Mannagrynskaka med hallon – i hjärtformade tårtbitar!

mannagryn3

Sooooommar, sommar och sol. Well, jag är ju som en rostig pensionär som gömmer mig inomhus eller i skuggan för att inte en solstråle ska nå min alabasterbleka hy. Men det är fint att titta på och definitivt trevligare än hagel och snö. Nu i helgen var jag hos svärföräldrarna och ville röra ihop en snabb kaka att servera till fikan. Då fann jag ett fantastiskt recept på Expressens hemsida – Mannagrynskaka med hallon. Herre min gud, det var supergott…och saftigt…och alldeles alldeles…underbart!

 

hjartform

Om du också vill servera kakan i hjärtformade tårtbitar, eller kanske dela en hjärtformad tårtbit med din sambo/flickvän/pojkvän/bästis osv. Köp en likadan form på roligaprylar.se. Silikon, så inget fastnar och ett enkelt sätt att göra något übersimpelt liiite skojigare.

mannagryn1

Nu till receptet! Du kan självklart använda vilka bär du vill, jag råkar bara älska hallon.

Vegan: Vill du göra den vegan är det bara att ersätta filmjölken med sojayoghurt, sojadryck, havreyoghurt eller havredryck. Och istället för vispgrädde till använder du Alpros Airy & Creamy.

 

Mannagrynskaka, 12 bitar

200 g smör
2 msk vetemjöl
400 g mannagryn
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
5 dl filmjölk
2½ dl strösocker
200-300 g frysta hallon

frysta hallon till servering
strösocker att söta med
Vispgrädde

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda ihop vetemjöl, mannagryn, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Vispa i en annan bunke ihop filmjölken med strösockret. Vispa nu ner filmjölksblandningen och det smälta smöret i mjölblandningen. Låt smeten stå och svälla i 15 minuter. Smöra under tiden en bakform, ca 26 cm i diameter. Vispa runt i smeten lite och häll sedan ner den i bakformen. Strö över de frysta hallonen och grädda kakan i 30-40 minuter. Känn efter med en sticka, den ska vara helt torr.

För att göra hallonsåsen tar du bara 200 g frysta hallon (eller mer) och tinar dem. Mixa sedan med en stavmixer eller matberedare och söta med strösocker tills du är nöjd.
Vispa vispgrädden och söta med lite strösocker och vaniljsocker. Servera kakan ljummen eller kall.

mannagryn2

Länge leve fikan! :)

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>