Madeleine-meck och pinupp-Mia…

Jag har velat baka Madeleine-kakor ända sedan Ross i ”Vänner” åt en och utbrast ”Lighter than air!” Jag är inget stort fan av sockerkaka men däremot en brutal anhängare av pimpad sockerkaka och det är precis vad en Madeleine är. En Madeleine är en muffin i fin dräkt…men såklart med en fransk finess och delikat touch.

Efter att ha gjort research till förbannelse insåg jag snart att alla verkar göra olika. Vissa kör på en fransk génoise, andra på ren sockerkaka, andra på en tjockare smet som man rullar bollar av. Vissa blandar ihop dem på 2 minuter, andra måste man dalta med i ett dygn. Det viktiga verkar i alla fall vara att man får den där stora puckeln i mitten. Den ska man stolt visa upp!

Jag började faktiskt att testa Mia Öhrns recept eftersom det var dem som fick mig på Madeleine-humör idag, dock föll jag mest för de här asroliga illustrationerna. Hur bra är inte dem? Sen började jag såklart att kallsvettas över tanken på mig som pinuppflicka. Inte ens smala streck skulle kunna göra min flebbiga kropp…smalare.

Jag kan som vanligt inte ”bara” baka Madeleins, utan måste dekorera dem fint och förvandla hela köket till vuxendagis. Många brukar glasera sina Madeleines med glasyr så det kändes som ett naturligt steg att använda glasyren som målarduk och försöka få till ett vackert snäckskal eftersom det är precis vad de ska efterlikna.

Jag använde mig av chokladfärger från Strössel & Annat som jag penslade på med en torr pensel, sen sprayade jag allt lätt med pärlemorspray (också från S&A).

Receptet som jag slutade med är från Ladurée.

Madeleines (24 st)

2 citroner
160 gram strösocker
175 gram vetemjöl
2 tsk bakpulver
180 gram smör
4 ägg
35 gram honung
smör och vetemjöl till formarna

Riv det yttersta skalet på citronen. Vispa ihop skal, strösocker, honung och ägg.
Smält smöret.
Blanda ihop vetemjöl och bakpulver.
Vänd ner vetemjölsmixen i äggblandningen och rör till sist ner det smälta smöret.

Smöra madeleineformarna och sikta över vetemjöl. Gör det här även om du känner dig kaxig med non-stick-formar, det behövs!

Fyll formarna till 2/3 och sätt grädda i 200 grader i 8 minuter. Låt svalna och pudra sedan med florsocker eller gör som jag och blanda ihop en glasyr. Glasyr är superenkelt, bara blanda någon deciliter florsocker med några teskedar vatten. Prova dig fram till rätt konsistens.

Jag försökte även mig på att doppa några i mörk choklad och måla som musslor. Fina? :)

Såklart trodde inte Jonas att kakan gick att äta, så jag fick ta en tugga. Nu vet även du att det gömmer sig en Madeleine där under! ;)

Det här inlägget postades i Småkakor, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Madeleine-meck och pinupp-Mia…

 1. Vardaxlyx skriver:

  Helt fantastiska!! Du är ju bara sååå grym =0)
  Önskar dig en trevlig dag!

 2. Mattias skriver:

  Tack!! :) Hoppas du får en grym dag du med!

 3. kvinnan skriver:

  åh! mycket pill men ack så söta.

 4. Anna skriver:

  ALLTSÅ jag har just hittat din blogg( på rek av en lika bakgalen kompis till mig) och OH MY GOD!! Jag älskar detta! Hoppas du aldrig slutar att blogga för nu är denna sidan lika given som mjölken morgonteet!
  Förresten om du nu ska till London kan jag tipsa om(såvida ni nu inte redan hängt på diverse ställen redan) ”Pret a Portea” på The Berkeleys.., Afternoon tea på Ritz,har du inte smakat deras clotted cream har du inte levt! Och The Hummingbird Bakery va klart..alltså jag åt sist jag var där en cupcake som smakade ”Strawberry Milkshake”..den smakade JA JUST det!! Strawberry Milkshake..
  Klart du har koll på detta redan,men man kan aldrig få nog!
  Dödligt spännande att fortsätta botanisera runt din blogg!:-D

 5. Mattias skriver:

  Vad snällt! Och tack för tipsen, lovar att gå dit. Har faktiskt väldigt dålig koll på London. :)

 6. LisaMarie skriver:

  Oj vad läckert! Det blev verkligen fint med den där glasyren ^^

 7. jennifer skriver:

  Men, oj!! Vad fiffigt!!

 8. Vilket UNDERBART inlägg! Du har en väldigt personlig stil när du skriver, och jag älskar det! Och musslorna/madeleinesen såklart! Hur kan man inte gilla dem efter att veta att du förvandlade köket till ett vuxendagis? ;)

 9. Mattias skriver:

  haha…tack! Vad kul…att du tycker att jag är kul. =)

 10. Angelika skriver:

  Så himla fina, älskar den svarta musslan, din blogg hamnar i mina favoriter direkt! :D

 11. Sofia skriver:

  Haha, säger jag bara – du skriver så roligt! :)

 12. Mattias skriver:

  TACK Jessica! =)

  Och tack Javad! Kul att du tycker det!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>