
Min senaste älskling är Mae West som kanske inte är den bästa skådespelerskan men var en väldigt naughty tant. Hon slutade aldrig att leverera one-liners som ”Ten men waiting for me at the door? Send one of them home, I‘m tired”, ”I never loved another person the way I loved myself” och ”I’ll try anything once, twice if I like it, three times to make sure”. Hon satt i fängelse 1927 för sin Broadwayshow ”Sex” och uppföljaren innehöll något så chockerande som män utklädda till kvinnor!

Men nu ska jag tvinga Jonas att se Casablanca, för den borde alla stirra sönder. :)

Det här inlägget postades i Tårtor. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Marlene Dietrich chokladkaka och lite klassisk Hollywoodglamour…

 1. anna skriver:

  Vilken underbar hyllning, förstår att du vill ha hennes ben(me to :-) ) . Kakan ser väldigt inbjudande ut, kanske provar nån dag. Håller även med att glamour idag är inte alls vad glamour var förr, det är alldeles för lätt att bli känd i tv nu mera, vissa program får mig att vilja kasta ut tv genom fönstret. Saknar svartvita genuina filmer och skådespelare inte ser tillgjorda ut.

  Jag har även bytt bloggadress, behövde en paus så nu bloggar jag på denna adress istället och kommer att göra det framöver.

  /Anna

 2. Pingback: Lördagslänkar | Söta saker

 3. Linnéa skriver:

  Jag är så kär i dig. Snälla kan du designa mitt bröllop?

  Casablanca är himla trevlig. Hade en rörmokare(70+) över en dag när vi satt och tittade på den. Utan att tänka på det började han vissla med i ledmotivet. Vilket orginal!

  Fast utslagniningsteve är jäkligt underhållande på bakfyllan det må jag säga. Bridalplasty på E! är sjukt nära fulländning och får mig att tappa allt hopp om mänskligheten.

  Ha en fin lördag:)

 4. Maria skriver:

  Ser underbart gott ut, men tyvärr tillhör jag (den lilla) skaran som inte tycker om choklad… Jodå, vi finns! ;)
  Vit choklad däremot – MUMS! Får man efterlysa såna recept? :P

 5. Emilia Williamsson skriver:

  Hittade precis din blogg. ”Sprang på” av misstag när jag googlade ordet löv. Å vilken fantastisk överraskning! Jag bakar aldrig själv men blev på så otroligt bra humör bara av att titta på dina bilder:) Du har verkligen en enorm talang!

 6. Cissi skriver:

  Alldeles, alldeles underbart!

 7. Mattias skriver:

  :) Då lägger jag till din nya adress!

 8. Mattias skriver:

  haha…det hade blivit ett helt galet bröllop!

  Mjo, jag måste ta tag i tv-tittandet. Min sambo införde 4 fjärrkontroller för några år sedan och efter det har jag inte riktigt förstått hur man får igång bild och ljud samtidigt…haha.

 9. Mattias skriver:

  Absolut! Efterlysningar är alltid välkomna. Själv är jag inget gaaaalet fan av vit choklad, men jag får väl övertyga mig själv. :)

 10. Mattias skriver:

  Tack! :)

 11. Mattias, du är klockren med allt som vanligt.
  Sitter här och ler (på en förövrigt hektisk och lite ”jobbig” dag…) och skrattar för mig själv att du ska slå sönder hela ditt kök och bryta ihop. HAHA! Precis min typ utav humor. Önskar vi var vänner – haha!

  Ha det gott!
  Mvh Malin

 12. Mattias skriver:

  haha…vad kul att du tycker att jag är kul! :) Hoppas resten av din vecka blir mindre jobbig!

 13. Nina skriver:

  Vilket härligt inlägg, I love it!

 14. Sandra skriver:

  Hej Mattias,
  Super blogg!!
  Jag undrar vad det är för”vit päls” kring tårtan? Den ser supergod ut.

 15. Mattias skriver:

  Vispad grädde! Inte svårare än så. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>