Lussebullar – Moroccan style

Jag har inte bakat lussebullar på år och dar. Eller ja, närmare bestämt 3 år. Men nu var det dags igen! Jag och min syster har laborerat fram det bästa saffransdegs-receptet…som är hemligt. Något måste vi ju ha att skänka vidare till våra kluttar till barn. Däremot ska ni få receptet som vi har utgått från och som också är galet bra.

Som ni ser så ville jag gå ”back to the roots” med semlorna. Saffran odlas mycket i Indien och Marocko vilket ledde mig till hennatatueringar, vilket i sin tur resulterade i tidernas vackraste lussebullar!

Eftersom jag egentligen inte gillar lussebullar så gjorde jag de mest för  Jonas. Min syster har dock i flera år försökt sälja in ”lussesemlan” som det bästa sedan Jesus födelse och jag är beredd att prova allt som är fyllt med grädde. Recension kommer längre ner!

Okej, nu till degen. Den är inte så hemlig som man kan tro, inte alls faktiskt. Det är Maud Onnermarks recept som hon knådade ihop i SVT för nåt år sedan. Jag vill tro att Kesella, smält smör och vit sirap är grejen. Klicka här för receptet. Jag använder själv inte russin i degen eftersom jag inte tycker att det är gott, och jag är vuxen (=får bestämma själv).

Efter att ni har gräddat bullarna och låtit dem svalna så är det dags för hennatatueringarna. Ambitionsnivå sätter ni själv, det blir fint hur ni än gör. Jag menar, det är en gul bulle, allt är en förbättring. ;)
Jag använde mig av röd karamellfärg och en pensel, svårare än så är det inte. För inspiration så kan jag tipsa om att googla ”henna tattoo” och du kommer att sitta klistrad framför skärmen hela dagen.

Och nu till det där med lussesemlor. Jag förstår kombon mandel och saffran, den är riktigt god. Jag blandade även ner lite rivet apelsinskal i grädden vilket också blev lyckat. Men ja, det slog inte blixtar för ögonen på mig vilket det märkligt nog gör när jag äter en ”vanlig” semla. Jag gjorde ett oskånskt försök med hetvägg vilket faktiskt var någon poäng bättre. Absolut värt att testa och definitivt en lyxig upp-pimpning på glöggfikan.

Pssst…om jag ska välja en favorit så är det att pensla bullarna med smör och rulla dem i strösocker. Farligt gott!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Lussebullar – Moroccan style

 1. Vardaxlyx skriver:

  Ljuvliga bakelser =)
  Massa kramar till dig!

 2. dagensmatochbak skriver:

  Älskar dom!
  Så roligt och kreativt och precis i min stil (jag lagar mycket marockanskt/orientaliskt).
  Tack för en underbart inspirerande och fin blogg!

 3. Mattias skriver:

  Tack själv! Vad snällt skrivit av dig! :)

 4. Frida skriver:

  Gud så fina! :) Kram

 5. Emilia blixt skriver:

  Eller gör du en julbomb:) saffransbulle fylld med vaniljkräm,grädde och lite lingonsylt sen doppar man den i rött socker

 6. Lisa skriver:

  Fantastiska verk du kreerat! Var tvungen att blogga om dina fina lussebullar!

 7. Mattias skriver:

  Tack!

 8. Mattias skriver:

  Ja! Älskar bomber! Sätt ett tomtebloss i en sån och julen är räddad! :)

 9. Mattias skriver:

  Mäh! Tack, vad kul!

 10. Så himla snyggt det blev!

 11. Vanja skriver:

  Alltså, man blir ju så himla glad när man ser hur underbart fina lussebröd du har gjort.

 12. Lena skriver:

  Sååå fina bullar. Kul ide att ”pynta” lussebullarna, de ska jag komma ihåg till nästa år :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>