Lyxiga Amarulapraliner à Bake My Day! :)

amarulapralin1

amarulaflaskaVissa dagar älskar jag mitt jobb lite extra. Som när jag fick göra ett jobb för den fabulösa likören Amarula. Ääälskar Amarula. Gräddlikörer är min grej! :) De här pralinerna är så beroendeframkallande att man blir arg när de är slut. Ska absolut göra de här i jul för att bli älskad av släkt och vänner. Men de funkar såklart året runt. Det är bara att skaffa ett bar skojiga pralinformar som går att hitta i chokladbutiker, bakbutiker eller via nätet. Jag sprayade mina med guldspray, men det slipper du om du inte gillar glitter och glamour.

 

Lyxiga chokladpraliner med Amarula, 24 st

Kolasås med Amarula
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
½ dl Amarula
50 g smör

Mjölkchokladskal
200 g mjölkchoklad
kökstermometer
pralinformar

Kolasås med Amarula. Häll ner sockret i en tjockbottnad kastrull och sätt plattan på medelhög värme. Vänta till sockret har smält och börjat bli vackert bärnstensfärgat. Rör runt försiktigt så att allt socker smälter. Häll på vispgrädde och Amarula och vispa kraftigt. Det kommer att bubbla upp ordentligt, men det är ingen fara. Var inte heller orolig om kolan stelnar, den kommer att smälta. När allt har smält till en len kolasås låter du den koka i 5 minuter. Häll sedan över den i en skål och låt svalna helt i kylskåpet.

För att få vackert blanka och härligt knapriga praliner måste du temperera chokladen. Det är superenkelt! Hacka mjölkchokladen fint och häll ner i en glasskål. Smält chokladen försiktigt i micron. Värm bara några sekunder i taget och rör runt ofta så att den inte bränns. När chokladen når 45 grader (testa med kökstermometern) tar du ut skålen och väntar tills chokladen har svalnat till 26 grader. Rör runt försiktigt då och då. Om du vill skynda på processen kan du ställa skålen i ett kallt vattenbad. Värm nu chokladen på nytt i micron tills den kommer upp i 30 grader, sen är den klar. Pensla chokladen på insidan av pralinformarna och ställ sedan in dem i kylen i några minuter så att chokladen stelnar. Fyll chokladskalen med kolasåsen och toppa med ett tunt lager choklad. Ställ in pralinerna på nytt i kylen, sedan är det bara att ploppa ut dem ur pralinformarna och servera!

Tips! För att få extra fina praliner kan du spraya dem med ätbar guldspray.

amarulapralin2

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Lyxiga Amarulapraliner à Bake My Day! :)

  1. Tanja Simone skriver:

    Jag tror jag dör chokladdöden – och det känns bra! Typ som Centers sjukt rika storasyster som dricker likör på kontoret på jobbet och har massa guldsmycken. Tänker jag mig. Om praliner hade personligheter och jobb alltså…Hrm.
    MVH Tanja, http://somekindashuffle.wordpress.com

  2. Anna skriver:

    Jag tror jag ska våga mig på att göra såna här med punschkola och skal av mörk choklad till jul

  3. Mattias skriver:

    mhmmm…alltså, du kom precis med den ultimata beskrivningen! haha!

  4. Mattias skriver:

    Gör det! Skitroligt pyssel faktiskt!

  5. Katinkas Kitchen skriver:

    Såå fantastiskt vackra och gulliga! Vad använder du för form? Och jag håller med – Amarula är väldigt gott!
    Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

  6. Birgitta skriver:

    En lite fråga, när blandar man i smöret?
    Ska prova att göra dem till jul.

  7. Mattias skriver:

    Jag köpte den i New York, men man kan hitta liknande på svenska webbutiker. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>