Madeleines á Marseille

Varje gång jag har varit i Frankrike har jag blivit galet inspirerad till att baka. Men ja, eftersom de kakor jag köpte i Marseille var lite småtråkiga så fick jag helt enkelt inspireras av andra saker. Som den gigantiska hamnen full med segelbåtar. :D

…så jag bakade Madeleinekakor. Jag har gjort det förr, men jag kom på den formidabla idén att pimpa dem med små segel så att de ser ut som små båtar. Egentligen ska de ju likna snäckskal, men vänd upp och ner på en Madeleine och ni ska se skrovet på en flott segelbåt uppenbara sig.

Att det det blev just Madeleinekakor kaaan ha att göra med att jag köpte en massa franska mat- och baktidningar, och de råkade ha ett recept som fångade mina trötta turistögon. Och ja, vi ska inte lura nån här, man kan behöva alla anledningar i världen för att dra fram sin Madeleinepanna lite oftare. Nästa projekt blir att komma på nya bakverk att baka i de små formarna.

Receptet är hämtat direkt från tidningen. Jag är fast besluten om att lära mig franska på egen hand, och att gneta mattidningar känns som det första och största steget till att bli en regelrätt fransos. Det här receptet är lite omständligt eftersom man måste låta smeten vila i totalt två timmar, men de blev riktigt goda (även om jag hade önskat mig en lite större puckel).

Madeleines

4 ägg
180 g strösocker
280 g vetemjöl
15 g (1 msk) bakpulver
50 g flytande honung
225 g smör

Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och fluffigt. Blanda försiktigt ner vetemjöl, bakpulver och honung och låt sedan degen stå och vila i en timme. Smält smöret och låt det svalna något. Blanda ner smöret i smeten och låt den vila ytterligare en timme. Smöra din Madeleinepanna och fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda i 200 grader i 8-10 minuter, beroende på storlek.

Och för att förvandla vanliga Madeleinekakor till ståtliga segelbåtar behövs det bara en tandpetare, vitt papper och ett limstift. :)

Et voilà, de seglar i mitt te också!

Det här inlägget postades i Inspiration, Kakgeografi. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Madeleines á Marseille

 1. Isabelle skriver:

  Dina ideer får en alltid inspirerad, hungrig och ofta skrattande, vilken fantasi!!

 2. Isabelle skriver:

  Vilken värme ska det vara?

 3. Mattias skriver:

  200 grader! Tack för att du frågade, hade helt glömt det.

 4. Så fina:) Och vilka härliga bilder, jag får sommarkänslor!!!

 5. Hanna skriver:

  En sån piffig idé! Önskar att min hjärna fungerade lika kreativt som din… Jag har ett madeleinerecept från Le Cordon Bleu på bloggen som jag är mkt nöjd med (från Little Paris Kitchen) om du vill testa fler. Men kul sätt att lära sig franska, det kanske kan funka för mig med. :)

 6. Sofia skriver:

  Helt klart en ”gilla” på detta inlägg! Som för så många av dina andra. Härligt att du ger så mycket : )

 7. Jonas skriver:

  TIHI!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>